Meidän Mökki

Mökin säilytysratkaisut kuntoon – kurkkaa vinkit, joiden avulla otat pienestä tilasta kaiken irti

Mökin säilytysratkaisut kuntoon – kurkkaa vinkit, joiden avulla otat pienestä tilasta kaiken irti
Onko mökistäsi tullut sekalaisen roinan loppusijoituspaikka? Mökin sisätilojen viihtyvyys paranee kertaheitolla, kun tavarat löytävät paikkansa. Aloita karsimalla ja kartoittamalla säilytystarpeet.
Julkaistu: 27.4.2021

Olennaisin asia mökin sisätilojen toimivuudessa on riittävät säilytysratkaisut. Ne määrittävät pitkälti sen, kuinka toimivalta mökki tuntuu ja kuinka elo siellä sujuu. Levolliseen ympäristöön eivät kuulu kaikkialla ajelehtivat tavarat.

Koko tupaa ei silti voi eikä kannata vuorata säilytyskalusteilla, sillä tilaa on jäätävä myös elämiselle ja viihtymiselle. Tällöin kekseliäät ratkaisut ja näppärät kikat nousevat kullanarvoisiksi.

Sitä ennen kannattaa uhrata tovi ja käydä läpi aivan kaikki mökin tavarat. Jos neliöitä on vähän, ei ole varaa rönsyillä yhtään, vaan mökille tuotavat esineet on syytä valita harkiten. Mitä mökillä lopulta tarvitaan ja mitä sellaista siellä kannattaa säilyttää, jota ei ole järkeä tuoda mukana? Kärrätäänkö mökille kotoa kaikenlaisia tavaroita, vaatteita ja koriste-esineitä vain siksi, että niistä ei hennota luopua?

Mitään ei kannata säilyttää vain sen tähden, että tavaralle saattaa joissakin olosuhteissa olla joskus käyttöä. Jos haluaa maksimoida tilan tunnun, kannattaa opetella karsimisen jalo taito. Se koskee myös sisustustyyliä.

Useimmiten vähemmän näyttää paljon paremmalta kuin joka ikisen nurkkauksen, hyllyn, piironginkulman, ikkunalaudan ja seinäpinnan tunkeminen täyteen kaikenkarvaisia koriste-esineitä, vaikka osa niistä olisi rakkaita ja niihin liittyisi monia muistoja.

Näin hyödynnät mökin tilan käytännössä

1. Kun säilytystarpeet kartoittaa tarkasti, pulmiin on helpompi löytää loogiset ja toimivat ratkaisut. Pienissä tiloissa kannattaa suosia modulaarisia säilytysjärjestelmiä tai mittojen mukaan teetettyjä kalusteita, joilla saat hyödynnettyä tilan maksimaalisesti. Kiinteissä kaapeissa huonekorkeus kannattaa hyödyntää kokonaan eli kattoon asti.

Seinän ja sängyn välinen kapea tila on otettu tehokkaasti säilytyskäyttöön.

2. Muista, että kaappien ei aina tarvitse olla standardisyvyisiä (60 cm), jos tilaa on vähän. Toisinaan järjestyksenpito jopa helpottuu 30–40 senttiä syvässä kaapissa, kun tavarat eivät kasaudu hyllyn takaosaan.

3. Monitoimikalusteet säästävät tilaa ja ovat niukoissa neliöissä käteviä. Esimerkiksi seinän pituisen penkin kannen alle tai ulosvedettäviin laatikoihin saa reilusti säilytystilaa. Leveämpää mallia voi käyttää varavuoteena.

Katosta roikkuva vaatetanko valmistuu pyörölistasta ja metalliketjusta. Tarvikkeet maksavat vain muutaman kympin.

4. Muista ottaa myös katto ja seinät hyötykäyttöön, sillä kaikki, mikä on irti lattiasta, tekee tilalle pelkästään hyvää. Kattoon voi asentaa rekin vaatesäilytykseen ja ikkunan yläpuolelle hyllykön.

5. Jos mökin korkeus sallii, kannattaa hyödyntää erilaiset parviratkaisut tai vaikkapa rakentaa sänky kiinteän korokkeen päälle. Sen alle saa kätevästi mahdutettua säilytystilaa.

Vierasmajaksi remontoituun tilaan toteutettiin parvi. Sen alle rakennettiin vanerista sohva, jonka saa levitettyä parivuoteeksi.
Siirtolapuutarhamökin yläkerrassa on tilaa kahdelle sängylle. Sinisten verhojen takaa löytyy säilytystilaa.

Kurkkaa minimökkien säilytysratkaisuja
Kalustemuotoilija Mikko Paakkanen on rakentanut itse kompaktin keittiön kalusteet.
Siirtolapuutarhamökin seinillä on säilytystilaa niin astioille kuin kirjoillekin.
Pikkumökissä säilytystila on hyödynnetty katon rajaa myöten.

6. Pidä esikuvana veneen sisustusta. Siellä kaikelle on tarkka paikkansa. Mallia kannattaa ottaa myös pikkuruisten siirtolapuutarhamökkien ratkaisuista.

7. Kun säilytystila on kortilla, yhteen huoneeseen pakkautuu usein monta säilytyskalustetta. Vaihtele näiden korkeuksia, niin vältät tasapaksun ja lattean vaikutelman. Yhdistä esimerkiksi matalaan tasoon keskikorkea senkki ja täyskorkea hylly, jolloin kokonaisuus säilyy helpommin tasapainoisena.

Minne kaikkialle saisi ujutettua säilytystilaa? Mallia kannattaa ottaa veneissä tai minimökeissä käytetyistä ratkaisuista. Tässä korotetun sängyn alle on rakennettu paljon tavaraa nielevä säilytystila.

8. Ota käyttöön kaikki hukkatilat sänkyjen alla ja kaapistojen päällä. Harvoin tarvittavat tavarat säilyvät sängyn alle sijoitettavissa pyörällisissä säilytyslaatikoissa, jotka on helppo ottaa esille ahtaistakin paikoista. Laatikoksi kannattaa valita tiivis ja kannellinen versiona, jotta hiiret eivät pääse sisältöön käsiksi.

9. Jos tavarat eivät mahdu ovien taakse, turvaudu erilaisiin säilytyskoreihin ja -laatikoihin. Kauniit laatikot saavat olla näkyvillä. Karsiminen ei suinkaan tarkoita samaa kuin ankean tyhjyyden tuominen paikkaan, jossa on tarkoitus viihtyä ja rentoutua.

Tässä 18 neliön mökissä kaikki tila on tarpeen. Vierastäkit ja tyynyt on kätketty suuriin tyynyliinoihin. Petivaatteet voi sulloa myös ison vetoketjullisen lattiatyynyn sisään.
Kätke harvoin tarvittavat vuodevaatteet vakuumisäilytyspussiin. Paketti mahtuu pieneen tilaan, kun poistat ilman imurilla.
Kommentoi »