Näin kasvatat härkäpapua
Piha ja puutarha
Näin kasvatat härkäpapua
Härkäpavun kasvatus onnistuu vettä pidättävässä ja syvämultaisessa maassa. Taimet tarvitsevat reilusti kasvutilaa ja kosteutta.
24.5.2016
 |
Viherpiha
1. Kylvä härkäpapu aikaisin, sillä myöhäinen kylvö pienentää satomäärää. Jos kevät on märkä ja kylmä, kylvä siemenet kohopenkkiin. Itävyys kärsii märässä savimaassa. Haraa maanpinta kevyesti ennen pavun taimettumista ja kitke penkki alkukesällä pari kertaa. Hyödynnä myös maanpinnan katteita.
2. Anna taimille kasvutilaa. Leveä riviväli ja harva taimiväli edistävät pensastumista ja lisäävät satomäärää. Kastele härkäpapua palkojen kehittymisvaiheessa, sillä kuivuus vähentää satoa. Arimpia kuivuudelle ovat matalat ja aikaiset lajikkeet.
3. Tue taimet tarvittaessa narulla tai kepeillä. Latvo, jos taimiin ilmestyy mustia papukirvoja. Nyppäise latvat poikki kukinnan jälkeen tai kun kasveissa on useita palkoja. Tämä nopeuttaa palkojen tuleentumista. Tarkkaile kasvustoa ja kerää papuja keskenkasvuisena. Tällöin pavut ovat jo pyöristyneitä, mutta ne eivät vielä pullista palkoa.
4. Ota talteen siemeniä. Pavut ovat kypsiä, kun palot ovat lähes mustiksi tuleentuneita ja sitkistyneitä. Kuivata siemenet huoneenlämmössä ja pakkaa ne ilmavasti paperipussiin.

Lue lisää:

Kommentoi »