Meidän talo

Ohjeet ulko-oven asennukseen

Ohjeet ulko-oven asennukseen

Ulko-oven asennuksessa pitää muistaa muutama tärkeä perusasia. Ari Lahti näyttää, miten ovi vaihdetaan oikeaoppisesti.
Teksti Kirsi Laamanen
Kuvat Stub
Mainos

Ennen kuin lähdet kaupoille, mittaa oven aukko huolellisesti ja mieti, kumman kätisyyden oveen haluat, sillä joskus oven kätisyys kannattaa vaihtaa uuden oven myötä.

Oven kätisyys määritellään aina oven avautumissuunnasta. Saranapuoli kertoo, onko ovi oikea- vai vasenkätinen. Oikeakätisen oven saranat ovat oikealla, vasenkätisen vasemmalla. Useimmat myös avaavat vasenkätisen oven vasemmalla kädellä.

Oven koon saat mitattua parhaiten niin, että irrotat ensin sisäpuolelta peitelistat ja mittaat oviaukon sekä karmin leveyden ja korkeuden. Sopiva ovi on usein samankokoinen kuin vanha. Jos päädyt johonkin toiseen kokoon, muista jättää riittävä asennusvara oven päälle ja sivuille.

Perusmittaisia ovia on saatavilla rautakaupan hyllyssä, mutta erikoismittaiset ovet ovat aina tilaustuotteita, joiden toimittaminen kestää muutamia viikkoja.

Näin asennat ulko-oven

1. Irrota vanha ovilehti ja kierrä karmiruuvit auki. 2. Leikkaa uretaanit reunoilta auki ja irrota vanha karmi. 3. Puhdista oviaukko uretaaneista ja mittaa aukko, myös ristimitta. 4. Tarkista huolellisesti oviaukon suoruus. 5. Kiinnitä ulommat kiilat runkoon, jos jätät vanhat ulkosmyygit paikoilleen. 6. Nosta pienillä korokkeilla kynnys vaakasuoraan ja paikoilleen. 7. Sovita uusi karmi paikoilleen ja katso, että reunoille jää asennusvaraa. 8. Pursota vähän uretaania kynnyksen alle ja nosta se paikoilleen. 9. Ruuvaa karmi heftiin eli löysästi oikeaan paikkaan. 10. Tiukkaa kiilojen kanssa karmi kohdalleen, kiinnitä ruuvit. 11. Tarkista vielä kerran, että karmi on joka puolelle suorassa. 12. Nosta uusi ovi paikoilleen ja varmista sen istuvuus. 13. Pursota tiivistysuretaani asennusväleihin. Älä käytä uretaania liikaa, jotta se ei turvotessaan väännä karmia väkisin kieroon. 14. Työ on valmis! Uusi terassin ulko-ovi istuu paikoilleen.
Julkaistu: 21.12.2015
Katso myös nämä