Maku

Pakastaminen

Pakastaminen

Pakastaminen on säilöntatavoista vaivattomin. Pakastaminen säilyttää marjan tai kasviksen maun, ulkonäön ja ravintoarvon parhaiten ilman säilöntäaineita.
Teksti Mervi Melasniemi
Mainos
  • Pakasta parhaan sadonkorjuun aikaan, kun ainekset ovat parhaimmillaan ja edullisimmillaan.
  • Pakasta vain ensiluokkaisia aineksia.
  • Pakasta käytössä käteviä kerta-annoksia.
  • Poista pakkauksista ilma ja tee litteitä pakkauksia jäätymisen nopeuttamiseksi ja pakastustilaa säästäen.
  • Sulje pakkaukset mahdollisimman ilmatiiviisti, etteivät tuotteet kuitvu, eivätkä voimakkaat aromit leiju pakastimessa tarttuen muihin pakasteisiin.
  • Jätä nestemäisten pakastettavien astiaan laajenemisvaraa.
  • Merkitse pakkauksiin sisältö ja pakastuspäivä.

Marjojen ja hedelmien pakastus

Huuhdo marjat tarvittaessa nopeasti. Pakasta marjat kokonaisina, viipaleina, soseena tai survoksena. Kuori kuorittavat hedelmät, kuten omenat, poista siemenkodat ja viipaloi tai soseuta ne. Lisää hienointa taloussokeria tai hedelmäsokeria 1-2 dl marjakiloa kohti. Sokeri säilöö marjojen C-vitamiinin, värin ja luonnollisen aromin.

Kasvisten, yrttien ja sienten pakastus

Useimmat kasvikset vaativat kiehuautuksen ennen pakastamista, koska se lopettaa kasvisten entsyymitoiminnan. Entsyymitoiminta jatkuu ilman kiehautusta, jolloin kasvisten laatu heikkenee. Sen sijaan yrttejä, purjoa ja paprikoita voi pakastaa kiehauttamatta. Porkkana, lanttu, nauris ja palsternakka pakastetaan raasteena.

Julkaistu: 9.8.2010
Katso myös nämä