Viherpiha

Luovan suuruudenhullun rönsyilevä labyrintti! Astan puolen hehtaarin puutarha Kiteellä on tehty edullisesti ja kierrättäen

Luovan suuruudenhullun rönsyilevä labyrintti! Astan puolen hehtaarin puutarha Kiteellä on tehty edullisesti ja kierrättäen
Asta Parkkonen tekee puutarhassaan kaiken isosti mutta rennosti. Tässä pihassa ei turhia kitketä eikä pingoteta, vaan kuunnellaan suihkulähdettä ja oleskellaan ulkoilmahuoneissa.
Julkaistu: 26.4.2022

Julkaistu Viherpihassa 1/2021.

Jos perhosista lähtisi ääntä, puutarhassa olisi käynnissä sinfonia.

Nytkin orkesterissa on jo monta soittajaa: kuuluu suihkulähteen solinaa, sirkkojen siritystä ja hyönteisten pörinää. Asta Parkkosen puutarha on kuin keidas aavikolla – tai siis perisuomalaisen metsän keskellä.

Kun Parkkosen viisihenkinen perhe rakensi talon Kiteelle 12 vuotta sitten, piha laitettiin käytännöllisesti nurmikolle. Muuttoa seuranneesta kesästä asti Asta on korvannut nurmea istutuksilla pala kerrallaan.

Toisen kerroksen parvekkeelta näkee koko puutarhaan. Liivia-tytär laittaa tulia nuotioon ja grillaa siinä ruokaa. Penkit on tehty rakennukselta jääneestä laudasta. Puutarhaan ei ole ostettu juuri mitään uutena, vaan kaikki on tehty kierrätysmateriaaleista. Rehevä ja labyrinttimainen puutarha on vyöhykkeellä IV. Tonttia on hehtaari, josta puutarhaa on noin puolet.

Nyt nurmikosta ei ole etupihalla jäljellä ripaustakaan, vaan puutarha rönsyää erikorkuisia kasveja ja puita, oleskelupaikkoja, ruukkuja ja tavara-asetelmia. Niiden välissä kulkee polkuja kuin labyrintissa. Vähän väliä eksymme kuvaajan kanssa toisistamme ja huhuilemme toisen olinpaikkaa. Tämä on seikkailu!

Asta on puutarhassaan antaumuksella suuruudenhullu. Kaikkea on paljon, ja vaikka ollaan Itä-Suomessa Kiteen korkeudella, kasvillisuus on rehevää. Herneet ja salaatitkin näyttävät miltei pensailta.

– Tämä on minulle henkireikä ja elämäntapa, Asta luonnehtii.

Pihalammen keskellä kohoaa suihkulähde, joka solisee kesäisin joka toinen tunti.
Terijoensalavan alla on pieni oleskelupaikka. Asta nauttii puun suomassa varjossa usein päiväkahvit. Astaa voit seurata Instagramissa nimimerkillä @rust_and_frill.

Runsautta ei ole rakennettu suurella rahamäärällä vaan pitkäjänteisyydellä, luovuudella ja paneutumisella. Suurimman osan taimista Asta on saanut, jonkin verran hän on ostanut niitä kirpputorilta. Nyt taimihankinnat ovat jäissä. Uusia kasveja tekisi kyllä toisinaan mieli, mutta ongelmaksi koituu, etteivät ne mahdu enää mihinkään, eikä vanhoja raski poistaa.

Vain yhdessä vaiheessa suuruus on alkanut ahdistaa. Astasta tuntui, ettei hän hallitse puutarhaansa enää, kun perennat levisivät silmissä. Yhden kesän tuskailtuaan hän antoi periksi.

– Tajusin, ettei tällaista massaa voi hallita, joten olen antanut rönsytä. Tiili- ja kivireunukset ovat jääneet istutusten alle, ja osa poluista on mennyt umpeen. Tykkään kieltämättä keväästä, kun kaikki on vielä pientä.

Humala kiipeää hyvin kaariin. Asta ei revi köynnöksiä niiden kuihduttua pois, siten humala leviää hänestä paremmin.
Kasvihuoneessa kasvaa vihanneksia pääasiassa ruukuissa. Kurkkua tulee jopa yli oman tarpeen.

Runsautta on rakennettu luovuudella ja paneutumisella.

Hän kitkee puutarhassa vain muutaman kerran kesässä. Enemmän Asta keskittyy kukkien ja kasvihuoneessa kasvavien vihannesten kasteluun. Portailla on pieni armeija kastelukannuja.

– En kerkeä niin paljon vettä kantaa kuin kasvit tarvitsisivat. Lapsetkin sanovat, etten tee kesäisin muuta kuin kastelen.

Asta muistaa onneksi myös ihailla puutarhaansa. Suosikkiaikoja ovat valkoisen jasmikkeen kukinta alkukesästä sekä valkoisten ja vaaleanpunaisten syysleimujen ja valkoisten syyshortensioiden kukkaloisto syyskesällä.

Terassin viihtyisyyden salaisuus on runsaudessa ja sisätiloista omaksutussa kodikkuudessa. Sitä on saatu aikaan matoilla, kankailla, katosta roikkuvilla heinäseipäillä, amppeleilla ja lyhdyillä sekä rehevillä kesäkukkaruukuilla. Seiniksi on lisätty vanhoja ovia ja esimerkiksi kompostin seiniä.
Sorapolkua reunustavat muun muassa hopeatäpläpeipit, kuun- ja päivänliljat sekä jaloangervot.

Perhe ruokailee paljon pihalla, ja päälle kymmenvuotiaat lapset ovat oppineet laittamaan itse tulet kaivonrenkaaseen tehtyyn tulipaikkaan ja grillaamaan perheelle ruoan.

Tulipaikka ja pieni muutaman hengen pihapöytä on sijoitettu viihtyisän lammen viereen. Pihalampi tehtiin seitsemisen vuotta sitten. Keväisin koko perhe seuraa sinne kerääntyviä sammakoita ja ihmettelee sammakonkudun runsautta. Suihkulähde käynnistyy joka toinen tunti, ja lomalla ajan kulun voi päätellä solinasta tai hiljaisuudesta.

Isommalle porukalle tarjoilut katetaan talon viereen pergolaan. Tukia pitkin kasvavat humalaköynnökset luovat sille seinät, ja ristikkokatto ja tiililadottu lattia rajaavat sitä entisestään muusta pihasta. Pergolan suojaan mahtuu istumaan sohvalle tai penkeille, ja pöytänä toimii liinalla peitetty pino kuormalavoja. Kattoon on ripustettu värikkäitä valosarjoja, lyhtyjä ja ilmapalloja koristamaan tilaa. Suurissa ruukuissa on paljon näyttäviä kesäkukkia kuten kosmoskukkaa, rusokkia ja samettikukkaa.

Pergola kasvihuoneen vieressä on Astan lempipaikkoja. Siellä viihtyy koko perhe: Liivia, Asta, Tiiu, Mikko ja Iivo. Liinat ja viltit muuttavat hetkessä polyrottinkikalusteiden sekä kuormalavapöydän ja -penkkien ilmettä.

Oleskeluun houkuttelevat terassit on tehty omalta pihalta kaadetuista lehtikuusista.

Muualtakin pihasta löytyy oleskelupaikkoja. Istahtaa voi hetkeksi vaikka terijoensalavan alle. Eniten Asta on panostanut terassin viihtyisyyteen. Sinne on lisätty seiniä vanhan kompostin rustiikkisista laudoista, ja katossa on pergolan tapaan ristikko. Sen päälle on nostettu vielä raudoitusverkkoja, joihin on hyvä ripustaa amppeleita ja kankaisia köynnöksiä.

Kesäkeittiötä ei ainakaan vielä ole, mutta lavakasvimaan viereen on kannettu keittiönurkkaukseksi puinen kaappi, joka näyttää hilseilevine maaleineen romuromantiikan perikuvalta. Asta kuvailee olevansa ”romuroope”, jolle kaikki sukulaiset kärräävät ylimääräiset tavaransa kuten pyöränrungot ja vanhat pihalaatat.

Eniten Asta on panostanut terassin viihtyisyyteen.

Keittiönurkan ympärille on kasvanut hiljalleen vallaton viidakko. Minikasvimaassa on tänä kesänä perunaa, porkkanaa, hernettä, salaatteja ja tilliä, toisina kesinä jotain muuta. Perinteistä kasvimaata Asta ei edes halua, lava ja kasvihuone riittävät hyvin.

Asta ei myöskään haaveile enää suuremmasta puutarhasta, mutta odottaa mielenkiinnolla, miltä pihassa näyttää 5–10 vuoden kuluttua. Silloin korkeuseroja tulee lisää, kun puut kasvavat suuremmiksi. Nykytilanne tuntuu vasta alulta, kun hedelmäpuut eivät ole täydessä mitassaan. Havutkin kasvavat vielä, muun muassa tuijat, pilarikatajat, matalat pallotuijat ja himalajankatajat.

Etualalla kasvaa korkeaa maissia, lavoissa perunaa, porkkanaa, hernettä ja erilaisia salaatteja.
Pihan keittiönurkkauksessa on ruukkuistutuksia vanhan kaapin päällä.
Omia puutarhavadelmia tulee niin paljon, että niitä ei meinata ehtiä syödä.
Puutarhaa koristavat myös kumisaappaiden sisälle valetut betonisaappaat.
Perhoset ja mehiläiset viihtyvät erityisen hyvin vaaleanpunaisissa tähtiputkissa.

Piha on entistä metsitettyä peltoa, ehkä siksi kasvit viihtyvät siellä niin hyvin. Kun maata kaivaa, se kuhisee kastematoja. Asta ei lannoita puutarhan kasveja joka vuosi, ainoastaan kesäkukkia. Hän ei ole kiinnittänyt huomiota maan pH-arvoon tai ostanut erikoismultia, vaan perennat ja havut kasvavat samassa mullassa sulassa sovussa.

– Moni voisi luulla, että täällä asuu suurempikin puutarhuri. Onhan se koomista, etten sellainen ole! Mikä ei viihdy, ei viihdy.

Loistokärhö 'Hagley Hybrid' kasvaa parimetriseksi ja kukkii heinäkuusta pitkälle syksyyn.

Astan vinkit rentoon puutarhaan

Suojaa ja peitä

Puutarhaan voi tuoda sisätilojen henkeä. Kuormalavoja voi käyttää oleskelupaikkojen lattioina ja pöytinä, kun ne peittää vaikka matoilla. Tekstiilit saavat puutarhasta kodikkaan, vaikka niiden keräämisessä ennen sadetta onkin työtä. Seinät ja katot tekevät pihan tiloista suojaisia.

Piilota nurmikko

Piha muuttuu puutarhamaisemmaksi, kun korvaat nurmea vähitellen istutuksilla. Nurmikkoa ei tarvitse välttämättä kaivaa istutusten alta pois. Jätä se alle, peitä paksulla kerroksella sanomalehtiä ja lisää multaa.

Näe ruukku uusin silmin

Ajattele kukkaruukkua luovasti. Mikä tahansa voi toimia kukkien istutusastiana, vaikkapa vanhat käytöstä poistetut kengät. Ne tuovat vaihtelua ja ripauksen huumoria. Istutuksia voi kivien sijaan rajata myös hirrenpätkillä, ja niidenkin väliin voi istuttaa maanpeitekasveja tai pieniä mehikasveja.

Katse tulevaisuuteen

Anna puutarhalle aikaa. Visioi tilanne jo pitkän ajan päähän ja istuta sen mukaan puut ja pensaat. Tee vähän joka kesä, mutta älä huhki liikaa. Anna kasvien ja kukkien levitä itsestään.

Kommentoi »