7 vinkkiä mökin ulkovalaisimien valintaan
Piha ja puutarha
7 vinkkiä mökin ulkovalaisimien valintaan
Mökin ulkovalaisimissa on valinnan varaa tunnelmavaloista tehokkaisiin valonheittimiin ja maahan upotettavista malleista valopylväisiin.
16.11.2016
 |
Meidän Mökki

1. Yleissuunnitelma auttaa sijoittamaan sopivantehoiset valot oikeisiin paikkoihin. Hyvin suunnittelemalla saat mökkipihasta, autopaikasta ja keskeisistä kulkureiteistä harmonisen ja turvallisen kokonaisuuden.

2. Missä paikoissa ulkovalaisimet ovat tarpeen turvallisuuden kannalta, missä haluat korostaa niillä tunnelmaa? Esimerkiksi saunaan ja huussiin johtavia polkuja käytetään myös hämärässä. Rakennusta voi puolestaan korostaa pilarivalolla tai valonauhoilla.

3. Saunarantaan kannattaa sijoittaa tehokas valaisin, jotta voit iltaisinkin pulahtaa turvallisesti uimaan. Myös laituri kannattaa valaista, jotta kulku veneeseen sujuu kompuroimatta.

4. Ulkokäyttöön sopivat ainoastaan ulkotiloihin valmistetut valaisimet. Avoimeen tilaan sijoitetun valaisimen pitää olla suojausluokaltaan vähintään IP44, suoralta sateelta esimerkiksi räystään alle suojattu valaisin saa olla luokitukseltaan IP23.

5. Jos mökillä oleskellaan myös talvisin, valaisinpylväiden pitää olla niin korkeat, etteivät ne hautaudu hankeen. Sopiva korkeus on 70–100 cm.

6. Led-valot ovat ylivoimaisia energiankulutukseltaan ja kestävyydeltään. Ledit toimivat myös ulkona, sillä niiden valoteho ei heikkene kylmässä.

7. Aurinkoenergialla toimivat valaisimet ovat käteviä, mutta harkitse kokonaisen aurinkosähköjärjestelmän eli paneelin ja akun hankkimista. Järjestelmään voi liittää useita led-valoja.

Monista valaisinmalleista on erilaisia versioita. Mieti, mikä on paras ratkaisu omalle mökillesi. Näin saat pihapiiriisi yhtenäisen kokonaisuuden.

Asiantuntija: toimitusjohtaja Tuomas Raejärvi, Sähkötalo Oy

Lue lisää:

Kommentoi »