Pihasuunnitelma: skandinaavisen selkeä rivitalon piha
Piha ja puutarha
Pihasuunnitelma: skandinaavisen selkeä rivitalon piha
Skandinaavinen tyyli syntyy selkeistä linjoista ja harmonisista materiaaleista. Tässä ideoita, kuinka toteutat sen omalla pihallasi.

Moderni skandipiha saa innoituksensa tanskalaisista puutarhoista. Kodin sisustus jatkuu ulos, mikä tekee pihasta olohuonemaisen. Tyylissä yhdistyvät mutkattomasti rento ulkoilmaelämä ja designtuotteet. Kaiken lisäksi huonemainen piha on helppohoitoinen.

Laajat pinnoitetut alueet muodostavat puutarhan lattian. Nurmikkoa ei ole lainkaan. Harmaasävyinen terassilaudoitus yhdistyy suuriin laattoihin ja ruukkujen ympärillä olevaan koristesora-alueeseen. Soraksi voi valita tummaa tai vaaleaa kiveä korostamaan ruukkujen väritystä. Puuterassi saa harmaantua ajan myötä luonnollisesti. Päällystetyt pinnat vuorottelevat vihreän kasvillisuuden kanssa. Pihan muotokieli on pelkistetty ja kulmikas.

Puun, kivien ja kasvillisuuden luonnonmukainen rouheus korostuu modernien materiaalien rinnalla. Kontrastia niille tuovat sileäpintaiset pihalaatat ja linjakkaat, mattapintaiset ruukut ja kalusteet. Kookkaat ruukut tuovat ryhtiä puutarhaan ympäri vuoden.

Pihan sisustaminen on merkittävä osa skandityyliä. Pyri häivyttämään selkeä raja sisä- ja ulkotilojen välillä. Kalusteet ja suuret ruukut vahvistavat huonemaista tunnelmaa. Ne toimivat myös katseenvangitsijoina.

Toista puutarhan väreissä kodin sisustuksen sävyjä. Valitse perusväreiksi syvää antrasiitinharmaata tai mustaa, joita vasten valkoinen ja vaaleat harmaan sävyt nousevat kauniisti esille.

Skandityylissä kasvillisuus on ennen kaikkea vihreää. Muotoonleikatut kasvit mukailevat puutarhan selkeitä linjoja. Koristeheinät tuovat liikettä ja luonnonmukaisuutta kasvipalettiin, ja maanpeittokasvien mielenkiintoiset lehtimuodot lisäävät istutuksiin tekstuuria. Kasvilajeja on tässä puutarhatyylissä vähän, ja niitä yhdistellään harkitusti. Kukinnot ovat valkoisia, joskin mukaan eksyy myös ripaus laventelin siniliilaa.

 1. Valkokukintoiset koristepensaat sopivat muuten vihreään puutarhaan
 2. Suurten ruukkujen ympäristö on katettu koristekivillä
 3. Taloyhtiön leikattu pensasaita
 4. Ruukuissa selkeämuotoisia tai ainavihantia kasveja
 5. Terassilla pieniä siirrettäviä pöytiä
 6. Muotoonleikatut kasvit toistavat puutarhan selkeitä linjoja
 7. Maanpeitepensaat ja -perennat lisäävät tekstuuria puutarhaan
 8. Yksirunkoinen mongolianvaahtera on näyttävä puu modernille pihalle
 9. Leikattu taikinamarja rajaa pihan takaosaa

Viimeistele skandinaavinen piha näin

 • Käytä kookkaita ruukkuja katseenvangitsijoina ja tilan rytmittäjinä. Sijoita ne puutarhaan pareittain tai kolmen riveihin, jättiruukut säväyttävät myös yksittäin. Tyyliin sopivat valkoinen ja musta väri sekä harmaan vaaleimmat ja tummimmat sävyt.
 • Puutarhakalusteet voivat olla maalattua puuta, polyrottinkia tai polyeteeniä, väreiltään mustia tai valkoisia.
 • Tekstiilit jatkavat samaa väriskaalaa. Ne voivat olla yksivärisiä, raidallisia tai printtejä.

Skandinaavisen pihan kasvit

Mongolianvaahtera, yksirunkoinen

Pensaasta yksirunkoiseksi kasvatettu pieni puu, jolla kiiltävät, syväliuskaiset ja tummanvihreät lehdet. Kasvaa melko nopeasti ja on pitkäikäinen.

Valovaatimus: aurinkoisesta puolivarjoon

Korkeus: 3–6 m

Kukinta-aika: kesäkuu

Menestymisvyöhyke: I–VI

Pallotuija ’Danica’

Tiivis ja säännöllisen pyöreä havukasvi, joka sopii istutettavaksi yksittäin, ryhmiin tai kuvioiksi. Kesällä lehdistö on kirkkaanvihreä, talvella se saa ruskehtavan sävyn.

Valovaatimus: aurinkoisesta varjoon

Korkeus: 50 cm

Menestymisvyöhyke: I–IV

Pallohortensia ’Annabella’

Suuret valkoiset kukat vihertyvät loppukesällä ja koristavat pensasta pakkasiin saakka. Voit alasleikata keväällä, jolloin kukkii jo samana kesänä.

Valovaatimus: puolivarjo

Korkeus: 100 cm

Kukinta-aika: heinä–syyskuu

Menestymisvyöhyke: I–II (III)

Koristekastikka ’Overdam’

Suhteellisen aikainen heinä, jonka kukinnot ovat hienoja talvellakin. Kirjavat, pystyt mättäät tuovat tuulessa havistessaan liikettä puutarhaan.

Valovaatimus: aurinkoisesta puolivarjoon

Korkeus: 70/150 cm

Kukinta-aika: kesäkuu

Mustalaukka

Perhosia houkuttelevat kukat kestävät pitkään. Istuta sipulit perennojen joukkoon, jotta kukinnan jälkeen kuihtuvat lehdet peittyvät. Menestyy parhaiten lämpimässä kasvupaikassa.

Valovaatimus: aurinkoisesta puolivarjoon

Korkeus: 70 cm

Kukinta-aika: kesäkuu

Viherraitatulppaani ’Spring Green’

Klassinen ja tyylikäs tulppaani, jonka raikkaan vihreävalkoiset kukinnot sopivat moneen tyyliin. Kestävä ja vuodesta toiseen kukkiva lajike.

Valovaatimus: aurinkoisesta puolivarjoon

Korkeus: 45 cm

Kukinta-aika: kesäkuu

Suunnitelma: Sari Lampinen/Puutarhasuunnittelu Puksipuu

Kommentoi »