Mittaa mökin ikkunoiden ja ovien aukot oikein
Rakenna ja remontoi
Mittaa mökin ikkunoiden ja ovien aukot oikein
Kun mittaat ikkunoiden ja ovien aukot itse, valmistajat on helppo kilpailuttaa. Meidän Mökin remppamies Ari Lahti näyttää, miten onnistut aukkojen mittauksessa.
25.2.2016
 |
Meidän Mökki

Uudet ikkunat ja ovet ovat energiatehokkuudessa ylivoimaiset vanhoihin verrattuna, joten investointi maksaa itsensä ajan kanssa takaisin. Lisäksi ne parantavat huomattavasti asumismukavuutta. Kun olet tilaamassa uusia ikkunoita tai ovia, sinulla tulee olla tiedossa aukkojen tarkat mitat.

Uudet ikkunat on helpointa tilata valmiina pakettina, jolloin yrityksen edustaja käy kohteessa mittaamassa aukot ja määrittämässä ikkunoiden avaussuunnat. Kokenut mökkinikkari voi kuitenkin asentaa uudet ovet ja ikkunat itse. Ennen kuin tilaat ikkunat, muista varmistaa kunnasta, tarvitsetko niiden koon ja tyylin vaihtamiseen luvan.

Näin mittaat ikkunoiden ja ovien aukot

1. Poista ensin listat, jotta saat karmin kunnolla esille ja näet sen leveyden. Jos listojen poistaminen ei ole mahdollista, joudut arvioimaan karmin leveyden.
2. Mittaa asennusaukkojen koot ennen kuin tilaat ikkunat ja ovet. Ota mitat aina karmin ulkomitoista, jos se vain on mahdollista.
3. Mittaa karmin leveys, korkeus ja syvyys. Ikkunanpokia tai ovilehtiä ei tarvitse mitata lainkaan, koska tehdas tekee ne karmin mittoihin sopiviksi.
4. Tarkista vatupassilla, että karmi on varmasti pysty- ja vaakasuorassa. Ota mitoissa huomioon, jos vanha ovi tai ikkuna on pahasti vinossa.
5. Ovien ja ikkunoiden oikeat korkeus- ja leveysmitat ovat 10–15 mm/reuna pienempiä kuin seinässä oleva aukko. Näin aukkoon jää sopiva asennusväli.
6. Tässä karmin sisämitta on 72 cm. Kun siihen lisätään 2 × karmin leveys (3 cm), saadaan 78 cm. Vielä pois asennusvara, joten uuden oven karmileveys on 75 cm.

Lue lisää:

Kommentoi »