Pihasauna muutti näköalapaikalle! Katso kustannukset ja asiantuntijan vinkit pienen rakennuksen siirtoon
Uudet löylymaisemat
Pihasauna muutti näköalapaikalle! Katso kustannukset ja asiantuntijan vinkit pienen rakennuksen siirtoon
Ylhäisessä yksinäisyydessä seisonut sauna päätettiin siirtää hyvälle näköalapaikalle samanhenkisen aittarakennuksen viereen. Nyt kaksikkoa yhdistää käytännöllinen terassi.
Julkaistu 25.7.2023
Meidän Mökki

Marjut Kinnunen ja Jari Parola hankkivat unelmiensa mökin vuonna 2021. Muutostöitä oli kuitenkin tiedossa vuonna 1993 valmistuneen kelomökin pihapiiriin, sillä jo ostohetkellä Jari alkoi miettiä, miten hankalassa paikassa pihasauna sijaitsee. Sauna näytti siltä kuin joku olisi pudottanut sen liian kauas muista rakennuksista, ylhäiseen yksinäisyyteensä.

Kuva saunasta entisellä paikallaan. Sauna oli kantoveden varassa. Uudella paikalla päädyttiin samaan ratkaisuun.

Saunarakennus haluttiin tuoda kelosta rakennetun jyhkeän aittarakennuksen pariksi. Vielä ensimmäisenä mökkisyksynä saunan siirtoon ei kuitenkaan ryhdytty.

Toukokuussa, kun routa oli sulanut, pihapiirissä alkoi käydä tohina. Entisellä paikalla rakennus seisoi harkkoperustuksen varassa. Samanlainen päätettiin toteuttaa myös uudelle paikalle.

Tulevien perustusten alta kaivettiin riittävästi perusmaata pois. Samassa rytäkässä poistettiin tieltä muutama maahan jätetty kanto. Suodatinkangas levitettiin erottamaan maa-aineksia toisistaan. Kankaan päälle levitetty hiekka ja kalliomurskekerros takaavat routimattomuuden. Lopuksi kerrokset tiivistettiin. Harkkoja muurattiin kaikkiaan kolme kappaletta jokaisen nurkan alle.

Mitään jännitysnäytelmää saunan siirrosta ei tullut. Hyvän suunnitelman ja perustusten lisäksi tarvittiin vain järeä traktori kärryineen siirtokalustoksi. Taljaa ja konevoimaa apuna käyttäen sauna nostettiin vanhojen perustusten päältä kyytiin.

Saunan siirto poiki ajatuksen aitan ja saunan yhdistävän terassialueen rakentamisesta. Maata kaivettiin perustusten alta tässäkin tapauksessa. Kerrokset muodostettiin suodatinkankaan päälle hiekasta ja kalliomurskeesta tiivistämällä. Pihalaattojen päälle asennettiin kuusi puista kannatinpilaria.

Vierivän kiven ei pidä pysähtyä, joten suunnitelmissa on katos terassille. Sen avulla puutarhakalusteet pysyisivät sateellakin kuivina.

Kokonaispainoa saunalla on tuhat kiloa. Marjut ei missään vaiheessa epäillyt Jarin siirtourakkaa, koska on jo tottunut tämän nopeisiin liikkeisiin remonttiprojekteissa. Urakka aloitettiin toukokuun alussa ja pääteltiin kolmen viikon kuluttua. Näin kesäkausi päästiin aloittamaan puhtaalta pöydältä uudella paikalla.

Yhden kesän kokemuksen perusteella siirto on osoittautunut mökkielämää mullistaneeksi ratkaisuksi. Terassin suurella sohvalla on tilaa kaikille, jotka eivät istu lauteilla nauttimassa löylyistä. Kesäisin remonttikaksikko viihtyy aitassa päämökin sijaan, ja avoin ovi takaa näkymän suoraan Keitele-järvelle.

”Ennen siirtoa kannattaa ennakoida kaikki mahdolliset vaaratilanteet.”
Aitassa oli valmiina sähköistys. Saunalle ja terassille valaistus lisättiin kesällä 2022. Terassin kaidetolpat käsiteltiin ruskealla puunsuoja-aineella. Marjut suunnitteli ja toteutti kaiteet.

Kustannukset

  • Maansiirto ja pohjatyöt (käytössä oma kalusto) 0 €
  • 12 pilariharkkoa ja laasti 50 €
  • 100 mm × 100 mm piiru, 6 m, Ramin LVI ja rauta 47,70 €
  • Painekyllästetty terassilauta 529 m, Ramin LVI ja rauta 999,80 €
  • Puuöljy Eskaro, ruskea, Puuilo 14,90 €
  • Kaidepuuna lauta omasta varastosta 0 €
  • Terassin kannatinpuut omasta varastosta 0 €
  • Kiinnitystarvikkeet 60 €

Yhteensä 1 172,40 €

Vinkit pienen rakennuksen siirtämiseen mökkitontilla

Asiantuntijana toimitusjohtaja Jari Parola, Tmi J. Parola.

Mitä tulee ottaa huomioon, kun suunnittelee rakennuksen siirtämistä?

Rakennus tulee sitoa niin, ettei se siirrettäessä pääse liikkumaan. Tässä projektissa laitettiin erilliset tukilaudat nurkasta nurkkaan kiinnitettyinä.

Minkä verran aikaa siirtoprojektiin on syytä varata?

Riippuu projektin laajuudesta. Tässä rakennettiin melko iso oleskelualue rakennusten eteen. Kokonaisuuteen laskettu aika oli kolme viikkoa. Pelkän siirron tekee päivässä, jos uudella paikalla on jo valmis perustus.

Millaisia vaaratilanteita siirrossa saattaa sattua?

Ennen siirtoa kannattaa ennakoida kaikki mahdolliset vaaratilanteet. Yleisimpiä vaarakohtia ovat taljojen pettäminen, rakennuksen kaatuminen tai sen vahingoittuminen.

Miten kannattaa valita rakennuksen uusi sijainti?

Kannattaa kartoittaa huolellisesti maasto ja maaperä ja miettiä tarkoin, millainen näkymä uudelta paikalta halutaan. Rakennuksen tarkoitus johdattelee usein oikealle käyttöpaikalle. Myös ilmansuuntaan on fiksua kiinnittää huomiota. Paikka voi valikoitua sen mukaan, paistaako sille ilta-, aamu- vai päiväaurinko.

Millaisia vaihtoehtoja siirtämiseen on tarjolla?

Keinot valikoituvat siirrettävän rakennuksen koon perusteella. Pienimmät siirtyvät ihmisvoimalla tai traktorilla. Suurempiin siirtoihin tarvitaan usein nosturi, lavetti tai kuorma-auto.

Mitkä vaiheet kuuluvat väistämättä rakennuksen siirtämiseen?

Rakennuksen paikkaa siirrettäessä rakennusmääräykset riippuvat kaavasta ja alueesta. Niiden tarkistuksen jälkeen valmistellaan rakennus siirtokuntoon ja tarkistetaan kaikki siirtomatkan varrella olevat esteet sekä muut haasteelliset kohdat, esimerkiksi ylämäet ja mahdolliset montut. Sen jälkeen siirretään rakennus ja lasketaan uudelle paikalle.

Kommentoi »