Perennojen jakaminen kannattaa – oikea hetki on alku- tai loppukesällä
Piha ja puutarha
Perennojen jakaminen kannattaa – oikea hetki on alku- tai loppukesällä
Perennat saavat elinvoimaa, kun niitä jakaa tasaisin väliajoin. Samalla puutarhaan saa lisättyä kasveja ilmaiseksi. Lue tästä helpot ohjeet!
18.2.2015
 |
Kotivinkki

Perennojen jakaminen on helppoa ja vaivatonta verrattuna kasvien kylvämiseen ja pistokkaiden ottamiseen. Joitakin lyhytikäisiä perennoja, kuten tulikukkia, on helppo lisätä siemenistä, mutta pitkäikäiset perennat saa lisättyä helpoiten jakamalla.

Jakaminen on monille perennoille hyödyllistä: tiheästi kasvavat juuret kilpailevat toistensa kanssa, ja kasvi saa huonosti ravinteita ja valoa. Kasvuvoima on voinut taantua, ja kasvi on saattanut harventua keskeltä. Perennan jakaminen muutamaan osaan vauhdittaa ja virkistää sen kasvua.

Perennoja jaetaan loppukeväästä ja alkukesästä tai loppukesästä ja alkusyksystä. Näinä aikoina kukinta häiriintyy vähiten ja kasvin uudelleen juurtuminen sujuu parhaiten.

Loppukesästä kukkivat perennat jaetaan jo alkukaudesta ja ne, joiden kukinta painottuu kasvukauden alkuun, jaetaan syksymmällä. Näin kasvit saavat mahdollisimman pitkän ajan mukautua ja juurtua ennen kuin niiden on tarkoitus kukkia seuraavan kerran.

Varsinkin paksuja juuria kannattaa säilyttää jakaessa melko paljon. Kasvia voi myös tasapainottaa leikkaamalla sen lehtiä ja varsia. Tällöin juuristo ei joudu ”elättämään” isoa määrää kasvimassaa.

Mutkattomimmat kasvit lisääntyvät pelkistä juurenpaloista, sellaisista, joissa piilee silmuja. Idänunikot voivat lähteä kasvamaan, vaikka silmuja ei ole näkyvissä. loppukesästä tai alkusyksystä jaetaan kuunliljat, kurjenpolvet, jättipoimulehdet, saksankurjenmiekat, nauhukset, idänunikot, pionit ja herttavuorenkilvet.

Suurilehtinen kuunlilja on kasvanut paikallaan noin viisi vuotta ja on nyt tarpeeksi suuri jaettavaksi. Kaiva kuunliljaa ylös ympyrässä, lähes puoli metriä sen tyvestä.

Kaiva perenna ylös talikolla. Talikko ei silvo juuria, mutta kasvin saa nostettua maasta.

Melko paksujuurisesta kasvista voi ravistaa pois runsaasti multaa. Kasvin voi jopa paiskoa maahan: silloin multaa lähtee ja kasvi katkeaa luonnollisesti heikoimmista kohdistaan.
Kuunlilja on jaettu osiin. Uudessa taimessa on useampi pieni silmu odottamassa ensi kautta. Jakamisen yhteydessä juuripaakusta saa siivottua pois monivuotisten rikkaruohojen juuria.
Tarhakurjenmiekan juuristo on kasvanut sykerölle. Jakamalla ja istuttamalla uudet osat kasvit saavat enemmän valoa. Jaon jälken juurtenkaan ei tarvitse kilpailla tilasta ja ravinteista.
Yhdestä ylikasvaneesta, kukinnaltaan taantuneesta, tarhakurjenmiekasta saatiin tusinan verran uusia taimia. Seuraavana vuonna kukinta voi vielä olla heikkoa, mutta myöhempinä kesinä se monikertaistuu.
Nukkapähkämöä ei katkota, vaan leikataan sopiviin osiin. Multaa ei kannata ravistaa ohuilta juurilta, koska ne katkeilevat helposti. Multa säilyttää kosteuden.

Jaa nämä perennat alkukesällä

 • Punahatut, syysleimut, päiväliljat, jaloangervot, kärsämöt, syysasterit, konnayrtit ja komeamaksaruohot.

Jaa nämä perennat loppukesällä

 • Kuunliljat, kurjenpolvet, jättipoimulehdet, saksankurjenmiekat, nauhukset, idänunikot, pionit ja herttavuorenkilvet.

Perennojen jakaminen pähkinänkuoressa

 1. Jaa kasvit, kun kasvu on keväällä alkamassa tai taantumassa syksyn lähestyessä. Älä häiritse kukintaa.
 2. Valitse jaettavaksi elinvoimainen kasvi, jossa kasvaa jo useampi varsi ja jonka juuristo on levinnyt. Yleensä puutarhakaupan taimet eivät vielä myyntihetkellä ole tarpeeksi suuria jaettaviksi. 
 3. Kaiva kasvi ylös huolellisesti, vahingoittamatta juuristoa enempää kuin on pakko. Talikko on usein parempi työkalu kuin lapio.
 4. Ravista ylimääräinen multa pois, jos jako ei muuten onnistu. Pienet hiusjuuret säilyvät parhaiten, jos kasvipaakun saa osiin siten, että multa on kiinni juuristossa. 
 5. Jaa kasvi sellaisista osista, joista se katkeaa helposti. Osiin katkeaminen on kasvin luontainen tapa lisääntyä. Älä revi paksuja juuria. Leikkaa tai halkaise ne lapiolla siten, että haavapintaa tulee mahdollisimman vähän. 
 6. Kasvupisteen täytyy säilyä kasviosassa (varsi tai silmu), ja sille pitää jäädä tarpeeksi juuria. 
 7. Poista kasvista lehtiä ja muutama varsi, jos juuria menee paljon hukkaan. Pieniä hiusjuuria menettää usein enemmän kuin huomaakaan. 
 8. Istuta kasviosat samaan korkeuteen maanpinnasta, kuin missä emokasvi kasvoi. Pidä huolta, ettei kasvi uppoa maahan vähitellen. Istutuskuopan maa on usein ilmavampaa kuin ympäröivä maa. 
 9. Pidä perennojen jakamisen jälkeisinä viikkoina erityistä huolta kastelusta.
 10. Voit toistaa jakamisen 3–7 vuoden välein, kasvin kasvutahdista riippuen.
Kommentoi »