Paahtosuola – onko tämä yksinkertaisen nerokas perinneherkku sinulle tuttu? ”Uusien pottujen kanssa taivaallista”

Paahtosuola – onko tämä yksinkertaisen nerokas perinneherkku sinulle tuttu? ”Uusien pottujen kanssa taivaallista”
Paahtosuola on eteläsavolainen perinneherkku, jota syödään kesällä uusien pottujen kanssa. Maku-lehden toimituspäällikkö Tiina Valkonen on oppinut paahtosuolan taian isältään ja mummoltaan. Poimi helppo resepti jutun lopusta – todennäköisesti kaivat ohjeen esiin jatkossa joka kesä!
Julkaistu: 23.6.2021

Mitä sinä syöt varhaisperunoiden kanssa? Jos et ole vielä maistanut paahtosuolaa, nyt kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Paahtosuola on Etelä-Savossa pienellä alueella perinteeksi muodostunut kesäherkku, kertoo Maku-lehden toimituspäällikkö Tiina Valkonen. Hänen pieksämäkeläisessä perheessään paahtosuolaa, tai savolaisittain puahtosuoloo, on tehty jo usean sukupolven ajan.

Paahtosuolan idea on yksinkertainen mutta nerokas: kuumalla, kuivalla pannulla paahdetaan ruis- ja vehnäjauhoja, ja lopuksi joukkoon sekoitetaan suolaa. Sitten herkku tarjoillaan varhaisperunoiden ja voin kanssa.

– Isäni on oppinut paahtosuolan teon omalta äidiltään, eli edesmenneeltä Lyyli-mummoltani. Mummo taas oppi sen omilta vanhemmiltaan. Resepti on kulkenut suvussamme ties kuinka kauan, Valkonen kertoo.

Kun kesän ensimmäiset varhaisperunat ovat valmiita herkuteltaviksi, Tiina Valkosen perheessä tehdään paahtosuolaa iso satsi. "Paahtosuola maistuu yksinkertaisesti kesältä. Se on kuulunut elämääni aina."

Tapa tehdä paahtosuolaa vaihtelee. Moni lisää siihen voita, mutta Valkosen perheessä ei, vaan voi tarjoillaan vasta pöydässä perunoiden ja paahtosuolan kanssa. Ilman voita paahtosuola säilyy pitkään, käytännössä jauhojen parasta ennen -päiväykseen asti.

"Aina, kun pöydässämme on keitettyjä uusia pottuja, tarjolla on myös paahtosuolaa ja voita."
Tiina Valkonen

Innostuitko? Nappaa vinkit paahtosuolan valmistukseen

Paahtosuolan valmistuksessa olennaista on jauhojen sopiva paahtoaste, Valkonen vinkkaa. Pannun pitää olla siis tarpeeksi kuuma. Jauhoja on hyvä sekoitella koko ajan, etteivät ne vahingossa pala ja muutu kitkerän makuisiksi.

Suolaa saa olla reilusti, että se maistuu. Suolaisuutta, ja reseptiä muutenkin, voi kuitenkin soveltaa.

– Mummoni vain lusikoi jauhoja pannulle silmämääräisesti ja laittoi lopuksi suolaa maun mukaan. Mitään ylös kirjattua reseptiä hänellä tai isälläni ei ole ollut.

"Aina, kun pöydässämme on keitettyjä uusia pottuja, tarjolla on myös paahtosuolaa ja voita", Tiina Valkonen kertoo. Paahtosuolaa voi ripotella perunoiden päälle tai lusikoida lautaselle keon ja dippailla perunoita siihen. Kuva: Satu Nyström, tyyli: Tiina Valkonen.

Nyt Valkonen kirjoitti paahtosuolan reseptin auki isänsä oppien mukaan – voit lukea sen alta. Seuraavan kerran hän aikoo nostaa paahtosuolapurnukan pöytään juhannuksena.

– Paahtosuola on uusien pottujen ja voin kanssa yksinkertaisesti taivaallista.

Paahtosuola

Määrä: 3,5 dl

Resepti: Tuomo Valkonen

Ainekset:

  • 2 dl (karkeita) ruisjauhoja
  • ½ dl vehnäjauhoja
  • noin 1–2 rkl hienoa merisuolaa (myllystä), oman maun mukaan

Paahtosuola valmistuu näin:

  1. Paahda jauhoja kuivalla, kuumalla pannulla sekoitellen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
  2. Mausta suolalla. Maista, tuntuuko suolan määrä sopivalta. Varo kuitenkin, ettei kieli pala!
  3. Lusikoi paahtosuola jäähtyneenä kannelliseen purkkiin.
  4. Tarjoa paahtosuola keitettyjen varhaisperunoiden ja voin kanssa. Paahtosuola säilyy huoneenlämmössä jauhojen parasta ennen -päiväykseen saakka.

Vinkki: Tuplaa ainekset ja tee paahtosuolaa kerralla koko kesäksi! Paahtosuolan tekeminen ei ole millintarkkaa puuhaa – voit siis muokata ainesten suhteita makusi mukaan.

2 kommenttia