Mökin siirto jälkeläisille
Rakenna ja remontoi
Mökin siirto jälkeläisille
Mökki voidaan siirtää jälkeläisille kolmella tavalla. Tärkeintä on päättää kenelle uskoo mökkinsä. Kustannuksia tulee aina.
11.10.2012
 |
Meidän Mökki

1. Testamentti

Mökki voidaan siirtää testamentilla haluamalleen jälkeläiselle ja määrätä muille perillisille vastaava määrä muuta omaisuutta. Testamentti ei siis tee muita perillisiä perinnöttömäksi, vaan rintaperillisillä on aina oikeus lakiosaansa. Jos pesässä ei mökin lisäksi ole riittävästi muuta varallisuutta, kiinteistön saanut voi maksaa muiden lakiosat rahana. Toki tällaisessa tapauksessa voi myös kieltäytyä mökistä.

Jos lasten aviopuolisot sulkee testamentilla perinnöstä pois, nämä eivät pääse avio-oikeuden turvin omaisuuteen kiinni.

Perintöveroja ei tarvitse maksaa alle 20 000 euron perintöosuudesta, kun vainajan velat sekä hautaamisesta ja perunkirjoituksesta aiheutuneet kulut on vähennetty.

2. Lahjoitus

Jos mökki lahjoitetaan omana elinaikana, maksetaan lahjavero. Lahjaveroa voi alentaa niin, että säilyttää itsellä elinikäisen hallintaoikeuden tilaan. Jos oikeudesta myöhemmin luopuu ilman korvausta, verottaja katsoo sen lahjaksi.

Mökin lahjoittaminen vain yhdelle perillisistä katsotaan tämän ennakkoperinnöksi ja otetaan aikanaan perinnönjaossa huomioon – jos lahjoittaja ei halua toisin.

Mökin voi lahjoittaa jälkeläisille ilman veroja vähitellen, sillä alle 4 000 euron lahjat kerran kolmessa vuodessa ovat verottomia.

Loma-asuntoa pitää kuitenkin lahjoittaa palasina, kuten viidesosa mökistä. Jokaisesta joutuu tekemään lahjakirjan julkisen kaupanvahvistajan luona ja hankkimaan siihen lainhuudatuksen.

3. Myyminen

Mökki voidaan myydä omana elinaikana perilliselle. Lahjaveroa ei mene, jos kauppahinta on yli kolme neljäsosaa omaisuuden käyvästä arvosta. Muuten lahjaveroa peritään käyvän hinnan ja kauppahinnan erotuksesta.

Lisäksi myyjä joutuu maksamaan osto- ja myyntihinnan erotuksesta luovutusvoittoveron pääomatuloveroprosentin mukaan: 30  000 euroon saakka 30 ja yli menevältä osalta 33 prosenttia.

Vanhan mökin hankintahinta on nykyrahassa alhainen, joten veroa on mahdollista pienentää hankintameno-olettamalla. Myyntihinnasta voidaan vähentää 40 prosenttia, jos tila on ollut myyjällä yli 10 vuotta.

Jos mökin on rakentanut itse, hankintahinnaksi lasketaan tontti ja rakennuskustannukset. Omalle työlle ei voi laskea hintaa.

Ostaja maksaa lisäksi neljä prosenttia varainsiirtoveroa kauppahinnasta. Veron määrä kannattaa selvittää ennen myyntiä, jotta välttyy yllätyksiltä.

Lue lisää:

Kommentoi »