Viherpiha

Millaisen kasvihuoneen saa 700 eurolla? Entä 5000:lla? Yhdeksän valmista kasvihuonemallia – katso valintavinkit!

Millaisen kasvihuoneen saa 700 eurolla? Entä 5000:lla? Yhdeksän valmista kasvihuonemallia – katso valintavinkit!
Itääkö mielessäsi unelma kasvihuoneesta? Pelkästään valmishuoneita löytyy useita kymmeniä. Keräsimme vinkit helpottamaan valintaa.
Julkaistu: 1.4.2021

Juttu on julkaistu keväällä 2021, joten hinnat ja kasvihuonemallit ovat saattaneet muuttua.

Suunnitteletko kasvihuonetta? Mieti ensin nämä asiat:

  1. Kun valitset kasvihuonetta, tärkeintä on kartoittaa omat tarpeesi: mitä tarkoitusta varten olet huonetta hankkimassa. Tahdotko ainoastaan kasvattaa vai etsitkö myös kaunista katettua lisätilaa oleskeluun?
  2. Entä mitä ajattelit kasvattaa ja kuinka paljon? Haluatko esimerkiksi koko kesän tomaatit, kurkut ja koko vuoden chilit vai vain seurata kasvun ihmettä ja napsia muutamia makeita kasviksia?
  3. Jos pihallasi on useita mahdollisia paikkoja kasvihuoneelle, valitse tuulensuojainen ja valoisa paikka. Suosi ilta- ja aamuaurinkoa, vältä keskipäivän paahdetta. Ilta-auringossa huone saa kerättyä lämpöä yötä vasten.
  4. Selvitä lupa-asiat. Rakennusvalvonnan ohjeet vaihtelevat eri kunnissa, ja saatat tarvita rakennus- tai toimenpideluvan. Keskustele myös naapurisi kanssa, jos haluat sijoittaa huoneen lähelle yhteistä rajaa.
  5. Älä oikaise pohjatöissä. Kasvihuone asennetaan tasaiselle, routimattomalle pinnalle. Pohjan liikkuminen aiheuttaa jännitteen seiniin ja voi särkeä ne. Myös ovi saattaa lakata toimimasta kunnolla. Huolellisuus pohjatöissä on erityisen tärkeää lasikasvihuoneissa.
  6. Kasvihuoneen alle voit halutessasi rakentaa kauniin muurin, jolloin huone saa lisää korkeutta. Kivi myös varaa lämpöä. Ole kuitenkin tarkka mittojen kanssa.
Green Room Elegant -kasvihuone tuo kapeine laseineen mieleen englantilaiset ansarit, alkaen 5 524 €, Willab Garden.

Lasi vai kenno?

Kasvattamisen kannalta paras materiaali on kennolevy. Se pidättää lämpöä ja hajauttaa auringonsäteet, jolloin kasveja ei ole tarve varjostaa, kuten lasihuoneessa.

Läpinäkyvä lasi on kennolevyä kauniimpi mutta lämmönpidätyskyvyltään heikompi. Sama pätee turvalasiin (karkaistu lasi) ja yksinkertaiseen, kirkkaaseen polykarbonaattiin, koska siitä puuttuu kennojen välinen ilmarako.

Kennolevyhuoneessa lämpö pysyy siis tasaisempana ja kasvukausi on hieman pidempi. Lasihuoneen kattoon voi valita kennolevyn, mutta pakettikasvihuoneissa joutuu usein maksamaan katon levyt lisävarusteina.

Kaareutuva Vitavia Europen Saturn-huone (vihreä, 11,5 m²) maksaa tavallisella lasilla 1 995 € ja karkaistulla 2 220 €, Interbauen. Kuperat osat ovat pleksilasia. Valmistettu Tanskassa, ja rungolle annetaan 10 vuoden takuu.

Kestääkö se?

Edullisin huone syntyy maapohjalle kaarista ja UV-suojatusta kalvosta, jota myydään metritavarana. Kestävin ratkaisu se ei ole, mutta kasvatuksen kannalta aivan toimiva. Kalvo on helppo asentaa ja uusia.

Mikäli taloutesi vain antaa myöten, hanki silti mahdollisimman pitkäikäinen huone. Kiinnitä huomiota materiaaleihin, niiden paksuuteen (esimerkiksi kennolevy) ja vahvuuteen (rakenteet), lumikuorman kestoon ja varaosien saatavuuteen. Älä sorru rimpulakopperoon, joka vääntyy mutkalle ensimmäisenä talvena. Tarkista takuu ja käy katsomassa huonetta, jos voit.

Mikä koko?

Jos pihallasi on tilaa, kannattaa mieluummin hankkia iso (n. 10 m²) kuin pieni kasvihuone. Ero huoneen hinnassa ja perustusten tekoon menevässä ajassa ei välttämättä ole suuren suuri.

Muutaman neliön huoneeseen ei monta tomaattia mahdu, ja siellä on helposti kasveille liian kuumaa ja kosteaa. Taimikasvatukseen tai vaikkapa yrteille riittää toki pienikin tila.

Korkeudessa kannattaa ottaa huomioon omat mitat: työskentely on hankalaa, jos et pysty seisomaan suorana. Tomaattia voi taivuttaa vaijereiden ja narujen avulla ja matalampaan huoneeseen valita runkotomaattien sijaan pensastavia lajikkeita. Oviaukossa ja käytävissä kannattaa huomioida se, että pääset kulkemaan kottikärryjen kanssa (väh. 60 cm).

Jos kasvihuone sijoitetaan keskeiselle paikalle ja se on tarkoitettu myös oleskelutilaksi, paras materiaali on turvalasi. Kuvassa Juliana Oasis (13,5 m²), hinta alkaen 4 599 €, Kivikangas.

Lattia vai ei?

Perinteisessä kasvihuoneessa on keskellä käytävä ja reunoilla penkit, mutta nykyään moni tekee ansariin kauniin kiveyksen koko alalle ja kasvattaa lavoissa, säkeissä tai suurissa ruukuissa.

Tässä kannattaa ottaa pari asiaa huomioon: loppukaudesta astia on helposti täynnä juuria ja kastelua tarvitaan usein. Turve on kuivuessaan todella kuivaa. Maapohja sen sijaan tarjoaa kosteudellaan puskurin kasteluun. Toiseksi se sallii yhteyden luonnolliseen eliöstöön. Kasvualustaa ei välttämättä tarvitse vaihtaa, vaan voit harjoittaa myös kasvihuoneessa hiiltä sitovaa kateviljelyä. Kolmanneksi monivuotisille kasveille, kuten viiniköynnöksille, täytyy tarjota pääsy maahan.

Kateviljely eli No dig -menetelmä

Kateviljelyssä maata ei kaiveta ja muokata, vaan sen pinta katetaan 15–20 sentin kerroksella esimerkiksi ruoho-, olki-, luonnonkasvi- ja oksasilppua. Maan pieneliöt ja lierot sekoittavat katteen multaan, ja tuloksena on kuohkea, eloperäisen aineksen lannoittama kasvualusta. Lue hortonomi Adrian Evansin kokemuksia kateviljelystä!

Tarvitsenko muuta?

Tarvikkeista oleellisimmat ovat automaattiavaajat, jollet halua joka päivä olla itse avaamassa ja sulkemassa tuuletusluukkuja. Jos haluat käyttää huonettasi taimikasvatukseen, satsaa myös hyllyihin tai kouruihin, joilla saat taimet pois maantasalta, sekä lämmittimeen, jolla lämpötila pysyy alkukeväällä plussan puolella. Kastelujärjestelmät ovat käteviä, jos olet kesällä pitkään poissa kotoa tai kasvihuoneesi on mökillä.

Jos et ole varma, odota. Yksi kasvukausi kertoo sinulle, mille automatiikalle ja tarvikkeille juuri sinulla on käyttöä ja mille ei.

T-malli, kaarikasvihuone vai puurunkoinen kaunistus?

Pieneen pihaan

UV-suojattu kennolevy tasaa päivällä paahdetta ja pidättää yöllä lämpöä kasvihuoneessa. Palramin näppäränkokoisella Jujo-kasvihuoneella (5,7 m², korkeus 208 cm) pääsee harrastuksessa hyvin alkuun. Tummanharmaa alumiinirunko on ruostumaton, kennolevyt 4 mm. Paketti sisältää kattoluukun avaajan ja galvanoidun teräs- sokkelin. Takuu 5 vuotta. Hinta 729 €, Hankkija.

Kaikkia kokoja

Turvalasi on moninkertaisesti tavallista kestävämpää, hieman taipuisaa ja hajotessaankin turvallisesti murenevaa. Lisääntyneen kysynnän myötä sen hinta on laskenut. Sanus-kasvihuoneita saa 4 mm:n turvalasilla viidessä eri koossa 6,5 neliöstä 14 neliöön. Hintaan sisältyy sokkeli. Valmistus Liettuassa, rungon takuu 5 vuotta. Hinta 6,5 m²/ 1 750 €, kuvassa oleva leveä XL-12-malli 12,5 m²/ 2 429 €, Akiro.

Seinäruusuksi

Seinäkasvihuoneen etu on rakennuksen luovuttama lisälämpö. Pienikin malli on oiva taimikasvatukseen. Seinäkasvihuone on myös helppo sijoittaa lähelle keittiötä, missä kerätty sato pääsee käyttöön. Kuvan Euro Serre Mural 3 -kasvihuonetta (7,2–21,1 m²) saa turvalasilla (4 mm) tai kennolevyllä (8 mm). Oven sijainti muutettavissa. Rungon takuu 12 vuotta. Hinta alkaen 1 999 €, Willab Garden.

Eteisen kanssa

T-mallinen kasvihuone on viehättävä ja mahdollistaa tilan jaottelun kasvatus- ja oleskelu- tai työskentelyosioihin. Hallsin Garden Room (12,9 m²) -huoneessa on pariliukuovet ja mahdollisuus kerätä sadevettä räystäistä suoraan sisään. Vesisäiliö huoneen sisällä on kätevä, sillä kasvit pitävät lämpimästä kasteluvedestä ja vesi sitoo tilaan lämpöä yöksi. 3 mm:n turvalasit, runkotakuu 12 vuotta. Hinta 2 899 €, Hankkija.

Tosikasvattajan toveri

Kaarikasvihuone ei ole kaikkein kaunein, mutta jos fokus on tiukasti kasvatuksessa, se voi olla paras valinta. Silloin pääsee nauttimaan suuresta kasvatusalasta kohtuullisen edullisesti. Kuvan Strong-kasvihuone (18 m², kork. 2,1 m) on tehty 4 mm kennolevyistä. Venäjällä valmistetulla galvanoidulla teräsrungolla on 2 vuoden takuu, kennolevyillä 10 vuotta. Hinta 18 m²/ 690 €, 24 m²/ 870 €, Akiro.

Männystä nikkaroitu

Markkinoilla näkee yhä vähemmän puisia, eikä juuri lainkaan Suomessa tehtyjä, kasvihuoneita. Uudehko tulokas Veg&Able on molempia. Materiaalit, ajan myötä harmaantuva, lämpökäsitelty mänty ja 4 mm:n karkaistu lasi, on valmistettu Suomessa. 60 cm:n lisämoduuleilla (à 800 €) huonetta saa pidennettyä. Valmistetaan tilauksesta, rakenneosille ei takuuta. Hinta n. 5 m²/ 4 990 €, veg-et-able.fi.

Asiantuntijat jutussa: Hortonomi, Keudan oppilastyön johtaja Eija Keski-Korpela ja Hankkijan tuoteryhmäpäällikkö Juha Jokinen.

Kasvihuoneesta on tulossa puutarhan olohuone

Millaisia trendejä näet kasvihuoneiden maailmassa, Mikael Kivikangas?

"Värilliset, tummarunkoiset kasvihuoneet lisääntyvät selvästi. Kasvihuonetta ei sijoiteta enää perunapellon nurkkaan vaan se halutaan keskeiselle paikalle, jopa terassille. Huoneita saatetaan korottaa esimerkiksi tiilillä ladotuilla perustuksilla sekä sisustetaan ja koristellaan. Myös lattioille tehdään kiveyksiä."

Mikä materiaali on nousussa?

"Meiltä ostetaan kasvihuoneita eniten karkaistulla lasilla, eli turvalasilla. Se on ohittanut kennolevyn suosiossa, erityisesti isommissa kasvihuoneissa. Moni etsii mahdollisimman pitkäikäistä kasvihuonetta ja satsaa siksi suurempaan kokoon ja turvalasiin, joka kestää paremmin iskuja ja viisinkertaisen lumikuorman tavalliseen lasiin verrattuna."

Mikä muuttuu kasvihuoneiden sisällä?

"Kun ennen raahattiin kasvihuone multaa tai turvetta täyteen, nyt kasvatetaan yhä enemmän erilaisissa säkeissä, altakasteluruukuissa ja astioissa. Eikä enää kasvateta vain tomaattia ja kurkkua, vaan monet syventyvät erikoisempiin kasveihin, esimerkiksi chileihin."

Mikael Kivikangas on 40 vuotta täyttävän Kivikangas Oy:n toimitusjohtaja, joka kerää kasvihuoneestaan satoa jo juhannuksesta lähtien.

Kommentoi »