Päivänkakkaraa haudukkeeseen? Kyllä vain – poimi puutarhan syötävät koristekasvit herkuiksi lautaselle
Piha ja puutarha
Päivänkakkaraa haudukkeeseen? Kyllä vain – poimi puutarhan syötävät koristekasvit herkuiksi lautaselle
Monia puutarhan koristekasveja ja perennoja voi poimia paitsi pöydän koristeeksi myös lautaselle lisukkeeksi. Opi tunnistamaan puutarhan syötävät kasvit näillä vinkeillä!

Puutarhan syötävät koristekasvit

Ruusut

Tunnista: Varret useimmiten piikikkäitä. Hedelmä on kiulukka. Kukkivat yleensä kesä–heinäkuussa, osa vielä myöhään syksyllä. Kuvassa juhannusruusu.

Käytä: Korista leivonnaisia tuoreilla tai kuivatuilla, hienostuneen makuisilla terälehdillä. Mitä voimakkaampi tuoksu ruusussa on, sitä voimakkaampi on myös terälehtien maku. Käytä haudukkeissa, booleissa ja jääpaloissa. Tee ruususokeria, -viinietikkaa ja -hunajauutetta. Kokeile pähkinärouheen, miedon juuston ja jäätelön kera.

Päivänliljat

Tunnista: Kapeat, miekkamaiset lehdet. Keltainen, oranssi tai punertava kukinta kesä–elokuussa lajista ja lajikkeesta riippuen.

Käytä: Kerää aamupäivällä juuri auenneet kukat. Käytä niitä sellaisenaan salaateissa tai ruoan koristajina. Voit myös hienontaa ne ja lisätä muiden pilkottujen vihannesten joukkoon ja paistaa. Nuput maistuvat uppopaistettuina. Kukkien maku on mieto, parsan tai kesäherneiden kaltainen. Niitä pidetään raparperin tapaan lievästi myrkyllisinä. Vältä ylenpalttista käyttöä.

Päivänkakkara

Tunnista: Mykerökukkaiskasvi, joka aloittaa kukintansa juhannuksen tienoilla. Lehdet muodostavat tyviruusukkeen.

Käytä: Käytä ruoissa vain juuri auenneita kukintoja. Älä poimi kukkia, joiden keskusta on kupera – niissä voi olla toukkia. Kuivata kukinnot tai käytä tuoreena. Kerää lehdet, kun ne ovat nuoria. Koristele kukilla ja lehdillä salaatteja ja jälkiruokia tai käytä haudukkeissa. Päivänkakkaran maku on hiukan kitkerä.

Kaunokainen

Tunnista: Kukinto leveä mykerö, laitakukat valkoiset, vaaleanpunaiset tai punaiset. Kukkii kesäkuusta lokakuuhun. Lehdet muodostavat tyviruusukkeen.

Käytä: Käytä lehtiä, vasta-auenneita kukkia ja kukkanuppuja salaateissa, voileivällä tai keitoissa ja ruokien koristeina. Maku on kirpeä, hiukan kitkerä, ja kasvia käytetäänkin enemmän kauneuden kuin maun takia.

Kuunliljat

Tunnista: Isohkot, vihreät, sinertävät tai valko- tai keltakirjavat lehdet.

Käytä: Kukkia, lehtiruotia ja lehtiä voi syödä, niiden maku on salaattimaisen mieto ja parsamainen. Käytä juuri auenneita kukkia salaateissa ja jälkiruoissa, nuoria, pehmeitä lehtiä ja valkoisia ruoteja keitettyinä keitoissa tai pastassa tai uppopaistettuina. Nauti kevään nuoria versoja parsan tapaan. Keitettyinä ne ovat hiukan limaisia, mutta se kuuluu asiaan. Tummat lehdet maistuvat kuituisilta ja kitkeriltä.

Kaunokit

Tunnista: Mykerökukkien laitakukat ovat siniset, punaiset, valkoiset tai keltaiset. Lehdet suikeat.

Käytä: Kaikkia kaunokeita voi syödä, joskin moni maistuu karvaalta, paitsi esimerkiksi kuvan ruiskaunokki. Hapan maku taittaa karvaan, joten lisää kaunokkisalaattiin viinietikkapohjaista salaattikastiketta. Käytä ruiskaunokkia kuivattuna tai tuoreena haudukkeissa, salaateissa, kakuissa, jälkiruoissa sekä muiden makeiden ruokien koristelussa. Saattaa aiheuttaa allergiaa.

Kommentoi »