30 vuotta rhodoja hoivannut Paavo: Näin saat alppiruususta uusia taimia & 5 muuta loistovinkkiä
Piha ja puutarha
30 vuotta rhodoja hoivannut Paavo: Näin saat alppiruususta uusia taimia & 5 muuta loistovinkkiä
Eläkkeellä olevan maatalousinsinöörin Paavo Martin puutarhassa alppiruusut ja atsaleat loistavat alkukesällä kaikissa sateenkaaren sävyissä. Kolmenkymmenen vuoden kokemuksen myötä hänelle on kertynyt paljon oivaa tietoa. Poimi Paavon vinkit rhodojen kasvatukseen ja kauniisiin lajikkeisiin!
Julkaistu 26.5.2021
Viherpiha

Keltaista, pinkkiä, liilaa, valkoista ja oranssia. Atsaleat ja alppiruusut helottavat kilpaa mäntyjen katveessa halikkolaisen Paavo Martin puutarhan lounaisrinteessä. Paikka tarjoaa vierailumme aikaan kesäkuun alussa kaikista värikkäimmän esityksensä, joskin eri aikaan kukkivien lajien ja lajikkeiden ansiosta kukintaa kestää yhteensä kolmisen kuukautta.

– Se alkaa usein jo huhtikuussa, kun dahurian­alppiruusu avaa pienet violetit kukkansa. Kukintakauden päättää heinäkuun puolella valkoinen appalakkienalppiruusu, Paavo kertoo.

Eläkkeellä olevan Paavo Martin rhodoharrastus sai alkunsa kolmisenkymmentä vuotta sitten.
"Useimmat alppiruusut voi jakaa kahteen porukkaan: yhdet kukkivat kauniisti vuosittain, toiset joka toinen vuosi."

Kukinnan lisäksi Paavo nauttii alppiruusujen ainavihannasta lehdistöstä, heleänvihreästä uudesta kasvusta ja kauniista kukkanupuista. Hän kehuu erityisesti nukka-alppiruusun ruusunpunaisia nuppuja, jotka koristavat kukintoja yhtä aikaa vaaleanpunaisten kukkien kanssa. Laji kukkii tasaista tahtia vuodesta toiseen, mutta ylettömään täyskukintaan pensas ei puhkea koskaan. Paavo kertoo, että se poikkeaa muista rhodoista.

– Useimmat alppiruusut voi jakaa kahteen porukkaan: yhdet kukkivat kauniisti vuosittain, toiset taas vain joka toinen vuosi.

Jälkimmäiseen joukkoon kuuluu puistoalppiruusu ’Nova Zembla’, joka avaa huonoina vuosina vain muutaman kukinnon. Nyt meneillään on paras mahdollinen vuosi, ja syvän magentanpunaiset kukinnot hehkuvat rinteessä täyteläisinä.

Yakushimanalppiruusua ’Morgenrot’ Paavo kuvailee uskolliseksi joka vuoden kukkijaksi. Hänen pihallaan esiintyy vain harvoin yli 25 asteen pakkasia, jotka tuhoaisivat sen kukkanuput.

Alhaalla vasemmalla kukkii vaaleanpunainen yakushiman­alppiruusu ’Trinity’, oikealla alhaalla pienikukkainen revontuli­atsalea ’Rosy Lights’. Paavo antaa pensaille keväällä lisävoimaksi hieman perunalannosta, jossa on vain vähän fosforia.

Paavon vinkit rhodojen kasvatukseen

1. Männikkö on ihanteellinen kasvupaikka

Harva männikkö luo alppiruusuille ihanteellisen puolivarjon. Atsaleat vaativat alppiruusuja enemmän valoa. Hapan maa on rhodoille menestymisen edellytys.

2. Hyödynnä kallion lämpöä

Jos tontilla on kalliota, istuta taimi sen viereen. Kallion kupeessa on lämmin paikka, jossa maa ei jäädy talvella syvältä. Kuivassa rinteessä istutuspaikaksi sopii kallion halkeaman alapuolella oleva kostea kohta.

3. Kastele rhodoja poutakausina

Huolehdi kastelusta, jos sateeton aika jatkuu pitkään. Näin pensaat pysyvät hyvässä kasvussa ja jaksavat kasvattaa seuraavaksi vuodeksi runsaasti nuppuja.

4. Jätä karisevat lehdet pensaiden alle

Jätä alppiruusuista vuosittain karisevat lehdet katteeksi, niin multavuus lisääntyy ja kasvit viihtyvät paremmin. Myös männyn karike on hyväksi pensaille. Anna varpujen ja muiden luonnonkasvien kasvaa pensaiden alustalla.

5. Taivuta oksia ja peitä mullalla – saat uusia pensaita!

Taivuta rhodon oksia maahan ja lapioi multaa päälle. Voit levittää taivukkaista pensasta isommalle alalle tai irrottaa taimen, johon kasvanut juuria, ja siirtää sen uuteen paikkaan.

6. Eikö atsalean pistokas juurru? Nosta se jääkaappiin

Atsalean pistokkaat juurtuvat melko hyvin. Kokeile juurtuuko atsaleasi paremmin puolipuutuneesta kesäpistokkaasta vai talvipistokkaasta. Juurruta pistokkaat ilmavassa hiekkamullassa. Jos juuria ei ilmaannu, nosta ruukku 6 viikoksi jääkaappiin.

Revontuliatsalea ’Northern Hi-Lights’ on kestävä lajike, jonka kukat tuoksuvat miedosti.
Yakushimanalppiruusu ’Morgenrot’ hyötyy kallion antamasta suojasta.

"Kelta-atsalea on erityisen vaivaton laji, suorastaan joka paikan pensas."

Toisin kuin Paavon rhodo-harrastuksen alkuvaiheessa kolmisenkymmentä vuotta sitten, nykyisin tarjolla on lukuisia lajikkeita. Hän kummasteleekin hieman siniliilan ’Catawbiense Grandiflorum’ -puistoalppiruusun kestosuosiota taimikaupassa. Omasta pihastaan hän hävitti sen jo vuosia sitten.

– Pensaaseen majoittuivat alppiruusujauhiaiset, jotka piinasivat kasvia imemällä lehdistä kasvinesteitä. Jauhiaisen erittämään tahmaiseen mesikasteeseen iski nokisienikin.

Perhosmaiset valkoiset jauhiaiset eivät ole rinteessä enää ongelma, sillä rhodoissa vilistää toukkia syöviä muurahaisia.

– Muurahainen on ollut iän kaiken metsän terveyspoliisi, tietää Paavo, eläkkeellä oleva metsätalousinsinööri.

Yaskushiman- ja nukka-alppiruusuilla on ötökkää vastaan myös suoja omasta takaa: lehtien alapintaa peittävä samettinen nukka.

Nukkainen lehden alapinta suojaa kasvia alppiruusujauhiaiselta, joka voi tärvellä pensaan koristearvon. ’Mist Maiden’ -yakushiman­alppiruusun kukinto vaalenee kukinnan edetessä.

Useimmat Paavon atsaleoista kukkivat alppiruusuista poiketen hienosti joka vuosi. Lajikkeiden ja risteymien lisäksi rinteessä kasvaa myös luonnonlajeja, jotka ovat päätyneet rinteeseen vähän sattumalta. Paavo osui vuosia sitten Puutarhakeskus Kauppilaan (nykyään Flör) juuri, kun sinne oli saapunut niitä kuormallinen.

– Innostuin heti erikoisista kasveista.

Moni taimi on osoittautunut loistohankinnaksi. Etenkin ruso- ja kelta-atsalea saavat Paavolta runsaasti kehuja.

– Rusoatsalean kukat ovat pieniä, mutta niitä on valtavasti. Kelta-atsalea taas on erityisen vaivaton laji, suorastaan joka paikan pensas.

Rusoatsalea kukkii vaaleanpunaisena ja tuoksuvana pilvenä joka vuosi. Kestävää luonnonlajia on käytetty uusien lajikkeiden jalostuksessa.
"Kaksi kertaa viikossa pitää saada hyvä hiki, niin pysyy kunnossa."

Rhodojen kukoistusta edesauttavat tuulensuojaisa rinne ja mäntyjen luoma katve. Suuren osan atsaleoista Paavo on istuttanut eturivistöön, jossa ne saavat enemmän valoa kuin syvemmällä metsässä olevat alppiruusut.

– Kun paikka on oikea, pensaat pärjäävät vähällä hoidolla.

Kuihtuneiden kukintojen poistamisenkin Paavo on huomannut tarpeettomaksi. Eniten vaivaa vaatii kastelu hellekausina. 90 vuoden ikää lähestyvän miehen aika kuluukin kesällä laajassa puutarhassa pitkälti muiden kasvien parissa. Onneksi puutarhatöistä ei ole pulaa.

– Kaksi kertaa viikossa pitää saada hyvä hiki, niin pysyy kunnossa.

8 × kaunis atsalea ja alppiruusu Paavon puutarhassa

1. Yakushimanalppiruusu 'Mist Maiden'

Rhododendron Yakushimanum-ryhmä. Hillittykasvuinen ja pallomainen lajike. Ruusunpunaisina aukenevat kukat vaalenevat valkoisiksi. Korkeus 0,5–1 metriä. Vyöhykkeille I–II (III).

2. Puistoalppiruusu 'Nova Zembla'

Rhododendron Catawbiense-ryhmä. Suosittu rentokasvuinen lajike, jolla komeat täyteläiset ja hehkuvanpunaiset kukinnot. Näyttävä kukinta joka toinen vuosi. I (II).

3. Kelta-atsalea

Rhododendron luteum. Pitkään kukkiva ja tuoksuva luonnonlaji viihtyy monenlaisilla paikoilla. Korkeus noin 1,5 metriä. Vyöhykkeille I–III.

4. Liekkiatsalea

Rhododendron calendulaceum. Oranssin eri sävyissä hehkuva luonnonlaji on pärjännyt hyvin Ib-vyöhykkeellä. Kukat yleensä tuoksuttomat. Kasvaa korkeintaan parimetriseksi.

5. Rusoatsalea

Rhododendron prinophyllum. Sirokukkainen ja tuoksuva laji kasvaa luonnostaan Pohjois-Amerikan itäosissa. Korkeus 0,6–1,3 metriä. I–II (III).

6. Nukka-alppiruusu

Rhododendron smirnowii. Kaunislehtinen luonnonlaji Kaukasukselta. Uusia versoja, lehtiä ja lehtien alapintoja peittää pehmeä nukka, joten tuholaiset pysyvät poissa. Korkeus 1–2 metriä. I–II (III).

7. Yakushimanalppiruusu 'Morgenrot'

Rhododendron Yakushimanum-ryhmä. Harvinaisen lajikkeen kasvutapa on matala ja leveä. Pensas on viihtynyt ison kallion vieressä jo 25 vuotta. I–III.

8. Revontuliatsalea ’Northern Hi-Lights’

Rhododendron Lights-ryhmä. Noin metrin korkuinen lajike. Melko kestävä muiden ’Lights’-sarjan atsaleoiden tapaan. I–III (V).

5 kommenttia