Viherpiha

Olgan ja Markun puutarha on talvella kuin taikamaa – ”Moni ei ajattele, kuinka hieno elementti talvinen puutarha on”

Olgan ja Markun puutarha on talvella kuin taikamaa – ”Moni ei ajattele, kuinka hieno elementti talvinen puutarha on”
Olga Isaeva ja Markku Pulkkinen nauttivat puutarhastaan Loviisassa ympäri vuoden. Siihen he kannustavat muitakin: kun malttaa pysähtyä katsomaan, kaikki kauneus avautuu.
Julkaistu: 5.2.2020

Tervalepät ja vaahterat taipuvat kuuraisina jäätyneen pihalammen ylle. Kun lumi peittää puut, ne ovat kuin holvi lammen yllä.

– Lampi on parhaimmillaan juuri tällaisen sateisen syksyn jäljiltä, kun se on täynnä vettä. Jäätyessään se on todella kaunis, loviisalainen Markku Pulkkinen sanoo.

Tammikuun lopulle tultaessa lampi on tavallisesti riittävän kovassa jäässä kantaakseen kulkijoita. Silloin Markku ja hänen vaimonsa Olga Isaeva laittavat pystyyn rusettiluistelut. He virittävät lammelle valot ja kaiuttimet ja laittavat musiikin soimaan. Naapurit ja tutut saavat kutsun jäälle pyörähtelemään.

Vieraammat pääsevät ihailemaan Markun ja Olgan talvista puutarhaa aina joulun alla, kun piha on auki kävijöille Wanhan Ajan Joulutalot -tapahtumassa. Lapsille piha on kuin hyppäys satuun, ja jotkut pikkuvieraista tunnistavat tutun paikan: lammen rannalla on kuvattu Onnelin ja Annelin talvi -elokuvan loppukohtaus.

– Näky oli satumainen, kun valaisijat virittivät lammelle kirkkaat valot. Lunta satoi juuri kuvausta edeltävänä yönä, vaikka tuotantotiimi olikin varustautunut lumetusvälineillä, Markku muistelee.

Tervalepät ja vaahterat ympäröivät Olgan ja Markun pihalampea. Kaunis talvinen auringonpaiste siivilöityy niiden välistä jään pinnalle. Olgan ja Markun piha Loviisassa kuuluu II-vyöhykkeeseen. Pihapiiri kuuluu yli 200-vuotiaalle talolle.
Tammikuun lopulla lammelle viritetään valot ja kaiuttimet.
Talveksi pystyyn jätetty lyhtykoiso on kuin lamppu, kun auringonvalo osuu siihen sopivasti.
Betoninen Diana-patsas kestää pakkasta ja saa seistä paikoillaan läpi vuoden. ”Aiemmin meillä oli puutarhassa koristeita lasitetusta keramiikasta, mutta ne murenivat, kun vesi pääsi lasitteen alle”, Markku kertoo.
Pensasruusut, marjapensaat ja koristeomenapuut ovat kauniita talvellakin. Oksille roikkumaan jääneet marjat ja hedelmät ovat väripilkkuja ja ravintoa linnuille.
Pation sininen pöytä saa olla paikallaan läpi talven, ja sen päälle Olga tekee asetelmia kanervista, lyhdyistä ja oksista. Vanhaan omenapuuhun on ripustettu paljon lyhtyjä.
Lintubongausta harrastava Markku haluaa huolehtia pihan pikkulinnuista. Lintulautojen ja lyhteiden lisäksi ne saavat ravintoa myös väriminttujen ja muiden talventörröttäjien siemenistä.

Suurten, sateenvarjon malliin leikattujen omenapuiden oksilla kimaltelevat jääkiteet.

– Sydäntalvella puut ovat usein kuin valtavia lumipalloja ja viereinen tiilirakennus kuin lumilinna, Markku sanoo.

Omenapuiden katveessa patiolla seisoo talvipuutarhan väripilkku: sininen ruokailuryhmä. Pöydälle on aseteltu oksia, kanervia ja lyhtyjä. Markku ja Olga antavat pöydän ja tuolien olla ulkona läpi talven.

– Kevättalvella, kun lumi sulaa ja jäätyy vuorotellen, tuolit pitää muistaa nostaa sisään, etteivät ne mene huonoiksi. Tämän opimme, kun jouduimme uusimaan yhden erän tuoleja, Markku kertoo.

Talventörröttäjät ovat kuin muotoaan muuttava taideteos.

Ilmettä Markun ja Olgan talviseen puutarhaan tuovat myös talventörröttäjiksi jätetyt perennat. Ne ovat kuin huurtuneita viuhkoja, lumisia tupsuja ja hohtavia lamppuja.

Niiden vierillä huurretta keräävät talveksi paikalleen jätetyt, ruostuvasta raudasta tehdyt monen muotoiset perennatuet: ruusut, perhoset, koukerot ja pörriäiset.

Köynnösruusut Olga taivuttaa talvea varten maan pinnalle ja laittaa suojaksi ilmavan kasan lehtiä, jotta pakkaset eivät pääse palelluttamaan kasveja. Hän on huomannut, että näin ruusut myös lähtevät seuraavana kesänä paremmin kukkimaan.

Talvenarat kasvit, kuten jalohortensiat, Olga siirtää syksyllä ruukuissa viileään piharakennukseen. Kevään korvalla kasvit pääsevät ensin kasvihuoneeseen totuttelemaan valoon ja lisääntyvään lämpöön ja lopulta kesän tultua taas ulos.

Olga ja Markku pitävät kulkuväylät selkeinä ja siisteinä talvellakin. Kesäisin pariskunta avaa puutarhansa vieraille Loviisan avoimet puutarhat -tapahtumissa. Tuolloin punaisessa piharakennuksessa kävijöitä ilahduttaa pieni puutarhamyymälä ja kahvila.
Kun lunta sataa vielä lisää, maksaruohot ovat kuin lumipalloja.
”Moni ei ajattele, kuinka hieno elementti talvinen puutarha on.”
Kesällä tiilinen piharakennus on pitkälti villiviinin peitossa, talvella tiilipintakin pääsee esiin. Takaseinustalle on kiinnitetty koristeeksi vanhoja esineitä.
Virginiantädykkö on kaunis aivan sellaisenaan. Huurre korostaa sitä entisestään.
Talvipuutarhassa jokainen vuorokauden aika on erilaisensa. Markku pitää erityisesti iltapäivän sinisestä hetkestä. ”Moni ei ajattele, kuinka hieno elementti talvinen puutarha on”, hän sanoo.
Perennat saavat tuekseen erimallisia, rautaisia tukia, jotka ruostuvat ajan kanssa kauniisti ja tuovat ilmettä talvipihaan.

Lintubongausta harrastavalle Markulle lintujen ruokintapaikat ovat tärkeä osa talvista puutarhaa. Niitä on pihalla useita.

– Tänä aamuna laudalla oli paljon punatulkkuja. Joskus käy harvinaisuuksiakin, kuten taigauunilintu ja tundraurpiainen.

Muutakin elämää pihalla on. Hangella kiertää jäniksenjälkiä. Supikoiria ja kettuja on nähty, hirvikin joskus ohikulkumatkallaan.

Puiden oksilla riippuu lyhtyjä, ja joulun aikaan Olga ja Markku virittävät pihalle muutamia valosarjoja. Muutoin he eivät talvista puutarhaansa juuri koristele.

– Se on kaunis ihan sellaisenaan. Mikään ei ole hienompi näky kuin hyvin matalalta paistava, puihin osuva aurinko. On kuin timantteja loistelisi oksilla, Markku sanoo.

Olgan ja Markun vinkit talvipuutarhaan

1. Ilmettä kasvituilla

Valitse kukkapenkkeihin rautaisia, erimuotoisia perennatukia ja jätä ne syksyllä paikoilleen. Tuet luovat eloisuutta talviseen maisemaan ja ruostuvat ajan myötä kauniisti. Keväällä kasvit pääsevät nousemaan suoraan tukia vasten.

2. Valaise kasvihuone

Valaistu kasvihuone on kaunis elementti. Viritä sisään sähkövalot tai muutamia kynttilälyhtyjä. Saat esiin lasien kuurankukat.

3. Pysähdy katsomaan

Malta pysähtyä katsomaan, kuinka hieno ja muotoaan muuttava talvinen puutarha voi olla. Jokainen talvenvaihe on omanlaisensa: kuura, ensilumi, paukkupakkaset ja korkeat kinokset muokkaavat puutarhan omannäköisekseen.

4. Jätä talventörröttäjiä

Talventörröttäjiksi jätetyt perennat ovat kuin muotoaan muuttava taideteos: välillä huurteessa, välillä lumen peitossa. Isolaukka on yksi komeimmista. Myös puut ja pensaat tuovat ilmettä. Esimerkiksi koristeomenapuut ovat hienoja talvisin.

5. Katse kulkuväyliin

Mieti pihalle selkeät kulkuväylät ja luo ne lumesta. Anna muiden lumipintojen olla koskemattomina.

Olgan ja Markun puutarhaa pääsee katsomaan Loviisan Avoimet Puutarhat ja Loviisan Wanhat Talot -tapahtumapäivinä tulevana kesänä. Lisätietoja kuninkaanlampi.fi.

2 kommenttia