Mökin lattiamateriaalit
Rakenna ja remontoi
Mökin lattiamateriaalit
Lauta, parketti, laminaatti vai kenties laatta? Miten valita materiaali mökin lattiaan?
17.12.2015
 |
Meidän Mökki

Lautalattia on perinteinen valinta

Pilariperusteisen alapohjan pintana on usein lautalattia. Perinteinen lattialauta elää ja rakoilee hiukan kosteusvaihteluiden mukaan. Kapeampaa lautaa käytettäessä rakomuutokset ovat pienempiä. Lattialaudat kiinnitetään yleensä koolausten päälle naulaten tai ruuveilla.

Nykyaikaisten päätypontattujen lattialautojen asentamista on helppo jatkaa napauttelemalla lautaa toisen perään, ja materiaalia sekä työtä säästyy merkittävästi.

Lattialämmityksen kanssa kuivissa huonetiloissa käytettäväksi sopii paremmin lämpökäsitelty tai useammasta säleestä liimattu lauta, jonka asennuksessa on tärkeää noudattaa valmistajan suosituksia. Lautalattian voi käsitellä tarkoitukseen soveltuvalla vahalla, öljyllä tai lakalla tai maalata muuhun sisustukseen sointuvaksi.

Parketeissa on valinnanvaraa

Puulattioista suosituin on lautaparketti, joka asennetaan uivaksi eli alustastaan irti. Nykyiset parkettilaudat on yleensä varustettu lukkopontein, ja ne kiinnitetään toisiinsa napsauttaen. Valikoimissa on paljon erilaisia malleja, tyyppejä ja puulajeja. Parketin hintaan ja kestävyyteen vaikuttaa eniten pintakerroksen puulaji. Kotimaisista puulajeista koivu on kovinta ja mänty pehmeintä.

Asennusalustan tulee olla kuiva, liikkumaton ja tasainen. Alusmatto tasaa pieniä epätasaisuuksia ja vaimentaa askelääniä. Parkettilaudan ja seinän sekä muiden kiinteiden rakenteiden väliin jätetään 5–10 millin liikuntasauma.

Laminaatti on helppohoitoinen

Laminaattilattia on helppo asentaa ja pitää puhtaana. Se kestää kolhuja ja on edullinen. Tiloissa, joissa ei ole lattialämmitystä, laminaatti saattaa kuitenkin tuntua kylmältä materiaalilta. Sen alle voidaan asentaa lämpömatto, joka toimii samalla askeläänieristeenä ja alusmateriaalina. Myös laminaattilaudoissa on normaalisti lukkoponttiliitokset.

Laminaattilattia asennetaan suoralle, kuivalle ja yhtenäiselle alustalle, jonka päällä on askeläänieriste. Laminaattilattian reunoille on jätettävä liikkumisvarat samoin kuin parketille. Lattian pintaa ei voi hioa tai korjata.

Klinkkerilaatta sopii lattialämmityksen kanssa

Laastilla kiinnitettäviä keraamisia klinkkerilaattoja voi käyttää myös lattialämmityksellä varustetuilla kuivien tilojen lattiapinnoilla. Lasitettuun laattapintaan ei lika tartu, joten materiaali on helppo pitää puhtaana. Märkätilan lattialaatat eivät saa olla kovin suuria, jotta lattiakallistukset onnistuvat.

Markkinoille on tullut myös kuiviin tiloihin tarkoitettuja lukkopontilla varustettuja keraamisia laattalevyjä. Levyn alapinnassa on kuitulevy lukkopontteineen samoin kuin laminaateissakin.

Älä hosu lattiatöissä

  • Betonilaatan on oltava riittävän kuiva ennen pinta-asennuksia.
  • Laatta kuivuu yleensä 5–10 millin paksuudelta viikossa. Sen varovainen lämmitys muutamia asteita huonetilan lämpöä korkeammaksi tehostaa kuivumista. Myös huonetilan muu lämmitys ja tuuletus tehostavat kuivumista.
  • Hyvä aika betonilaatan valulle on kevät. Silloin ulkoilman suhteellinen kosteus on alhaisempi kuin syksyllä, ja kuivuminen tehostuu lisälämmityksellä.

Lue lisää:

Kommentoi »