Maku

"Lapset ovat jo kyllästyneet pizzaan, sillä teen sitä vähintään kerran viikossa" – pizzaa rakastavalla Jukka Salmisella on kymmenen pizzauunia

"Lapset ovat jo kyllästyneet pizzaan, sillä teen sitä vähintään kerran viikossa" – pizzaa rakastavalla Jukka Salmisella on kymmenen pizzauunia
Tamperelaisen Jukka Salmisen mukaan pizzaa tehdessä ei voi hötkyillä, sillä täydellisen pizzataikinan salaisuus on aika. Kun Salminen vaivaa pizzataikinaa, taustalla soi varta vasten siihen tarkoitukseen tehty Spotify-soittolista.
Julkaistu: 23.6.2021

Tamperelainen valokuvaaja, muusikko ja Ooni-lähettiläs Jukka Salminen innostui pizzasta kymmenen vuotta sitten suositut Ooni-pizzauunit kehittäneen ystävänsä Kristian Tapaninahon kautta.

Miten pizzainto näkyy kotonasi?

Selkeiten se näkyy välinepuolella. Minulla on eri uuneja rivissä, kaasupulloja ja muuta välineistöä. Pizzauuneja minulla on kymmenen.

Mikä väline jokaisen pizzaharrastajan pitäisi omistaa?

Hyvä pizzalapio helpottaa tekemistä, vaikka pizzan paistaisi kotiuunissa. Jos intohimoa haluaa viedä seuraavalle asteelle, on pizzauuni ehdoton. Esimerkiksi napolilainen pizza paistetaan 400–500 asteessa.

Jukka Salminen järjestää pizzaan liittyviä pop up -tapahtumia ja työpajoja. Jukan Slicemonger Pizza Kit -tarvikepaketteja myydään ruokakaupoissa. Hänen pizzakirjansa julkaistaan loppuvuodesta 2021 (Laine Publishing).

Mikä on pizzan tärkein ainesosa?

Taikina on pizzan teossa kaikki kaikessa. Täydellisen taikinan salaisuus on aika. Kun taikina saa fermentoitua pitkään eli nousta ja käydä, proteiinista pilkkoutuu hiilidioksidia, mikä tuo makua. Taikina kannatta tehdä edellisenä päivänä.

"Minulla on pizzantekoa varten Spotify-lista, joka alkaa Chef-elokuvan El Michels Affair -räppibiisillä."

Mikä on yleisin kompastuskivi?

Oikominen. Aivan kuten Ikean huonekalujen kokoamisohjeessa, myös pizzareseptissä on tarkoituksella vaiheet tietyssä järjestyksessä, ja aineksia pitää olla grammalleen. Usein pizzat myös täytetään liian täyteen, jolloin pizza ei lähde lapiosta. Yksi–kaksi täytettä riittää.

Mikä on erikoisin täyte, jota olet laittanut pizzan päälle?

Kehittelin Lappi-pizzan, jonka päällä oli poroa, puolukkamajoneesia ja uppopaistettua jäkälää. Jäkälä toimii yllättävän hyvin pizzan päällä – se on vähän niin kuin sipsi.

Jukan mukaan hyvä taikina on pizzan teossa kaikki kaikessa.

Mikä kappale antaa parhaimman potkun pizzantekoon?

Minulla on pizzantekoa varten Spotify-lista, joka alkaa Chef-elokuvan El Michels Affair -räppibiisillä. Siinä on hyvä meininki.

Syötkö pakaste- ja mikropizzoja?

En ole syönyt pakaste- tai mikropizzoja moneen vuoteen. Lapset ovat jo kyllästyneet pizzaan, sillä teen sitä vähintään kerran viikossa. Olen sanonut, että voimme tehdä hernekeittoa, jos pizza alkaa tökkiä.

Mistä saa parasta pizzaa?

Paras pizza riippuu tilanteesta ja paikasta. Joskus otan pizzauunin veneeseen ja paistan pizzan Tampereen saaristossa. Mieleenpainuvin pizza on New Yorkissa maistamani Paulie Gee’s Slice Shopin Hellboy. Sen chilihunaja iski todella hyvin. Muuten tällaiset New York Slice -pizzat ovat simppeleitä: niissä on taikina, kastike ja juusto.

Jutun kuvat: Jukka Salminen, Kristian Tapaninaho ja Laine Publishing

Kommentoi »