Oletko menossa asuntomessuille? Tutustu Poriin kuin porilainen – katsasta paikalliset helmet ja kiinnostavimmat ravintolat
Ihmiset
Oletko menossa asuntomessuille? Tutustu Poriin kuin porilainen – katsasta paikalliset helmet ja kiinnostavimmat ravintolat
Porista kotoisin oleva päätoimittaja Mari Paalosalo-Jussinmäki listaa, mitä messukävijän kannattaa Porissa tehdä.

Elämää ja korjausrakentamista

Kuva: Rakennuskulttuuritalo Toivo

Rakennuskulttuuritalo Toivo on metka yhdistelmä korjausnäyttelyä ja kotimuseota. Erityisesti korjausrakentamisesta kiinnostuneille tämä on vierailunarvoinen paikka. Itse nautin eniten samassa yhteydessä olevan kuvitteellisen Korsmanin perheen kodin tutkimisesta (kerrankin kaikkiin esineisiin saa koskea).

Toivon ja Korsmanin talo, Varvinkatu 19. Toivo avoinna koko kesän ti–to kello 12–17, Korsmanin talo 6.6.–30.7. ti–to kello 12–17, muuten vain tapahtumapäivien aikaan ja sopimuksesta.

Porin kaunein hauta

Kuva: Vaula Toivanen

Vaikka aikaa olisi vähän, ehdit käydä Juséliuksen mausoleumissa. Käppärän hautausmaalla sijaitseva pieni hautakappeli on täynnä Akseli Gallen-Kallelan freskoja (no, tarkemmin sanottuna ne ovat hänen luonnostensa mukaan tehtyjä, sillä alkuperäiset tuhoutuivat). Vuorineuvos F.A. Jusélius rakennutti kappelin 11-vuotiaana tuberkuloosiin kuolleen Sigrid-tyttärensä muistoksi. Käyn täällä joka kesä ja aina tulen miettineeksi sitä, miten arvokasta elämä on. Kuulostaa ehkä synkältä, mutta ei ole.

Juseliuksen mausoleumi, Maantiekatu 33. Avoinna 1.5.–31.8. kello 11–16. Vapaa pääsy.

Ainoa oikea tapa liikkua

Kuva: Sini Veromaa

Pori on pyöräilykaupunki. Entinen merenpohja on tasaista maastoa ja melkein kaikkialle pääsee pyörätietä pitkin: yhteensä pyöräilyreittejä on reilusti yli 300 kilometriä. Ellet saa omaa munamankelia mukaan, vuokraa sellainen. Vain pyöräilemällä sulaudut perusporilaisiin.

Kaupunkijopoja vuokraa palvelupiste Porina, Yrjönkatu 6.

Suomen upein hiekkaranta

Kuva: Neea Kähkönen

Yyteriä et voi jättää väliin! Autolla matka keskustasta Suomen parhaalle rannalle vie vartin, hyviä pyöräteitä pitkin vähän pidempään. Jos luonnossa liikkuminen on juttusi, valitse jokin 15 luontotornista. Retkeilyreittejäkin on 30 kilometrin verran. Voit myös esimerkiksi ratsastaa, seinäkiipeillä, surffata, suppailla, golfata tai pyöräillä.

Tai sitten voit tehdä niin kuin minä: levittää viltin hiekalle, tuijotella merelle ja käydä pulahtamassa, kun tulee liian kuuma. Eväitäkään ei tarvitse tehdä, sillä palveluita piisaa.

Olutta ja vanhoja taloja

Kuva: Visit Pori

Kun kerran olet Yyteriin asti päässyt, käy myös Räpsöössä eli Reposaaressa. Se on täynnä kauniita vanhoja puutaloja, meren tuoksua ja raukeaa tunnelmaa. Minusta parasta Reposaaressa on gastropub The Merry Monk, josta saa sekä erinomaista Räpsöö Pride -olutta että hyvää ruokaa. Lista on lyhyt ja ainekset läheltä hankittuja. Olen tykännyt sekä fish & chipseistä että hampurilaisista.

The Merry Monk, Satamapuisto 1. Tarkista aukioloajat nettisivuilta. Maanantaisin suljettu. Ei pöytävarauksia.

Pakkohan ihmisen on syödäkin: keskustan 5 parasta ravintolaa

Koska aina ei ehdi Reposaareen asti, tässä viisi keskustaravintolaa, joita suosittelen lämpimästi.

  1. Bucco on porilainen klassikko. Ruoka on italialaistyyppistä ja viinit oivia. Ikkunoista näkee Kokemäenjoen. Hallituskatu 22.
  2. Ravintola Torget on uusi tulokas. Se panostaa lähiruokaan, palveluun ja erinomaisiin viineihin. Eteläkauppatori 2, sisäpiha.
  3. Blind Burgeein hampurilaiset ovat isoja, herkullisia ja ronskeja. Maista Rocking Bear Brewersin Pori-oluita äläkä pelästy karunpuoleista sisustusta. Isolinnankatu 20 A.
  4. Turo’s Heavy Kebabin pöydät ovat melkein aina täynnä, mutta väki vaihtuu nopeasti. Superhyvää porilaista katuruokaa saa myös mukaan. Gallen-Kallelankatu 6.
  5. Café Elba on yhdistelmä viinibistroa ja kahvilaa. Salaatit ja naposteltavat ovat mainioita, leivonnaiset hurmaavia ja kahvi erinomaista. Viiniä en ole maistanut, vielä. Gallen-Kallelankatu 5.
3 kommenttia