Viherpiha

Pihvitomaatin kasvatus: näillä ohjeilla saat muhkeita ja mehukkaita pihvitomaatteja!

Pihvitomaatin kasvatus: näillä ohjeilla saat muhkeita ja mehukkaita pihvitomaatteja!
Pihvitomaatin kasvatus onnistuu parhaiten aurinkoisessa kasvihuoneessa, mutta osa lajikkeista menestyy myös ulkona lämpimällä paikalla. Nappaa alta kasvatusvinkit ja hyväksi havaitut lajikkeet!
Julkaistu: 25.2.2022

Pihvitomaatin kylvö

Kylvä siemenet 8–11 viikkoa ennen aiottua istutusaikaa. Pihvitomaatin esikasvatus kannattaa aloittaa tätä aiemmin vain, jos taimille on hyvät tilat lisävaloineen sekä lämmitettävä kasvihuone. Pihvitomaatti on hyvissä oloissa nopeakasvuinen, joten aikaisen kylvön hyöty voi jäädä vähäiseksi. Maaliskuun puolivälissä kylvetyistä taimista voi odottaa kasvihuoneesta satoa elokuun aikana.

Pihvitomaatin taimikasvatus

Kasvata taimet valoisassa paikassa ja anna niille runsaasti kasvutilaa. Alkuvaiheessa lannoitus voi olla typpivoittoista. Karaise pihvitomaatin taimia huhti-toukokuusta alkaen kasvihuoneessa tai ulkona kasvuharson suojissa. Tomaatti on kylmänarka keväällä. Viileys voi myös aiheuttaa epämuodostuneita kukkia ja hedelmiä.

Tiesitkö?

Pihvitomaatin lajikkeet alkavat tuottaa satoa ainakin pari viikkoa perustomaatteja myöhemmin. Kurkkaa myös ohjeemme tavallisten tomaattien kasvatukseen!

Pihvitomaatti on tyypillisesti uurteinen ja voi painaa jopa 300 grammaa.

Pihvitomaatin istutus

Istuta taimi, kun kukkatertuissa on avo­naisia kukkia tai pieniä raakileita. Pihvitomaatin kasvatukseen sopii penkki, kasvusäkki tai istutusallas. Muista, että pihvitomaatti kasvattaa laajan juuriston voidakseen kasvattaa isoja hedelmiä.

Pihvitomaatin tuenta

Kieputa tukinaru taimen ympärille lähes jokaisen lehden välistä, jottei varteen jää hedelmien painosta taittuvaa mutkaa. Myös tertut saattavat kaivata tukemista.

Pihvitomaatin lannoitus

Jemmaa penkkiin varastolannoitteeksi hidasliukoista hyötykasviravinnetta, lantarakeita tai bokashimultaa. Voit ravita kasveja myös kastelulannoitteella tai nokkoskäytteellä. Pihvitomaatin kasvatus vaatii paljon voimaa!

Pihvitomaatin hoito

Poista runkotomaatista aina varkaat. Vähennä hyväkuntoisia alalehtiä harkiten, sillä kookas lehdistö yhteyttää tehokkaasti. Poista huonokuntoiset lehdet ja harvenna rehevää kasvustoa.

Esimerkkejä lajikkeista

’Country Taste’: Runsassatoinen lajike, pyöreät punaiset hedelmät eivät korkkiudu ja halkeile herkästi.

’Black Russian’: Mahonginvärinen perinnelajike sopii myös lämpimään paikkaan ulos.

”Pineapple” / ”Ananas”: Puna-keltaisen perinnelajikkeen herkullisuus korvaa satomäärän.

’White Beefsteak’ / ’Great White Beefsteak’: Vaalea perinnelajike kasvattaa suuret, maultaan täyteläiset pihvitomaatit.

’Buffalo­steak’ F1: Aikaista punaista hybridi­lajiketta voi kasvattaa myös ulkona.

’Marmande’: Tunnettu punainen ja litteänpyöreä pihvitomaatti maistuu voimakkaalta. Myös ulos.

Kaikki esitellyt lajikkeet ovat runkotomaatteja.

'Black Russian' on vanha venäläinen lajike, jonka hedelmissä voi aistia aavistuksen savun makua.

Pihvitomaatin kasvatus – tärkeät vinkit

  • Rajoita satomäärää, jos kasvustoon tulee runsaasti kukkia ja raakileita. Satorasitus näkyy pieninä lehtinä, ohuena latvana ja kasvun hiipumisena.
  • Poista kukkaterttuja, jos taimi kehittää ylen määrin raakileita.
  • Kokeile pitkien terttujen typistämistä, jos haluat kasvattaa kookkaita hedelmiä. Se keventää myös terttuja vähentäen niiden repeilyä. Odota että kukkatertussa on 3–5 hedelmöitynyttä kukkaa, joissa näkyy pienet pyöreät hedelmänalut. Lyhennä sen jälkeen kukkaterttua poistamalla uloimmat kukat.
  • Karsi kasvustosta syyspuolella raakileita, jos sadon kypsyminen näyttää heikolta. Kookkaat pihvitomaatit jälkikypsyvät sisällä vasta, kun niissä näkyy väriä kunnolla.
Kommentoi »