"Pienenä odotin runebergintorttuja talvessa eniten" – Kokki Mika Rampa kehitti rakkaasta tortusta kuusi ennennäkemätöntä versiota!
Ruoka
"Pienenä odotin runebergintorttuja talvessa eniten" – Kokki Mika Rampa kehitti rakkaasta tortusta kuusi ennennäkemätöntä versiota!
Perinneruokaa prkl -bloggaajamme Mika Rampa rakastaa runebergintorttuja niin paljon, että keksii niistä jatkuvasti uusia muunnoksia. Kokosimme Mikan suosikit. Oletko kokeillut klassikkoa vohvelina, juustokakkuna tai kääretorttuna?
26.1.2018
 |
Maku

1. Perinteinen klassikko

"Perinteiset runebergintortut ovat tietysti kaikkein parhaimmat. Äitini on tehnyt niitä aina, ja pienenä odotin torttuja talvessa eniten. Äitini paistaa tortut muffinssivuoissa, ja hillokin laitetaan jo ennen uuniin menoa. Tortut ovat mehukkaita mutta samalla pinnaltaan kivan rapeita. Siksi pidän hieman rapeammista tortuista, ja enkä yleensä kostuta omia perinteisiä runebergintorttujani kuin hiukan. Perinteisissä on parasta hieman rakeinen rakenne, joka tulee korppujauhoista ja murskatuista piparkakuista. Periaatteessa taikinaan voi heittää mitä vain mitä kaapista sattuu löytymään, esimerkiksi mannasuurimoita, niinhän se alkuperäinenkin resepti on syntynyt."

2. Runebergin kääretorttu

"Pidän valtavasti kääretortuista, joten runebergin kääretorttu oli luonnollinen jatkumo perinteisille tortuille. Runebergin kääretortun pohja on ohut ja murea, ja sisälle kääritään reilusti vadelmahilloa, jolloin se ei kaipaa kostuttamista."

3. Runebergin täytekeksit

"Eri versioideat vain tulevat mieleeni jostakin. Pyörittelen makumaailmaltaan ja rakenteeltaan samanlaisia herkkuja päässäni ja sitten vain kokeilen. Runebergin täytekeksien taikina oli yllättävän hankala saada koostumukseltaan juuri oikeaksi. Muutama keksitaikina piti kokeilla, ennen kuin löytyi sopivasti uunissa laskeutuva keksin muoto. Lopulta onnistui, ja taikinasta tuli todella helppo, sillä kaikki ainekset vain sekoitetaan keskenään."

4. Runebergin vohvelit

"Runebergin vohveleiden onnistuminen vähän yllätti. Ne ovat täydellisen makuisia ja ihanan rapeita. Vaikka tuorejuustolla maustetulla kermalla ei ole juurikaan tekemistä runebergintortun kanssa, tämä yhdistelmä toimii aivan superhyvin! Nämä ovat ehdottomat suosikkini heti perinteisten torttujen jälkeen."

5. Runebergin tiramisu-kakku

"Savoiardikeksit ovat aika lähellä runebergintortun suutuntumaa varsinkin kostutettuina, joten runebergin tiramisu-kakku meni kehittelyyn. Keitin vedestä, kardemummasta ja punssista maukkaan liemen. Lientä piti keittää aika pitkään, jotta kardemumman maku tarttui siihen, mutta minusta kardemumma kuuluu olennaisesti runebergintorttujen makumaailmaan, vaikka olisikin kyse tuunatusta versiosta."

6. Runebergin juustokakku

”Tämä runebergintortun ja juustokakun yhdistelmä menee heittämällä kakkujen parhaimmistoon. Kakku kannattaa leipoa jo pari päivää aikasemmin, sillä se kestää hyvin jääkaapissa kelmulla peitettynä.”

7. Runebergin pannukeksi

"Runebergin pannukeksi on helppo ja rapean mehukas versio. Se syntyy kätevästi valurautapannulla. Koska hillo laitetaan taikinan sekaan, lopputulos muistuttaa äitini valmistamia runebergintorttuja. Rapeaa mutta suussa sulavaa."

8. Runebergin trifle

"Runebergin trifle lähtee liikkeelle siitä oletuksesta, että tortut on jo leivottu. Runebergintortut voi hyvin tehdä sillä omalla lempireseptillä mutta vain paistaa tavallisella pellillä levyksi. Trifleä varten vadelmista kiehautetaan kastike, vaniljakastike vatkataan ja kypsä torttutaikina murustellaan. Sitten vain kaikkia osasia kootaan kulhoihin kerroksittain. Tämä ohje pelastaa myös silloin, jos perinteiset tortut sattuvat jämähtämään torttupeltiin kiinni."

Mitäs sitten seuraavaksi?

"Sääli, että Runebergin päivä ja laskiainen ovat niin lähellä toisiaan. Kun tortuista on päässyt tokenemaan, on jo aika siirtyä suoraan laskiaispulliin. Vähän pyörittelin päässäni laskiaispullan ja runebergintortun yhdistämistä, mutta se taitaa nyt jäädä. Katsotaan sopisiko se vielä laskiaisen herkkuihin."

Emme malta odottaa, mitä Mika keksii seuraavaksi. Tutustu sinäkin Mikan ennakkoluulottomaan Perinneruokaa prkl -ruokablogiin!

Juttua muokattu 14.1.2020 klo 10.00: listalle lisätty Runebergin juustokakku, jonka Mika kehitteli talvella 2019.

Kommentoi »