Unelmien Talo&Koti

Nyt himoitaan lypsyjakkaroita, Arabian puhalluskuppeja ja tiikkikalusteita, vanhan tavaran kauppias vinkkaa

Nyt himoitaan lypsyjakkaroita, Arabian puhalluskuppeja ja tiikkikalusteita, vanhan tavaran kauppias vinkkaa
Pienet sisustustavarat ja huonekalut, kuten lypsyjakkarat, vanhat puiset naulakot ja Arabian puhalluskoristeiset kahvikupit ovat suosittuja, vanhan tavaran kauppias Jaana Veini tietää. "Lasia ja astioita tarjotaan niin paljon, että myyntiin otettavat on pakko valita tarkkaan."
Julkaistu 4.1.2023

Miten päädyit Patinaputiikin omistajaksi, Jaana Veini?

Ostimme puolisoni kanssa kakkoskodin Portaasta. Vietimme siellä kaiken vapaa-ajan, ja minusta tuntui aina vain vaikeammalta palata takaisin kaupunki­arkeen Vantaalle. Rakastan vanhoja tavaroita ja sisustamista, ja kun Tammelaan etsittiin kirpputoriyrittäjää, tiesin heti, että vanhan tavaran sisustuskauppa on juttuni.

Millainen kauppa Patinaputiikki on?

Myymme vanhoja huonekaluja, käyttöesineitä, tekstiilejä ja lasia. Hieman alle viidennes myytävästä tavarasta on uusia, huolella valikoituja ja vanhaan tavaraan sopivia esineitä. Hankin ne pääosin Tanskasta.

Mikä nyt menee kaupaksi?

Pienet sisustustavarat ja huonekalut, kuten lypsyjakkarat, vanhat puiset naulakot ja Arabian puhalluskoristeiset kahvikupit ovat suosittuja. Myös ryijyt menevät hyvin kaupaksi. Ne eivät vie tilaa, mutta tekevät kodista persoonallisen. Aiemmin trendikkäitä olivat talonpoikaiskaapit, mutta nyt koteihin halutaan 1960-luvun tiikkihuonekaluja ja rottinkia. Keräilijät etsivät kotimaista designlasia, kuten Nanny Stillin tai Helena Tynellin suunnittelemia lasiesineitä.

”Ryijyt eivät vie tilaa, mutta tekevät kodista persoonallisen.”

Korjaatteko teille myyntiin tulevia huonekaluja?

Vanhat esineet ovat kestäviä, mutta kulunutkin huonekalu saa uuden elämän entisöinnin tai korjauksen avulla. Hyväkuntoinen tavara vaatii usein vain huolellista puhdistamista.

Mikä on mieleenpainuvin esine, jonka olet myynyt?

Kaksi sisarusta toi myyntiin upean amerikkalaisen matka-arkun. He kertoivat, että arkun oli omistanut sukulaissetä, joka oli ollut paluumuuttamassa Suomeen. Sedällä oli ollut matkalippu Titanicille, mutta hän oli sairastunut, ja siksi arkku oli siinä edessäni, eikä meren pohjassa.

Miksi nyt on suosittua sisustaa vanhoilla tavaroilla?

Monille entisajan tavarat tuovat mieleen mummolan tai lapsuudenkodin. Nuoretkin ovat innostuneet vanhoista huonekaluista, sillä ne ovat persoonallisia uusien tavaroiden rinnalla. Ihmiset ajattelevat ekologisemmin kuin ennen: se mikä ennen heitettiin surutta pois, tarjotaan nyt myyntiin.

”Lasia ja astioita tarjotaan niin paljon, että myyntiin otettavat on pakko valita tarkkaan.”

Mitä tavaroita teille tarjotaan myyntiin liiankin kanssa?

Lasia ja astioita tarjotaan niin paljon, että myyntiin otettavat on pakko valita tarkkaan. Usein kuulee vanhan tavaran kauppiaiden sanovan, etteivät huonekalut käy kaupaksi, mutta tarkkaan valikoidut huonekalut kyllä löytävät ostajansa. Raskaat barokkikaapit ja muut painavat huonekalut voivat olla haastavia myydä ja vievät pienestä liikkeestä paljon tilaa.

Millaisen tavaran arvoa ihmiset eivät aina ymmärrä?

Joillekin vanha tavara tarkoittaa, että se on arvoton. Toisinaan taas törmää esimerkiksi designlasiin, joka ei miellytä omistajansa silmää, ja jota ei siksi tunnisteta arvokkaaksi.

Entä oma suosikkisi?

1900-luvun alkuvuosikymmenten huonekalut miellyttävät minua. Tykkään kokopuisista ja kauniisti muotoilluista huonekaluista. En valitse vimpan päälle kunnostettua, vaan huonekalun pinnassa saa näkyy ajan patina. Välillä intoudun keräämään jotain hauskoja esineitä, kuten kylpyhuoneen seinän täyteen käsipeilejä.

7 kommenttia