Kristiina kasvattaa perunansa lehtikasassa – näin mojovan sadon hän sai heti ensi yrittämällä!
Piha ja puutarha
Kristiina kasvattaa perunansa lehtikasassa – näin mojovan sadon hän sai heti ensi yrittämällä!
Kristiina Hattberg kasvattaa perunansa helposti lehtikasassa – pottuja ei edes tarvitse pestä! Tänä vuonna hän rakensi kierrätysmateriaalista lavat, joista perunat nousevat no dig -menetelmällä.
21.4.2023
 |
Meillä kotona

– Viime kesän perunasato oli iso ja perunat valtavan kokoisia! kertoo vihtiläinen Kristiina Hattberg, joka on kasvattanut perunoita lehtikasassa jo useita kesiä.

Kaikki alkoi muutama vuosi sitten, kun Kristiinalla oli 12 itänyttä perunaa jääkaapissa, kaikki eri lajikeita. Kristiinalle on tärkeää, ettei mitään heitetä hukkaan. Hän muisti lukeneensa lehtikasassa kasvaneista perunoista ja päätti kokeilla, josko jääkaapin perukoille unohtuneista perunoista saisi kasvatettua uusia kesäperunoita. Ison omakotitalon laajalla pihalla oli useita lehtikasoja haravoinnin jäljiltä.

– Istutin perunat lehtikasaan kahteen riviin ja lisäsin päälle riittävästi lehtikatetta ja muuta haravointijätettä, luonto hoiteli loput. Lannoitteita en käyttänyt, Kristiina kertoo.

Kesän lopussa Kristiina oli saanut satoa noin 40-litraisen sinkkiämpärillisen verran. Lehtikasaperunoita ei säästetty juhliin, vaan ne nautittiin arkena, silloin kuin sattui tekemään mieli.

– Ihania, hyvältä maistuvia perunoita! Parasta lehtikasaperunoissa on, ettei niitä tarvitse pestä mullan jäljiltä, Kristiina sanoo.

Kristiinan perunat kasvoivat talven yli maatuneissa lehtikasoissa.
”Suosittelen kokeilemaan lehtikasaperunoita. Niiden kasvattaminen on niin paljon helpompaa.”

Maatuvat lehdet ovat Kristiinan mukaan hyvä kasvualusta. Hänen lehtikasakasvimaassaan on joka vuosi monenlaisia lehtiä, kuten tammea ja vaahteraa sekä heinää ja muuta haravointijätettä.

– Ajelen lehdet ruohonleikkurilla pienemmiksi. Tärkeintä on laittaa idätettyjen perunoiden päälle tarpeeksi katetta, etteivät ne saa valoa. Muuten perunoista tulee vihreitä ja myrkyllisiä.

Kristiina aikoo kasvattaa lehtikasaperunoita myös tänä kesänä, mutta hieman tavoitteellisemmin: hän perusti jo syksyllä hyötypuutarhan, johon on rakentanut kierrätysmateriaaleista kasvatuslavat.

– Perunoille on tehty kolme tiilireunaista lavaa, yhteensä ehkä yhdeksän neliötä.

Lavat on täytetty no dig -idealla, jossa lavan pohjalle asetetaan pahvia ja päälle kompostia. Kristiina latoi pahvin päälle lehtisilppua, kanalan vanhoja kanankakkaisia olkia, palanutta hevosenlantaa sekä muuta puutarhajätettä.

Talven aikana 30-senttinen kerros on maatunut kymmensenttiseksi. Tänä keväänä lavoille kasvamaan pääsevät ainakin peruna ja kesäkurpitsa. Päälle kasataan tuttuun tapaan haravointijätettä ja ruohonleikkurilla silpuksi ajettuja lehtiä.

Kristiina kertoo, että moni on ihmetellyt, kasvavatko perunat todella pelkässä haravointijätteessä.

– Suosittelen kokeilemaan lehtikasaperunoita. Niiden kasvattaminen on niin paljon helpompaa, eikä kasvimaata välttämättä tarvita.

Kristiinalle on tärkeää, että hänen puutarhansa on rakennettu kierrätysmateriaaleista. Kristiina täytti vanhoista tiilistä kootun lavan lehtisilpulla, palaneella hevosenlannalla ja muulla puutarhajätteellä, joka sai muhia rauhassa talven yli.
4 kommenttia