Unelmien Talo&Koti

Pitsiset pääsiäismunat

Pitsiset pääsiäismunat

Ripusta pitsiset pääsiäismunat pajunoksiin tai anna lahjaksi pehmeään pesään pakattuna. Katso Katso Unelmien Talo&Kodin ohjeet ja tee itse herkän kauniita pääsiäismunia!
Teksti Atso Mikkola
Mainos


Tee kananmunista herkän kauniita pitsikoristeita. Ripusta pitsiset pääsiäismunat pajunoksiin tai anna lahjaksi pehmeään pesään pakattuna.

Pitsiset pääsiäismunat tehdään tyhjiksi puhalletuista kananmunan kuorista, joiden pintaan kaiverretaan koristekuvioita. Näitä koristeita ei heitetä pääsiäisen jälkeen pois, vaan talletetaan huolella seuraavaa vuotta varten.

Tarvikkeet:


  • kananmuna

  • lyijykynä

  • Dremelin yleistyökalu

  • Dremelin taipuisa akseli

  • Dremelin pieniä kaiverrusteriä ja pieniä poranteriä

  • satiini- tai organzanauhaa, leveys 0,5 cm.

Pitsisten pääsiäismunien ohje

1. Tee neulalla kananmunan molempiin kärkiin pienet aukot ja puhalla sisällys pois. Huuhtele ja kuivaa tyhjä kuori. Jos haluat värillistä pitsiä, sävytä kuoret ennen koristelua.

2. Suunnittele lyijykynällä kuoreen pisteistä ja lyhyistä viivanpätkistä koostuvia koristeita. Muista jättää niiden väliin riittävästi tyhjää, jotta lopullinen koriste pysyy koossa. Jos haluat pujotella valmiiseen munaan ripustusnauhan, piirrä sitä varten noin senttimetrin levyinen pitkittäinen linja, joka kulkee munan ympäri navasta napaan. Lisää siihen parin sentin välein kahdet poikkiraidat. Niiden kautta pujottelet nauhan myöhemmin. Kun tekniikka on hallussasi, keksit pian korillisen toinen toistaan ihanampia koristemalleja.

3. Liitä Dremelin monitoimityökaluun taipuisa akseli ja kiinnitä siihen 2 mm:n timanttikaiverrusterä. Ota munasta tukeva ote ja ala porata koristeita. Älä purista, paina äläkä hoppuile. Terä ei lipsu sivuille, kun pidät sitä kohtisuorassa pintaa vasten. Aloita poraustyö varovaisesti, harjoituskappale ei ole pahitteeksi.

4. Lopputulos on mielenkiintoisempi, kun mukana on monenkokoisia reikiä. Vaihda poraan 0,8 tai 1,0 mm:n tarkkuusporanterä. Sillä saat tehtyä myös viivamaisia aukkoja, kun poraat reikiä vieri viereen ja lopuksi yhdistät ne varovasti. Tee siis tässä vaiheessa raot ripustusnauhalle.

5. Siisti isot reiät pienellä terällä.

6. Kun pitsikoristelu on valmis, upota muna likoamaan yön yli veden ja ­desinfioimisaineen seokseen. Se sulattaa pois munan sisäpuolella olevat kalvot, jolloin saat huuhdeltua porausjätteet kokonaan pois.

7. Pujottele keskilinjan rakoihin satiininauha ja solmi se varovasti rusetilla munan laelle. Vaihtoehtoisesti voit liimata sinne valmiin rusetin.

Lue lisää:

Askartele pääsiäismunat langasta

3 tapaa koristella pääsiäismunat

Askartele rairuohopurkit

Julkaistu: 22.2.2016
Katso myös nämä