Jenny teki kaikkensa, mutta lapselle kelpasi vain päiväkodin porkkanasosekeitto – miten kävi, kun hän sai hittisopan ohjeen kokeiluun?

Jenny teki kaikkensa, mutta lapselle kelpasi vain päiväkodin porkkanasosekeitto – miten kävi, kun hän sai hittisopan ohjeen kokeiluun?
Moni lapsi rakastaa päiväkodin porkkanasosekeittoa. Maku-lehden päätoimittaja Jenny Brandt on tarjonnut pojalleen lukuisia soppia, mutta mikään niistä ei ole vetänyt vertoja päiväkodin keitolle. Kun Espoon kaupungin ruokayhtiö paljasti suosikkisopan reseptin, Jenny kokeili sitä oitis. Löydät reseptin jutun lopusta!
Julkaistu 10.2.2023

Mikä ihme sen päiväkotikeiton salaisuus on? Tätä espoolainen Jenny Brandt on pähkäillyt pitkään. Monen muun lapsen tapaan hänen esikouluikäinen poikansa on ruokapöydässä varsin valikoiva. Siksi Jenny innostui, kun lapsi kerran kehui päiväkodin porkkanasosekeittoa.

– Ajattelin, että sitähän pitää tehdä kotonakin.

Pian kuitenkin osoittautui, että on porkkanasosekeittoja ja sitten on se päiväkodin porkkanasosekeitto. Jenny kokkasi versiota jos toistakin, mutta olipa keitossa sitten sulatejuustoa tai kermaa ja porkkanan lisäksi mitä vain muita kasviksia, lapselle sopat eivät alkuunkaan maistuneet.

Keiton salaisuus on askarruttanut monessa perheessä

Koska päiväkotikeiton salaisuus kiinnosti Jennyä, hän päätti kysyä reseptin perään Facebookin Puskaradio Espoo -ryhmässä:

"Hei kaikki Espoon päiväkodeille ja kouluille ruokaa valmistavat! Paljastakaa päikän (ja ilmeisesti myös koulujen) porkkanasosekeiton resepti. Tässä on nyt yritetty vääntää jos jonkinlaista sosekeittoa, mutta tuomio on joka kerta yhtä tyly: ei ollenkaan sama eikä niin hyvä kuin päikässä."

Julkaisuun alkoi sadella kommentteja muilta, samaa pähkäilleiltä vanhemmilta.

– Oli ihanaa ja suorastaan eheyttävää huomata, että on muitakin, kenellä on sama ongelma. Ketjussa jaettiin myös monia kiinnostavia reseptejä, joita aion testata, Jenny kertoo.

Porkkanasosekeitto on ollut Espoossa ruokalistalla vuodesta 2011.

Aito ja oikea resepti jakoon

Päiväkotiruokaa valmistava Espoo Catering huomasi vanhempien pähkäilyt. Yhtiön tuotekehittäjä innostui muokkaamaan himoitusta keittoreseptistä vanhempien iloksi kotiversion. Löydät reseptin tämän jutun lopusta.

– Meillä Espoo Cateringissa ruoka valmistetaan sen verran isoissa padoissa, että reseptejä ei ole yleensä mahdollista jakaa kotikäyttöön. Tuotekehittäjämme siirtyi kuitenkin hetkeksi kotikokin saappaisiin ja loihti reseptin, joka on sovellettu versio tästä rakastetusta lounasannoksesta, yhtiö kertoo verkkosivuillaan.

Porkkanasosekeitto on ollut Espoossa ruokalistalla vuodesta 2011, nykyisellä reseptillä vuodesta 2020. Kaupunki ei ole listannut päiväkoti-ikäisten suosikkiruokia. Espoo Cateringissa on kuitenkin huomattu, että porkkanasosekeitto maistuu päiväkodeissa lapsille monen muun perinteisen kotiruoan, kuten makaronilaatikon ja broilerikastikkeen, tapaan.

Löytyikö Jennyn perheen ruokalistalle uusi suosikki?

Jenny päätti oitis valmistaa keittoa kotona. Aiemmin hän on laittanut soppaan tuoreita porkkanoita, mutta kaupungin reseptissä oli valmista porkkanasosetta ja perunamuusiaineksia.

– Perunan määrä yllätti. Mietin, olisiko siinä sitten maun salaisuus.

Tässä ovat hittikeiton ainekset: porkkanasosetta, perunamuusiaineksia, kirveliä, sipulijauhetta, ruokakermaa ja sulatejuustoa.

Keitto valmistui nopeasti arki-iltana. Sitten olikin jo aika kantaa lautanen tarjolle.

– Niin siinä kuitenkin valitettavasti kävi, että lapsen mielestä keitto ei maistunut samalta ja yhtä hyvältä kuin päiväkodissa.

Jenny pohtii, että ruoan maistumiseen vaikuttaa moni muukin asia kuin maku: päiväkodissa ruokailutilanne on erilainen kuin kotona, on kavereita ympärillä, ehkä eri lisukkeet ja niin edelleen.

Luovuttaa Jenny ei kuitenkaan aio – päinvastoin. Seuraavaksi hän kokeilee jättää kaupungin reseptissä mainitun kirvelin pois. Ja ehkä osan perunasta ja porkkanasta voisi korvata sellerillä?

– Etsintä jatkuu, haluan löytää ratkaisun. Innoissani tulin ostaneeksi kaksi kiloa porkkanaa ja kaksi kiloa perunaa, joten täytyyhän ne poiskin syödä.

Päiväkodin porkkanasosekeitto

Ohje: Espoo Catering

Ainekset:

Keittopohja:

 • 4 dl vettä
 • 200 g Oolannin perunamuusia (pakaste)
 • 270 g porkkanasosetta
 • ½ kasvisliemikuutio
 • 1 tl sipulijauhetta
 • ½ tl kuivattua kirveliä
 • mustapippuria

Maun syventämiseen:

 • 65 g Koskenlaskijan ruoka & dippi -sulatejuustoa
 • 1 dl ruokakermaa tai kasvirasvasekoitetta

Päiväkodin porkkanakeitto – ohje:

 1. Mittaa keittopohjan raaka-aineet kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi.
 2. Lisää maun syventämiseksi sulatejuusto ja ruokakerma/kasvirasvasekoite. Kuumenna.

Kommentoi »