Näin vähennät tavaran kuljettamista mökille – nappaa 9 tärppiä ja tee mökkimatkoista mukavampia
Kätevät vinkit
Näin vähennät tavaran kuljettamista mökille – nappaa 9 tärppiä ja tee mökkimatkoista mukavampia
Taas mennään, ja kamaa on kamalasti! Kuinka saisi vähennettyä tavaran roudaamista mökkireissuilla? Lue vinkit ja toteuta pieniä, hyödyllisiä muutoksia.
Julkaistu 30.5.2023
Meidän Mökki

Niin ihanaa kuin mökille lähtö onkin, pakkaaminen vie voimia. Mieti siis, voisitko ottaa käyttöön uusia tapoja ja käteviä käytäntöjä, joilla loputon kuljettelu vähenisi. Tässä monta hyödyllistä ideaa!

1. Hanki hyvät perusvarastot

Jotta kaikkea ei tarvitsisi viedä ja muistaa, pakkausrumbaa ja matkoja kannattaa keventää pysyvillä varastoilla. Jos varastointitilaa riittää, esimerkiksi vessapaperia ja usein käytettäviä ruoka-aineita voi ostaa paljon ja täydentää korkeintaan muutaman kerran kesässä. Myös kumisaappaat, sadetakki ja lääkkeet on hyvä pitää kesän ajan mökillä. Lukemistakaan ei tarvitse kuljetella, kun tuo kerralla reilun valikoiman kirjoja.

2. Hyödynnä vanhaa

Kesäpaikkoja on perinteisesti kauhisteltu vanhan ja muualla tarpeettoman tavaran loppusäilytyspaikkoina. Mökillä monelle vanhalle tavaralle voi pikemminkin antaa mahdollisuuden olla jälleen tarpeellinen, vaikka sitten korjattuna ja tuunattuna. Kun mökillä käytetään vanhoja ja kuluneitakin vaatteita ja kenkiä, niitä ei tarvitse kuljettaa edestakaisin.

3. Älä varaudu överisti

Ylivarautuminen on inhimillistä ja liittyy erityisen herkästi mökkireissuihin. Mökille lähtiessä voi tulla muitakin matkoja enemmän sellainen olo, että pitää olla kaikkea mukana: mökiltä ei välttämättä pääse helposti hakemaan lisää, ja siksi otetaan varmuuden vuoksi mukaan kaikkea mahdollista. Kyse on myös luonne-eroista: toinen voi haluta varautua enemmän kuin toinen, ja myös mukavuus halutaan maksimoida. Miettikää kuitenkin, mikä on tarpeen ja järkevää. Voi tuoda vaikkapa esiin sen, miten mökkireissut kevenisivät ja kuka on vastuussa pakkauksesta.

4. Ota elämäntilanteesi huomioon

Erilaisissa elämänvaiheissa tarpeet vaihtelevat, joten myös mökillä tarvittavan tavaran määrä vaihtelee. Jos perheeseen kuuluu lapsia, matkaan on otettava monenlaista enemmän kuin muulloin. Sopikaa myös pakkauksen työnjaosta.

5. Selvitä toiveet

Ota ennen matkaa puheeksi, mitä reissulta odotetaan. Perheenjäsenet voivat haluta erilaisia asioita, ja usein on pakko tehdä myös huoltotöitä. Mieti, mitä juuri tällä kertaa aiotaan tehdä. Jos tiedossa on paljon ulkohommia, on turha pakata mukaan kymmentä pokkaria. Lomailuun kohdistuvia odotuksia olisi myös hyvä vähentää. Tee virkistäviä asioita muulloinkin, jotta mökkilomiin ei kasaudu niin paljon paineita.

Mökin pienestä tilasta kannattaa ottaa kaikki irti. Lue vinkit, joiden avulla laitat mökin säilytysratkaisut kuntoon!

6. Hanki hyvät säilytysjärjestelmät

Jos mökille viedään paljon kamaa ja kassit puretaan perillä levälleen, ilman omia paikkoja tavarat seilaavat milloin missäkin. Vanhalle mökille on lisäksi voinut jäädä edellisiltä sukupolvilta tavaraa, jota ei ole tullut poistettua. Mieti, voisiko jotain vähentää, jotta kaappeihin mahtuisi käyttötavaraa ja vaatteita. Ei välttämättä ole kätevintä etsiä kaikkea kasseista tai matkalaukusta. Oma pyykkikori mökilläkin puolustaa myös paikkaansa: pyykkiä voi kuljettaa pesuun vasta, kun sitä on kertynyt reilu satsi.

7. Helpota pakkausta ja kuljetusta

Varsinkin jos mökillä käy usein, kotona voi pitää pakkauslistan ja mökkikassit, jotka nappaa aina mukaan. Pohdi myös sitä, millä tavarat on kätevintä kuljettaa. Jos autolla pääsee mökin viereen, matkalaukku tai urheilukassi voi olla näppärä. Toisenlaiselle mökille paras valinta saattaa olla rinkka, veneeseen taas jokaiselle oma, kannellinen laatikko. Vaatteita voi perillä pestäkin ja ottaa siten vähemmän mukaan. Tavaroita purkaessa taas voi käydä läpi, mitä ei tullut taaskaan käytettyä.

8. Suosi helppoa ruokaa ja paikallista kauppaa

Kun mökkiruoka on mahdollisimman yksikertaista, tarvitaan vähemmän astioita ja muita ruoanlaittotarvikkeita. Tärkeitä voi olla vähän, kuten iso kattila, jossa voi keittää perunoita isollekin vierasjoukolle. Jos perillä on kauppa, kylmäketjunkin kannalta on järkevää, että enimmät ruoat ostetaan mökkipaikkakunnalta. Kun ruokia ei hankita ylenpalttisesti ”kaiken varalta”, ei myöskään synny hävikkiä tai jouduta kuljettelemaan ruokia edes takaisin.

9. Pysy kärryillä

Hyvä tavoite on pysyä kärryillä siitä, mitä mökillä jo on. Ota pois lähtiessä valokuvia kuiva-ainekaapista ja muista hyllyistä, joista voi kotona tarkistaa, mitä mökille jäi.

Asiantuntija: ammattijärjestäjä Sonja Saloriutta

1 kommentti