Päivi ja Timo asuvat Suomenlinnan saarella: "Täällä rakennuksilla on lempinimet – meidän kotiamme kutsutaan Nousevan auringon taloksi"
Sisustus
Päivi ja Timo asuvat Suomenlinnan saarella: "Täällä rakennuksilla on lempinimet – meidän kotiamme kutsutaan Nousevan auringon taloksi"
Siekkisen perhe viihtyy Suomenlinnassa, vanhan kasarmin suojassa. Historiallisessa kodissa on aina jotain hyvää tarjottavaa, sillä Päivi emännöi kakuistaan tunnettua Café Vanillea Suomenlinnan lauttarannan tuntumassa.
Julkaistu 15.12.2017
Kotivinkki
Keittiö on Päivin lempihuone. Tunnelmaa tuovat eri paikoista kerätyt kynttilälyhdyt. Pöytä, saareke hyllyineen, lipasto ja jakkara ovat kaikki oman puuseppämiehen tekemiä.
Näkymä olohuoneesta keittiöön. Kun Päivi sai tarpeekseen Lundian kirjahyllystä, Timo nikkaroi hyllyjä koko seinän leveydeltä.
Päivi ja Rocky nauttivat pitkistä kävelylenkeistä tutuilla kulmilla.

Miten päädyitte saarelle asumaan?

Tutustuin parikymppisenä Timoon, joka on syntyperäinen suomenlinnalainen. Timo asui tuolloin kaksospoikiensa kanssa nykyisen kotimme naapurissa Vaasan kasarmiksi kutsutussa talossa, ja muutin heidän luokseen. Muutaman vuoden kuluttua aloimme odottaa perheenlisäystä ja koti kävi ahtaaksi. Toisessa suomenlinnalaisperheessä lapset olivat jo muuttaneet kotoa ja kolmaskin perhe kaipasi muutosta, joten vaihdoimme asuntoja kolmen talouden kesken. Tuolloin oli vuoden 2000 syksy.

Millainen on kotitalonne historia?

Kotimme sijaitsee Helsingin edustalla Iso Mustasaarella, varuskuntakortteliin vuosina 1839–1840 rakennetussa kasarmissa. Täällä rakennuksilla on lempinimet. Meidän kotia kutsutaan Nousevan auringon taloksi. Taloa on käytetty miehistön majoitustiloina mutta lisäksi se on toiminut keittiönä, ruokalana, kaljankeittämönä ja linnoitustykistön esikuntana. Sisällissodan aikaan täällä oli myös vankikasarmi. Muuten 1900-luvulla rakennus on ollut asuntona. Talon edustalla sekä Suomenlinnan muissakin historiallisissa maisemissa on kuvattu Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas -elokuvaa.

Oletteko remontoineet asuntoa?

Talon peruskorjaus tehtiin 1970-luvun lopulla. Olemme tehneet hiukan pintaremonttia, tapetoineet ja maalanneet seiniä sekä keittiökaappeja. Sävyjä on valittu yhdessä vuokranantajan eli Suomenlinnan hoitokunnan kanssa. Peilioviin ja ikkunasyvennyksiin toivoisin jo uutta maalikerrosta. Lautalattia kaipaisi myös hiomista ja uutta lakkapintaa. Viimeksi homma tehtiin ennen muuttoamme.

Millaisia sisustajia olette?

Huonekalumme ovat enimmäkseen Timon tekemiä tai kunnostamia. Esitän toiveen, jonka hän toteuttaa. Kun esimerkiksi vanha Lundian kirjahylly ei ollut enää mieleinen eikä toimiva, Timo rakensi olohuoneeseen uuden, koko päätyseinän peittävän kirjahyllyn kaappeineen.

Toivoin myös aikoinaan astioillemme lasiovellista astiakaappia. Timo suunnitteli vitriinikaapin ja keksi hyödyntää lasiovissa Suomenlinnan Merisotakoulun saunan ikkunoiden koristeellista kuviointia.

30-vuotislahjaksi Timo kunnosti ja maalasi minulle vanhan kauniin kirjoituspöydän ja vaihtoi siihen uuden nahkapäällyksen. Kierrätettyyn lipastoon olohuoneen TV:n alle hän teki jalat.

Muutamia huonekaluja meille on päätynyt myös pois muuttaneilta naapureilta, kuten poikamme Akun huoneen vanha punainen kaappi. Erityisesti sen leijona-aiheiset vetimet ihastuttivat.

Olen astiahullu ja kerään erilaisia keittiötarvikkeita, joita tarvitsen työnikin puolesta, sillä pyöritän Café Vanillea lauttarannan tuntumassa. Keräilen myös keittokirjoja, joiden reseptejä kokeilen ja tuunailen omaan käyttööni. Teen usein hyviä löytöjä kirpputoreilta ja nettikaupoista. Rakastan sisustustyynyjä, joita vaihtelen usein.

Päivi toivoo ja Timo tekee; niin syntyvät Siekkisten huonekalut, kuten pikkuesineiden lokerikko. Samppanja-aiheisen julisteen Päivi tilasi nettikaupasta ja Timo valmisti tyyliin sopivat kehykset.
Timon tekemän ison pöydän ääreen mahtuu koko perhe, johon kuuluvat myös nyt jo aikuiset kaksos­pojat puolisoineen.
Hauskat eläin­aiheiset H&M:n kynttilänjalat ovat perheen Emma-tyttären aarteita.
Päivi leipoo ja kokkailee mielellään kotikeittiössään. Pyörien päällä oleva saareke on kätevä apupöytä.

Mitä värejä suositte?

Nyt keittiössä, ja osittain astioissakin, on meneillään mustavalkoinen kausi. Muuten meillä suositaan murrettuja sävyjä, kuten beigeä, harmaata ja luonnonvalkoista. Akun huoneen kirkkaat värit, merihenkiset sininen ja punainen, ovat poikkeus kodin muusta sävymaailmasta.

Makuuhuoneeseen Timo toivoi yhtä punaista seinää ja sen myös sai, koska hän harvoin toivoo mitään sisustukseen liittyvää. Yleensä minä saan tehdä päätökset.

Miten joulu näkyy kodissanne?

Joulu on koko perheen lempijuhla. Minulla on erikseen jouluastiasto, ja joulu näkyy myös vuodevaatteissa, pyyhkeissä ja sohvatyynyissä. Pimeänä vuodenaikana meillä on paljon kynttilöitä. Laitan lyhdyn myös ulkorappusille. Syksyn tullen nautin omasta teehetkestäni aamuhämärässä, kynttilälyhdyn valossa.

Rakastan muutenkin sesonkeja ja juhlien järjestämistä. Vietämme ystävänpäivää ja syntymäpäiviä. Juhliimme kuuluu aina jotain herkkuja. Niitä suunnitellessa saan myös uusia ideoita kahvilani leivonnaisiin.

Olohuoneen ikkunasta näkyvät ohi lipuvat ruotsinlaivat. Katto­kruunu on saatu Timon äidiltä, mutta huonetta valaisevat yleensä kynttilälyhdyt, joita Päivi keräilee. Ikean Ektorp on Päivin mielestä maailman paras sohva. Siihen mahtuu koko perhe.
Akun huoneen kirkkaat värit ovat poikkeus kodin muuten hillitystä sävyskaalasta. Joululakanat ovat H&M:stä. Erik Bruunin Jaffa-julisteessa on taiteilijan signeeraus, jonka reipas poika hankki soittamalla Suomenlinnassa asuvan Bruunin ovikelloa.
Emman huoneen komea kaappi on harvoja osto­huonekaluja. Se on hankittu suomenlinnalaisilta, jotka ovat tuoneet kaapin Virosta. Kaapin ovessa on esillä muun muassa Emman tekemiä koruja. Boordi on Laura Ashleyn.
Päivin emännöimä Café Vanille on aivan lauttarannan tuntumassa. Kahvila tunnetaan kakuistaan. Talvisin se on auki viikonloppuisin.
Päivin kahvilan Café Vanillen mutakakun kruunaavat tällä kertaa pensasmustikat ja kultahippusuklaat.

Mikä tekee saaressa asumisesta ainutlaatuista?

Ympäröivä meri ja luonto vuodenaikoineen. Tämä on mukava noin 850 asukkaan kyläyhteisö, johon turistit tuovat vipinää kesäisin. Talvella nautimme omasta rauhasta, vaikka on täällä silloinkin nähtävää.

Lue lisää:

Kommentoi »