Miten torjun kodin tuholaiset?
Sisustus
Miten torjun kodin tuholaiset?
Muutimme hiljattain kerrostaloon. Pian löysin pieniä toukkia eteisen lattialistan reunoilta. Voisivatko ne olla turkiskuoriaisen toukkia? Siivosin heti perusteellisesti, mutta silti löysin taas toukan eteisen matolta. Pitäisikö asuntoni myrkyttää? Toukka
6.5.2010
 |
Kotivinkki

Asuntojen tuhoeläimistä suurin osa on hyönteisiä. Niitä nimitetään myös ”asuntovieraiksi”, eivätkä ne yleensä aiheuta vahinkoa. Kuvailemasi asuntovieras kuulostaa sokeritoukalta, harmittomalta vipeltäjältä. Sokeritoukka on noin yhden sentin pituinen ja yleinen kosteiden tilojen asukki. Se on sukkulamainen, hopeanhohtoinen ja vikkeläliikkeinen hyönteinen, joka liikkuu yöllä ja viihtyy viemäreiden lähettyvillä. Se on kaikkiruokainen, mutta siitä ei yleensä ole haittaa.

Runsas sokeritoukkien esiintyminen voi liittyä rakennuksen kosteusvaurioon. Sokeritoukan torjut pitämällä kosteat tilat mahdollisimman kuivina ja siisteinä. Kaada viemäreihin silloin tällöin kiehuvan kuumaa vettä niin toukat kuolevat. Tarvittaessa käytä hyönteissumutetta (pyretriinisumute).

Muita tuholaisiakin on. Pikkuturkiskuo­riainen on noin viisi millimetriä pitkä, musta kuoriai­nen, jonka on selässä on kolme valkoista karvatäplää. Toukka on tuuheakarvainen, taaksepäin suippeneva, kellertävä ja silkinhohtoinen. Se on noin kymmenen millimetriä pitkä. Toukka nakertaa asunnoissa villavaatteita, mattoja ja turkiksia. Yleensä vahingot eivät ole suuria. Mikäli kuoriaisia löytyy, pitää tekstiilivarastot tarkastaa ja puhdistaa. Ne voi suojata kemiallisesti. Vyöturkiskuoriainen puolestaan on tummanruskea, pyöreähkö, noin puolen sentin kokoinen kovakuoriainen. Sen selässä on aaltoviivaa muistuttava kellertävä juova. Se viihtyy lattialistojen alla, komeroissa ja muissa pimeissä paikoissa. Sen toukka syö tekstiileihin pieniä reikiä. Yleinen siisteys auttaa pitämään tämän vieraan loitolla. Kokonaan sitä on vaikea hävittää. Varsinkin kerrostalossa on syytä harkita koko talon myrkyttämistä, jos kuo­riaisia on useammassa asunnossa. Jos löydät kerrostalosta turkiskuoriaisia, soita isännöitsijälle.

Tuholaisten torjunta-aineita voi ostaa rautakaupoista, puutarhamyymälöistä, tavarataloista ja apteekeista. Vaikeasti torjuttavien tuholaisten, kuten turkiskuoriaisten, torjuntaa suorittavat siihen erikoistuneet yritykset.

Kotivinkin kotitalousasiantuntija Heli Mäntylä

Kommentoi »