Näin onnistut pashan teossa
Ruoka
Näin onnistut pashan teossa
Perinteinen ja kermainen pasha on pääsiäisjälkkäreiden kunkku! Perinteinen pasha onnistuu myös ilman pashamuottia. Kurkkaa täältä parhaat pashojen reseptit ja vinkit pashan valmistukseen.
30.3.2017
 |
Maku

Pashan valmistus – muotilla tai ilman

Puinen pashamuotti ja sideharso ovat tarpeen, kun haluat perinteisen muotoisen ja kuviollisen jälkkärin. Muista laittaa puinen muotti likoamaan muutama tunti ennen pashan valmistusta. Puisia muotteja on myytävänä esimerkiksi keittiötarvikeliikkeissä tai ortodoksitavaroiden myymälöissä. Pasha liityy vahvasti ortodoksiseen pääsiäisperinteeseen ja pashamuottien koristeena usein käytetty XB onkin lyhennys pääsiäistervehdyksestä "Kristus nousi kuolleista".

Jos keittiöösi ei mahdu enää yhtään kapistusta, pasha onnistuu myös ilman pashamuottia, kun käytät valuttamiseen juustomuottia, pellavaliinalla vuorattua siivilää tai kahvisuodatinta. Myös rei'itetty muovirasia kuorrutettuna sideharsolla toimii hyvin muottina. Tärkeintä on, että neste pääsee valumaan pois pashasta. Jos sideharsoakaan ei löydy, myös ohut puuvillaliina tai suodatinpussit toimivat korvikkeena.

Malttia ja hellää sekoittelua: vinkkejä pashan valmistukseen

  • Aloita pashan valmistus edellisenä päivänä siitä, kun ajattelit sen tarjota.
  • Pashan pohjana on pehmeäksi vatkatut voi, sokeri ja keltuaiset. Reseptistä riippuen voi-sokerivaahto ja voi-keltuaisvaahdot vatkataan erikseen tai keltuaiset vatkataan yksitellen voi-sokerivaahtoon. Myös valkuaiset ja kerma vatkataan erikseen omissa kulhoissaan. Välissä kannattaa olla tarkka vatkainten pesemisessä ja kuivaamisessa, että vaahdot onnistuvat. 
  • Vaahdot sekoitetaan varovasti keskenään ja rahkan kanssa. Sekoittamiseen kannattaa käyttää esimerksi nuolijaa, että rakenne pysyy sopivan kuohkeana.
  • Pashan voi maustaa makunsa mukaan vaniljalla, mantelirouheella, rusinoilla, korinteilla sekä sitruunan ja appelsiinin mehuilla ja kuoriraasteeilla. Jos haluat irrotella, lorauta joukkoon myös vähän omena- tai sitruunalikööriä.
  • Kaada pashamassa valitsemaasi vuorattuun muottiin ja laita halutessasi kevyt paino, kuten lautanen päälle. Muista laittaa pashan alle astia, johon neste valuu, jottei jääkaappisi ala tulvia. 
  • Pashan koristeluun voit käyttää makusi mukaan esimerkiksi ananaskirsikoita, pääsiäismunia, manteleita ja mantelirouhetta, kermavaahtoruusukkeita, viinirypäleitä, suklaarusinoita, pääsiäisrakeita ja mintun lehtiä.
Kommentoi »