Valaisinsuunnittelija voi olla korvaamaton apu, jos piha on laaja tai valaistuskohteita on paljon. Suunnittelun hinta maksaa itsensä nopeasti takaisin. Ammattiapu takaa myös sen, että valaisuteho riittää kaikkina vuodenaikoina.
Sähköliike kannattaa ottaa mukaan mahdollisimman aikaisin, sillä asentajan täytyy tutkia tontin lisäksi, riittävätkö sähköpäätaulun tehot ja vapaat paikat suunnitelmille. Usein ne eivät ole ongelma, sillä valaistus ei vaadi paljon sähkötaululta.
Voit itse osallistua asennukseen tekemällä avustavia töitä. Sähkölaitteiden kytkeminen pitää kuitenkin jättää alan ammattilaiselle. Apumiehenä toimiminen vähentää kokonaiskustannuksia. Toki voit tilata myös koko urakan valmiina.
Jos valoja on vähän tai haluat asentaa ne itse, markkinoilta löytyy tee se itse -paketteja. Tällaisten valojen virta kytketään suoraan sähköjohdosta pistorasiaan. Myynnissä on myös matalajännitevalaisimia. Mitä korkeampia valaisintolppia käytät, sen tärkeämpää on, että ne tulevat suoraan ja myös pysyvät ryhdissään. Varsinkin pitkä, vino valaisimien rivi näyttää helposti epäedustavalta.
Ennen maatukien asennusta on hyvä tietää, onko lampussa ruuveilla perustaan kiinnitettävä jalka vai valetaanko jalka suoraan kiinni perustuksen märkään betoniin. Kaikille valaisimille valmiit muoviset maatuet eivät käy.
Pylväsvalaisimien asennus vaihe vaiheelta
1. Jos valaistava alue on pitkä, avuksi kannattaa hankkia konevoimaa. Kaivinkoneella maakaapelille ja valaisimien perustuksille saa tehtyä riittävän leveän ja syvän kaivannon. Maakaapeli pitää asentaa vähintään 30 sentin syvyydelle, mieluummin noin 70 senttiin tai routarajan alapuolelle. Jos kaapeli jää lähelle pintaa tai on kallioisessa maastossa, se pitää asentaa suojaputken sisään.
2. Kumisen maakaapelin saa itse vetää linjalle, mutta ohjeet kannattaa kysyä ennen urakan aloittamista tarvittavat pätevältä sähköasentajalta, joka huolehtii myös kytkennöistä.
3. Tee aina pihavalojen ja muiden tolppien perustukset huolellisesti, jotta ne eivät elä roudan tai muun syyn takia. Tasaa kaivannon pohja soralla. Tarkka asennustapa riippuu aina maastosta. Peukalosääntö on, ettei kaapeli saa olla kireällä.
4. Asenna pilariharkko suoraan vatupassin avulla. Pujota maakaapeli harkon reiästä sisään. Pyöreät betoniharkot ovat niin jyhkeät, että ne pysyvät valun aikana paikoillaan.
5. Pilariharkossa olevan uran ansiosta maakaapeli liikkuu kevyesti ja sen saa mitoitettua helposti. Naputa harkkoon ura, jos se ei ole valmiina. Tarkista vielä kerran, että alin harkko on suorassa.
6. Asenna valun sisään jäävään kaapeliin suojaputki. Tiputa harkon pohjalle parin senttiä soraa, jotta mahdolliset korjaukset on helpompi tehdä myöhemmin. Peitä muu kaapeli 20 sentillä hiekkaa.
Korkeat pylväsvalaisimet eivät jää lumisinakaan talvina tieltä aurattavien kinosten alle.
7. Täytä harkot betonilla. Näin pieni urakka sujuu helposti valmisbetonilla. Betonia saa rautakaupoista 25 kilon säkeissä. Valmisbetoniin pitää lisätä vain vesi ja sekoittaa kunnolla.
8. Reiällisen laudanpätkän avulla saat asetettua maakaapelin tarkalleen harkon keskelle. Laita kivet tai muut painot laudan molempiin päihin kuivumisen ajaksi.
9. Ennen kuin täytät kaivannon betonin kuivumisen jälkeen, vedä maakaapelin päällä olevan hiekan päälle varoitusnauha. Se varoittaa sähköstä, jos alueella tehdään joskus kaivuutöitä.
10. Jos haluat jouduttaa asennustöitä, voit porata valmiiksi harkkoon lampunjalkojen reiät. Tee mittaamista varten sabluuna, joka näyttää selkeästi reikien paikat.
11. Sähkötyöt ovat luvanvaraista hommaa. Älä siis tee pieniäkään asennuksia itse, sillä niillä voi olla arvaamattomat seuraukset. Ammattilainen asentaa ja kytkee sähköt turvallisesti.
12. Kun asentaja on saanut lampun kytkennät valmiiksi, hän voi ruuvata valaisimen jalan kiinni harkkoon. Voit helpottaa asennusta, jos painat muoviset tulpat jo valmiiksi perustuksen reikiin.
Lue lisää: