Näin rakennat puron puutarhaan
Piha ja puutarha
Näin rakennat puron puutarhaan
Puutarhaan tehdyn puron soliseva ääni rauhoittaa ja houkuttelee viihtymään. Puron viereen istutetaan varjossa viihtyviä kasveja.
Julkaistu 4.8.2015
Meidän Talo

Tarvikkeet:

 • laastipalju, 65 l
 • kivituhkaa
 • puromuovia, 1 m
 • teräslankahylly 55 × 55 cm
 • suihkulähdepumppu, 2 kpl
 • suuri ruukku
 • kierrevesiletkua, 1,5 m
 • letkukiristin
 • erikokoisia luonnonkiviä
 • multaa
 • lapio
 • mittanauha
 • varjossa viihtyviä kasveja, kuten kuunliljoja ja matalia havuja.

Ohjeet puron rakentamiseen puutarhaan

1. Kaiva laastipaljulle kuoppa maahan. Kasaa poistomaa keoksi kuopan sille sivulle, jolle haluat pienen vesiputouksesi rakentaa. Katko vastaan tulevat juuret ja poista kivet. Tee kuopasta hieman astiaa suurempi.
2. Aseta laastipalju kuoppaan ja lauta kuopan yli. Mittaa astian reunan etäisyys laudasta. Kuoppa on tarpeeksi syvä, kun astia jää viisi senttiä kuopan reunojen alapuolella. Lisää kuopan pohjalle ja reunoille hieman kivituhkaa, jonka avulla saat asennettua astian tukevasti alustaansa. Täytä astian etureunan ja kuopan seinämän väli tuoreella mullalla ja istuta siihen matalia havuja tai kuunliljoja. Upota juuripaakut veteen ennen istuttamista ja kastele vielä uudelleen istuttamisen jälkeen. Jätä kasvien väliin tilaa parille keskikokoiselle kivelle.
3. Täytä kuopan avoimet reunat poistomaalla ja tiivistä maa hyvin astian reunalla. Muotoile loppu poistomaa keoksi astian taakse noin 40 cm:n etäisyydelle astian reunasta. Mitä jyrkempi kekosi on, sitä voimakkaampi virtaus muodostuu. Vieritä iso kivi keon takalaidalle ja aseta suuri ruukku vinottain kiveä vasten. Sommittele sitten kasvit ja kivet.
4. Kaiva kasveille istutuskuopat. Kuopat ovat sopivan kokoiset, kun ne ovat kaksi kertaa juuripaakkua syvemmät ja leveämmät.
5. Täytä istutuskuoppa lannoitetulla mullalla ja istuta kasvit paikoilleen kuten kohdassa 2.
6. Liitä suihkulähdepumppuun 1,5 metrin mittainen kierrevesiletku letkukiristimellä. Täytä allas vedellä ja aseta pumppu altaaseen. Pujota letku vesiastiasta ruukun alitse sen taakse ja työnnä letkun pää ruukun pohjareiästä sen sisäpuolelle. Käynnistä pumppu ja testaa, miten vesi virtaa. Hae ruukulle sellainen kallistuskulma, että vesi valuu ruukun reunan yli eikä pohjareiän kautta ulos.
7. Kun ruukun kallistuskulma on hyvä, leikkaa puromuovista 70 cm:n mittainen pala. Aseta muovin toinen pää varovasti ruukun alle ja toinen pää vesiastiaan. Kasaa kivituhkaa muovin reunoille sekä sen alle ja muotoile puro. Lisää kivituhkaa ruukun reunoille ja kivien koloihin. Kastele kivituhka. Märkänä se kovettuu ja pitää näin ruukun paikoillaan. Aseta jäljelle jäänyt puromuovin pala ruukun ja altaan väliin edellisen päälle siten, että tällä kertaa toinen pää on ruukun sisällä. Näin varmistat, ettei vesi valu puron kautta ruukun alle.
8. Laske vesiastian keskelle toinen vesipumppu. Aseta teräslankahylly astian päälle ja työnnä toisen vesipumpun suutin sen läpi niin, että suutin jää noin 15 cm hyllyn yläpuolelle. Piilota hylly kivillä. Lado suuret kivet reunoille ja pienet keskelle. Asettele pieniä kiviä puromuovin päälle ja muutama suuri kivi ruukun sisään. Näin saat vesiletkun pään piiloon. Käynnistä pumput. Toinen niistä kierrättää vettä ruukun ja puron kautta takaisin altaaseen ja toinen solisee altaan yläpuolella. Piilota sähköjohdot kasvillisuuden sekaan.
9. Kivipuro ja sen veden solina houkuttelevat myös pikkulintuja juomaan ja virkistäytymään kuumina kesäpäivinä. Puron viereen istutettu kuunlilja on helppo varjon kasvi, sillä se kasvaa vuosia lähes hoidotta.

Lue lisää:

Kommentoi »