Näin hoidat pullukkaa
Piha ja puutarha
Näin hoidat pullukkaa
Pullukka on hidaskasvuinen ja erikoinen kasvi. Sen pullea varren tyviosa varastoi vettä.
Julkaistu 1.11.2016
Viherpiha

Pullukka (Jatropha podagrica) on hidaskasvuinen kasvi, joka oli suuressa suosiossa 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa. Nykyään sitä ei enää juurikaan näe myynnissä.

Paikka

Viihtyäkseen laji vaatii paljon valoa ja pärjää erinomaisesti puoliaurinkoisella paikalla, kunhan suojaat sen keväällä ja kesällä suurimmaksi osaksi päivää suoralta paahteelta. Normaali huoneenlämpö vuoden ympäri sopii pullukalle, riippumatta siitä, menettääkö se kaikki lehtensä talvella vai ei. Talven se voi myös olla viileämmässä ja kestää kuolematta jopa lievän hallan. Talvella ihannelämpötila on noin 10–15 astetta.

Kastelu

Kastele multa aina kunnolla ja anna sen sitten kuivua ennen seuraavaa kastelua. Mullan kuivuminen on erityisen tärkeää vuoden pimeimpänä aikana, sillä yleensä kasvi varistaa syksyllä tai alkutalvesta osan lehdistään, ja talven se saattaa viettää jopa täysin lehdettömänä. Keväällä valon lisääntyessä se alkaa kasvattaa taas uusia lehtiä.

Kukinta

Pullukka voi kukkia milloin tahansa. Kirkkaan oranssit tai punaiset kukinnot ovat näyttäviä. Kukat ovat yksineuvoisia, eli ne ovat joko hede- tai emikukkia. Emikukkia on vähemmän, ja ne sijaitsevat haarojen tyvissä, kaikki muut kukat ovat hedekukkia. Halutessasi voit pölyttää emikukat siirtämällä niihin siveltimellä siitepölyä hedekukista. Saat kehittyvästä hedelmästä aikanaan helposti itäviä siemeniä.  

Leikkaus

Korkeintaan metrin korkuiseksi kasvava pullukka haaroo vasta vanhana, eikä silloinkaan haaroja tule kuin muutama. Voit toki halutessasi leikata kasvin ja saada sillä tavalla kasvin haaromaan.

Huomioitavaa

Anna myös kellastuvien lehtien irrota kasvista itsekseen. Jos nyppäiset lehden varresta liian aikaisin irti, kasvi vuotaa runsaasti maitiaisnestettä, joka kuivuu varteen vuotokohdan alapuolelle ikävännäköiseksi ketoksi. Mikäli maitiaisnestettä joutuu käsillesi, niin pese ne silloin ehdottomasti. 

Muutoinkin koko kasvi siemenet mukaan lukien on myrkyllinen, joten kasvia ei voi suositella koteihin, joissa on pieniä lapsia tai eläimiä, jotka syövät kasveja.

Lue lisää:

1 kommentti