Mitä sinä syöt varhaisperunoiden kanssa? Jos et ole vielä maistanut paahtosuolaa, nyt kannattaa ehdottomasti kokeilla!
Paahtosuola on Etelä-Savossa pienellä alueella perinteeksi muodostunut kesäherkku, kertoo Maku-lehden toimituspäällikkö Tiina Valkonen. Hänen pieksämäkeläisessä perheessään paahtosuolaa, tai savolaisittain puahtosuoloo, on tehty jo usean sukupolven ajan.
Paahtosuolan idea on yksinkertainen mutta nerokas: kuumalla, kuivalla pannulla paahdetaan ruis- ja vehnäjauhoja, ja lopuksi joukkoon sekoitetaan suolaa. Sitten herkku tarjoillaan varhaisperunoiden ja voin kanssa.
– Isäni on oppinut paahtosuolan teon omalta äidiltään, eli edesmenneeltä Lyyli-mummoltani. Mummo taas oppi sen omilta vanhemmiltaan. Resepti on kulkenut suvussamme ties kuinka kauan, Valkonen kertoo.
Tapa tehdä paahtosuolaa vaihtelee. Moni lisää siihen voita, mutta Valkosen perheessä ei, vaan voi tarjoillaan vasta pöydässä perunoiden ja paahtosuolan kanssa. Ilman voita paahtosuola säilyy pitkään, käytännössä jauhojen parasta ennen -päiväykseen asti.
Innostuitko? Nappaa vinkit paahtosuolan valmistukseen
Paahtosuolan valmistuksessa olennaista on jauhojen sopiva paahtoaste, Valkonen vinkkaa. Pannun pitää olla siis tarpeeksi kuuma. Jauhoja on hyvä sekoitella koko ajan, etteivät ne vahingossa pala ja muutu kitkerän makuisiksi.
Suolaa saa olla reilusti, että se maistuu. Suolaisuutta, ja reseptiä muutenkin, voi kuitenkin soveltaa.
– Mummoni vain lusikoi jauhoja pannulle silmämääräisesti ja laittoi lopuksi suolaa maun mukaan. Mitään ylös kirjattua reseptiä hänellä tai isälläni ei ole ollut.
Nyt Valkonen kirjoitti paahtosuolan reseptin auki isänsä oppien mukaan – voit lukea sen alta. Seuraavan kerran hän aikoo nostaa paahtosuolapurnukan pöytään juhannuksena.
– Paahtosuola on uusien pottujen ja voin kanssa yksinkertaisesti taivaallista.
Paahtosuola
Määrä: 3,5 dl
Resepti: Tuomo Valkonen
Ainekset:
- 2 dl (karkeita) ruisjauhoja
- ½ dl vehnäjauhoja
- noin 1–2 rkl hienoa merisuolaa (myllystä), oman maun mukaan
Paahtosuola valmistuu näin:
- Paahda jauhoja kuivalla, kuumalla pannulla sekoitellen, kunnes ne ovat kauniin ruskeita.
- Mausta suolalla. Maista, tuntuuko suolan määrä sopivalta. Varo kuitenkin, ettei kieli pala!
- Lusikoi paahtosuola jäähtyneenä kannelliseen purkkiin.
- Tarjoa paahtosuola keitettyjen varhaisperunoiden ja voin kanssa. Paahtosuola säilyy huoneenlämmössä jauhojen parasta ennen -päiväykseen saakka.
Vinkki: Tuplaa ainekset ja tee paahtosuolaa kerralla koko kesäksi! Paahtosuolan tekeminen ei ole millintarkkaa puuhaa – voit siis muokata ainesten suhteita makusi mukaan.