Patrik Lindström on MasterChef 2020! Poimi ravintoloitsijan resepti thaimaalaisittain valmistettuun tomaatti-mozzarellasalaattiin

Patrik Lindström on MasterChef 2020! Poimi ravintoloitsijan resepti thaimaalaisittain valmistettuun tomaatti-mozzarellasalaattiin
Helsinkiläisen Young Hearts -ravintolan omistaja Patrik Lindström voitti MasterChef 2020 -tittelin yhden pisteen erolla. Toiseksi kilpailussa sijoittui Dani Hänninen.
Julkaistu: 1.12.2020

Helsinkiläinen Patrik Lindström, 40, on MasterChef 2020 -ruokaohjelman voittaja. MasterChef 2020 -tittelistä ja 10 000 euron rahapalkinnosta kisasi kuluneena syksynä poikkeuksellisesti 12 ruoka-alan ammattilaista. Tavanomaisesti maailmanlaajuisesti esitetyssä MasterChef-formaatissa ovat kokanneet amatöörikokit.

Joulukuun ensimmäinen päivä 2020 MTV3-kanavalla nähdyssä Masterchef 2020 -finaalissa kilpailivat ravintoloitsijana työskentelevä Lindström sekä helsinkiläinen keittiömestari Dani Hänninen, 26. Kilpailijoilla oli 15 minuuttia aikaa suunnitella ja puolitoista tuntia aikaa toteuttaa alkuruoasta, pääruoasta ja jälkiruoasta koostuva illallinen.

MasterChef 2020 -ohjelman finaalissa kilpailivat Patrik Lindström (vas.) ja Dani Hänninen. Pudonneet kilpailijat kannustivat yläparvella. Kuva: MTV

Ohjelman tuomarit, Kari Aihinen, Sikke Sumari ja Tomi Björck, pisteyttivät annokset asteikolla 1–10, ja kokonaispisteet ratkaisivat voittajan. Lindströmin voitto irtosi lopulta yhden pisteen erolla.

Tuomaristo kehui erityisesti Lindströmin jälkiruokaa:

– En ole ikinä ollut mikään suklaajälkkäreiden ystävä, mutta tässä on paljon tekstuuria ja rakenteet ovat oikein. Hyvä jälkkäri! Kari Aihinen kuvailee jaksossa maistettuaan jälkiruokaa.

– Siinä on todella paljon tehty tähän aikaan. Silkkisen hieno jälkiruoka, mahtava makumaailma, Tomi Björck sanoo.

– Siis tämä kakku tässä pohjalla – aivan erinomaisen ihanaa, Sikke Sumari jatkaa.

Patrik Lindströmin Xoco y citrus -jälkiruoka koostui suklaavanukkaasta, appelsiini-vaahterasiirappi-jäätelöstä, kakusta ja curdista. Kuva: MTV
Ohjelmaa tuomaroivat tunnetut ravintoloitsijat Kari Aihinen (vas.), Sikke Sumari ja Tomi Björck. Kuva: MTV

Voitto oli Suomen ensimmäiselle MasterChef-ammattikokille iloinen yllätys.

– Kisa oli todella intensiivinen: päivät olivat pitkiä ja tehtävät tiukkoja. Kaikki tehtävät eivät menneet aina ihan putkeen, vaan matkan varrella tuli myös rävellettyä. Päätin, että etenen niin, että selviän yhdestä päivästä kerrallaan. Kun pääsin finaalin, ajattelin, että minulla on ihan hyvät mahdollisuudet voittoon. Kilpakumppanini Dani on kuitenkin niin kova luu, että tiukkaa teki.

Kuva: MTV

Ohjelma herätti aiemmin puuttuneen kilpailuvietin

MasterChef 2020 -ohjelmaan Patrik Lindström haki hetken mielijohteesta ennen kaikkea haastaakseen itsensä. Tehtävät opettivat niin paineensietokykyä, heittäytymistä kuin tervehenkistä jännittämistäkin.

– En pidä itseäni kilpailullisena luonteena. Normaalityössä en ikinä jännitä, vaan olen todella rauhallinen. Tiukat aikataulut saivat minutkin toimimaan sähäkästi, sillä aikaa ylenpalttiselle suunnittelulle ei ollut. Vähitellen kilpailuhenkikin alkoi herätä.

Kauden aikana kilpailijoiden osaamista testattiin erilaisissa yksilö- ja ryhmätehtävissä sekä yhden tai kahden kilpailijan pudotukseen johtaneissa painetehtävissä. Kuhunkin tehtävään oli käytettävissä rajallinen aika.

Erityisen haastavaksi Lindström kuvailee yhdeksännessä jaksossa nähtyä Valion kondiittorimestari Mika Parviaisen ideoimaa tehtävää, jossa kilpailijoiden tuli valmistaa Parviaisen ohjeiden mukaisesti näyttävä monikerroksinen täytekakku ja taiteilla sen päälle ruusukoriste sokerimassasta.

Kondiittorimestari Mika Parviaisen moussekakun täytteenä oli hasselpähkinää, suklaata, mandariini-curdia ja vadelmamarmeladia. Kuva: MTV

– Silloin olin poissa mukavuusalueeltani. En ole luonteeltani orjallisesti reseptiä seuraava konditoriaihminen, joten pikkutarkka reseptin seuraaminen tuntui ahdistavalta. Koristeruusu oli kaikista haastavin. Sellaisia en tee enää ikinä, Lindström nauraa.

Patrik Lindström kuvaili ennen tehtävän suorittamista suurimmaksi haasteekseen orjallisen reseptiikan noudattamisen: "Olen sen verran impulsiivinen ja sekoileva tyyppi, että siitä se [tehtävän onnistuminen] voi jäädä kiinni." Kuva: MTV

Yksinkertaisten makujen yhdistely kiehtoo – tekniikat ovat toissijainen asia keittiössä

Patrik Lindström päätyi ravintola-alalle 21-vuotiaana, kun jalan murtuma vesitti haaveet lumilautailijan urasta. Kokkikoulu tuntui teininä ruoanlaitosta innostuneelle Lindströmille toiseksi parhaalta vaihtoehdolta. Vuosien aikana ruoasta on tullut elämäntapa.

Ruoanlaitossa häntä kiehtoo erityisesti erilaisten makumaailmojen yhdistäminen. Esimerkiksi perinteinen italialainen tomaatti-mozzarellasalaatti saa Lindströmin keittiössä aasialaista vivahdetta kalakastikkeesta, pähkinöistä, chilistä ja limestä.

Idean thaimaalaisittain maustettuun tomaatti-mozzarellasalaattiin Patrik Lindström sai välimerellisistä ravintoloista, joissa tomaatti-mozzarella-salaatin kanssa on tarjottu alkupalana sardiinien ja leivän kanssa. Tässä versiossa sardiinit on korvattu kalakastikkeella. Kuva: Satu Nyström/A-lehdet

– En ole kovinkaan tekninen kokki. Minua kiinnostaa se, miten yksinkertaisesta raaka-aineesta saa muokattua omanlaisensa.

Suosikkiannoksia Lindström ei suostu nimeämään, sillä sellainen johtaisi hänen mielestään helposti parkkiintumiseen ja siihen, että kokatut ruoat alkaisivat toistaa itseään. Tärkeintä hänen mukaansa on säilyttää uteliaisuus ruoanlaittoa kohtaan – sekä kotona että töissä.

Ravintolatyöntekijöille on yleistä, että he ruokkivat muut ihmiset ja syövät illalla kattilan pohjasta jämät. Siksi istumme joka päivä kello kolme yhteiselle aterialle.
Patrik Lindström

Elviira- ja Luopolo-ravintoloista tuttu Lindström on pyörittänyt nykyistä moderneihin bistroannoksiin erikoistunutta Young Hearts -ravintolaansa Helsingin Etu-Töölössä vuodesta 2019. Vaikka ravintoloitsijan arki on kiireistä, kahdesta asiasta Lindström ei luovu: työpäivän aikana syödään aina yhdessä, eikä paperitöitä viedä koskaan kotiin.

– Ravintolatyöntekijöille on yleistä, että he ruokkivat muut ihmiset ja syövät illalla kattilan pohjasta jämät. Siksi istumme joka päivä kello kolme yhteiselle aterialle. Minulle on myös tärkeää, ettei kukaan majoittaudu työpaikalle.

Omalla kohdallaan 10-vuotiaan Lukas-pojan isä huolehtii, että aamuvuoron jälkeen aikaa jää vielä illalla lapsen kanssa skeittaamiselle. Viikonloppujen kohokohtia ovat puolestaan yhdessä nautitut aamiaiset ja koko perheen mökkireissut sienestys-, grillaus- ja savustusaktiviteetteineen.

Kommentoi »