Avotakka

Mökin sisustus – panosta huolettomuuteen, valitse maanläheisiä värejä, sekoita uutta ja vanhaa + muut vinkit vapaa-ajankodin sisustamiseen

Mökin sisustus – panosta huolettomuuteen, valitse maanläheisiä värejä, sekoita uutta ja vanhaa + muut vinkit vapaa-ajankodin sisustamiseen
Mökin sisustuksessa valttia on huolettomuus ja monikäyttöisyys, sillä kukapa haluaa käyttää kesäpäiviä puunaamiseen. Kun valitset maanläheiset värit ja aidot luonnonmateriaalit, lopputulos on moderni mutta ajaton.
Julkaistu 13.7.2022

Valitse vapaa-ajankotiin helppoa ja kestävää

– Vapaa-ajankodin sisustamisessa tärkeintä ovat helppohoitoiset ja tarkoituksenmukaiset materiaalit. Lomalla ollaan paljon ulkona ja harrastetaan, ja kukapa haluaisi käyttää aikaa mökin ylimääräiseen siivoamiseen ja puhtaanapitoon. Vaaleatkin värit sopivat mökille, kunhan materiaalit ovat helppohoitoisia, neuvoo sisustussuunnittelija Piia Kalliomäki.

Luonnonmateriaaleihin panostaminen kannattaa, sillä ne kestävät aikaa ja käyttöä sekä vanhenevat kauniisti. Ympäristöystävälliset ja myrkyttömät maalit ja käsittelyaineet antavat puupintojen hengittää.

– Laatat ja kivipinnat sopivat hyvin mökin lattiamateriaaliksi, sillä ne kestävät myös kengillä kulkemista. Isoissa laatoissa on vähemmän saumoja ja vähemmän siivottavaa, Piia Kalliomäki vinkkaa.

Vinkit mökin sisustamiseen

Valitse armeliaat materiaalit

Mökin pintamateriaalien on hyvä olla helppohoitoisia. Kuvioinnit ja epätasaiset pinnat ovat armollisia ja piilottavat pikkuroskat. Esimerkiksi luonnollinen korkkilattia on kestävä ja tuntuu mukavan lämpimältä jalan alla.

Pellava on paras

Pellava on oiva materiaali mökkikäyttöön, sillä se säilyttää viileytensä kuumalla ja vain pehmenee ja paranee vanhetessaan. Luonnonkuituna se villan tavoin hylkii likaa ja kestää hyvin käytössä.

Matoilta vaaditaan paljon

Valitse mökille matot, joka kestävät kulutusta ja hylkivät likaa. Näitä ovat kovista luonnonkuiduista kudotut matot, kuten sisal-, kookos- ja juuttimatot. Puuvillainen räsymatto on helppohoitoinen mökkiklassikko.

Kalusteista on moneksi

Monikäyttöiset ja muunneltavat kalusteet nousevat arvoon arvaamattomaan, kun tilaa on niukasti. Esimerkiksi pienessä keittiössä lisää työskentelytilaa saa helposti klaffipöydällä. Useat pihakäyttöön suunnitellut kalusteet toimivat tarvittaessa hyvin myös sisällä.

Muista vierasvara

Valitse ahtaissa tiloissa vierastuoleiksi taitettava malli. Ylimääräiset tuolit on helppo taittaa kokoon ja säilyttää vaikkapa varastossa. Jatkettava pöytä tuo lisää tilaa suurellekin joukolle.

1960-luvun huvilan seinähirret maalattiin remontissa valkoiseksi. Kurkista tähän valoisaan vapaa-ajankotiin!

Yhdistä uutta ja vanhaa

Vapaa-ajan sisustustyyli on rento. Sekoita eri aikakausien ja tyylisuuntien kalusteita rohkeasti keskenään. Uusi ja vanha ovat sulassa suvussa keskenään, kun pidät värimaailman rauhallisena.

Anna puun loistaa

Mökillä on usein paljon puupintoja. Niiden seuraan sopivat selkeälinjaiset kalusteet, jotka eivät ota sisustuksen pääroolia vaan antavat puun olla kauniisti esillä. Lisää vastapainoksi graafisia kuoseja ja luonnonmateriaaleja.

Puu viihtyy viileässä seurassa

Jos lähes kaikki pinnat ovat puuta, suosi sisustuksessa viileää harmaata, sinistä ja vihreää. Lämpimät sävyt saavat helposti vanhat puupinnat näyttämään tunkkaisilta.

Raikasta mökin sisustus ilman isoa remonttia

 • Jos kaikki pinnat ovat puuta, jo pelkkä katon tai lattian maalaaminen rauhoittaa tilaa ja saattaa riittää kokonaisvaikutelman muuttamiseen.
 • Vaaleaksi maalattu katto tuo valoisuutta ja avaruutta. Korosta vaikutusta valitsemalla kattovalaisimet, joista valo leviää sekä suoraan alas että epäsuorasti kattoon.
 • Helmenharmaa lattia on kaunis vastinpari luonnostaan lämminsävyiselle puulle.
 • Voit antaa vanhoille nuupahtaneille keittiönkaapeille jatkoaikaa vaihtamalla vetimet tai maalamalla ovet. Täysin uudennäköisiksi kaapistot muuttuvat, kun vaihdat pelkät ovet kokonaan uusiin.
 • Helpoin kalusteuudistus on vanhojen maalaaminen tai verhoileminen. Irtopäällisillä saat sohvalle ja nojatuoleille näppärästi uuden ja helposti muunneltavan ulkoasun.
 • Vanhan takan voi uudistaa modernimmaksi maalaamalla tai pinnoittamalla sen kuumuutta kestävällä kalkkilaastilla. Tumma väri nostaa tulisijan tilan keskipisteeksi.
 • Loppusilauksen tekee valaistuksen pikapäivitys: vaihda valaisimiin pehmeää valkoista valoa antavat lamput, joiden värilämpötila on 3000–3200 kelviniä.
Tämän kakkoskodin katto maalattiin valkoiseksi, ja seinien hirret saivat pintaansa tummemman lakan. Vaaleat kalusteet keventävät tilan ilmettä.

3 tavallista pulmaa mökin sisustamisessa

Pitääkö kellastuneet puupinnat maalata piiloon?

Ajan myötä etenkin havupuut tummuvat. Jos puupinnat ovat vain aavistuksen kellertyneet, oiva valinta ilmeen kirkastamiseksi on sävytetty vaha tai lakka. Mitä enemmän tuotteessa on väripigmenttiä, sitä paremmin se peittää keltaisuuden. Huomioi, että joillakin kuultotuotteilla toinen käsittelykerros saattaa tehdä väristä lähes peittävän. Selkeästi tummuneet tai likaiset puupinnat saa luonnollisen vaaleiksi enää hiomalla. Jos hiontaurakka tuntuu liian suurelta, varmin tapa raikastaa kellastuneet seinät on peittomaalaus tai käsittely peittävällä sisustusvahalla. Peittävällä käsittelyllä värivaihtoehtoja on enemmän.

Mitä värejä kannattaa valita monen maun sukumökille?

Pehmeä, hieman murrettu pääväri on varma valinta ja pitää kokonaisuuden kasassa. Mitä yhteneväisemmältä tilan värit ja kalusteet näyttävät, sitä harmonisemmalta se tuntuu. Voit tasapainottaa tilaa maalaamalla eri aikakausilta olevat huonekalut samalla sävyllä. Toimiva ratkaisu on valita lähellä seinän sävyä oleva väri. Tekstiilien kuviot voivat olla keskenään erilaisia, kunhan ne ovat samasta värimaailmasta. Luonnosta napatut vihreän, sinisen ja ruskean sävyt rauhoittavat ja tekevät tilasta levollisemman.

Modernin hirsimökin sisustuksessa on luonnon värejä. Yleisilme on vaalea, ja valkoista pintaa on vain katossa. Hakolan Lazy-sohvassa on helppohoitoinen samettikangas.

Miten mökille saisi pientä luksusta?

Puupaneeleilla tai trendikkäällä rimoituksella saat näyttävää jälkeä helposti ja nopeasti. Kauniiden pintojen lisäksi ääni- ja lämmöneristys paranevat. Käytä paneelia tai rimoitusta tehosteena verhoamalla sillä vaikka ruokailutilan taustaseinä. Sisustuslevyistä syntyy myös näyttävä sängynpääty tai taulu. Persoonallinen ratkaisu on maalata mökin lattiaan menneen ajan charmia huokuva ruutukuvio. Vinkkejä toteutukseen löydät esimerkiksi maalivalmistajien sivuilta. Bioetanolia käyttävä hormiton sisustustakka tuo takkatunnelmaa myös mökkeihin, joissa takan käyttö ei muutoin ole mahdollista.

Ritiläverkkokaapin sisältö on helposti erotettavissa. Katso lisää ideoita sisustussuunnittelija Jutta Karihtalan kakkoskodista!

Näin ratkot mökin säilytysongelmat

 • Kaaos mökissä helpottuu, kun pidät esillä vain sesongin tavarat ja vaatteet.
 • Näppäriä apureita mökkitarvikkeiden säilyttämiseen ovat erilaiset korit ja laatikot, jotka on helppo siirtää säilöön. Suosi pinottavia laatikoita ja monikäyttöisiä kalusteita, joissa itsessään on säilytystilaa. Läpinäkyvät muovilaatikot ovat kausivaatteiden ja -tarvikkeiden paras säilytyspaikka.
 • Liukuovet ovat hyvä valinta etenkin ahtaisiin tiloihin, sillä ne vievät avattaessa vähemmän tilaa kuin tavalliset saranaovet. Mökillä voit jättää ovet kokonaan pois ja korvata ne verhoilla.
 • Avohyllyjen etuna on se, että näet yhdellä silmäyksellä koko sisällön, eikä kaapin perälle pääse hautautumaan tavaraa.
 • Hyödynnä koko huonekorkeus rakentamalla kaapit kattoon asti.
 • Näppärä tarjoiluvaunu puolestaan toimii helposti siirrettävänä säilytystilana ja lisätasona niin sisällä kuin ulkonakin.

Asiantuntija: sisustussuunnittelija Piia Kalliomäki, Studio Kalliomäki

Kommentoi »