Ovatko nämä pääsiäisen herkimmät koristeet? Pitsiset pääsiäismunat kuvioidaan taidokkaasti kaivertamalla
Tee itse
Ovatko nämä pääsiäisen herkimmät koristeet? Pitsiset pääsiäismunat kuvioidaan taidokkaasti kaivertamalla
Ripusta pitsiset pääsiäismunat pajunoksiin tai anna lahjaksi pehmeään pesään pakattuna. Katso ohjeet ja tee itse herkän kauniita pääsiäismunia!
22.2.2016
 |
Unelmien Talo&Koti

Tee kananmunista herkän kauniita pitsikoristeita. Ripusta pitsiset pääsiäismunat pajunoksiin tai anna lahjaksi pehmeään pesään pakattuna.

Pitsiset pääsiäismunat tehdään tyhjiksi puhalletuista kananmunan kuorista, joiden pintaan kaiverretaan koristekuvioita. Näitä koristeita ei heitetä pääsiäisen jälkeen pois, vaan talletetaan huolella seuraavaa vuotta varten.

Pitsiset pääsiäismunat – tarvikkeet:

 • kananmuna
 • lyijykynä
 • Dremelin yleistyökalu
 • Dremelin taipuisa akseli
 • Dremelin pieniä kaiverrusteriä ja pieniä poranteriä
 • satiini- tai organzanauhaa, leveys 0,5 cm.

Tee pitsiset pääsiäismunat näin:

 1. Tee neulalla kananmunan molempiin kärkiin pienet aukot ja puhalla sisällys pois. Huuhtele ja kuivaa tyhjä kuori. Jos haluat värillistä pitsiä, sävytä kuoret ennen koristelua.
 2. Suunnittele lyijykynällä kuoreen pisteistä ja lyhyistä viivanpätkistä koostuvia koristeita. Muista jättää niiden väliin riittävästi tyhjää, jotta lopullinen koriste pysyy koossa. Jos haluat pujotella valmiiseen munaan ripustusnauhan, piirrä sitä varten noin senttimetrin levyinen pitkittäinen linja, joka kulkee munan ympäri navasta napaan. Lisää siihen parin sentin välein kahdet poikkiraidat. Niiden kautta pujottelet nauhan myöhemmin. Kun tekniikka on hallussasi, keksit pian korillisen toinen toistaan ihanampia koristemalleja.
 3. Liitä Dremelin monitoimityökaluun taipuisa akseli ja kiinnitä siihen 2 mm:n timanttikaiverrusterä. Ota munasta tukeva ote ja ala porata koristeita. Älä purista, paina äläkä hoppuile. Terä ei lipsu sivuille, kun pidät sitä kohtisuorassa pintaa vasten. Aloita poraustyö varovaisesti, harjoituskappale ei ole pahitteeksi.
 4. Lopputulos on mielenkiintoisempi, kun mukana on monenkokoisia reikiä. Vaihda poraan 0,8 tai 1,0 mm:n tarkkuusporanterä. Sillä saat tehtyä myös viivamaisia aukkoja, kun poraat reikiä vieri viereen ja lopuksi yhdistät ne varovasti. Tee siis tässä vaiheessa raot ripustusnauhalle.
 5. Siisti isot reiät pienellä terällä.
 6. Kun pitsikoristelu on valmis, upota muna likoamaan yön yli veden ja ­desinfioimisaineen seokseen. Se sulattaa pois munan sisäpuolella olevat kalvot, jolloin saat huuhdeltua porausjätteet kokonaan pois.
 7. Pujottele keskilinjan rakoihin satiininauha ja solmi se varovasti rusetilla munan laelle. Vaihtoehtoisesti voit liimata sinne valmiin rusetin.

Vinkki!

Kaipaatko lisää inspiraatiota? Kurkkaa hauskat ideat erilaisiin pääsiäismuniin!

Kommentoi »