Voihan lelukaaos! Miten lapsi oppii siivoamaan itse sotkunsa? Ammattijärjestäjä antaa 12 vinkkiä

Voihan lelukaaos! Miten lapsi oppii siivoamaan itse sotkunsa? Ammattijärjestäjä antaa 12 vinkkiä
Kello lähenee nukkumaanmenoaikaa, ja lastenhuoneessa on tapahtunut leluräjähdys. Miten lapset voisi opettaa siivoamaan itse sotkunsa? Ammattijärjestäjä Laura Holmström kertoo.

1. Avainsana on rutiini

Lapsen on helpointa osallistua huoneensa järjestyksen ylläpitoon, kun siitä tehdään rutiini. Sopikaa, että huone järjestetään joka ilta. Joskus voi olla kivaa jatkaa leikkiä seuraavana päivänä. Silloin voitte sopia yhdessä, että ainakin roskat siivotaan pois lattioilta ja pöydiltä. Ole armollinen lapselle (ja itsellesikin): ihminen tarvitsee toistoa uuden tavan oppimisessa – tavan omaksuminen voi viedä 30–50 kertaa.

2. Rajaa siivottava alue

Kaikenlainen selkeys auttaa: rajaa esimerkiksi tietty alue, mikä huoneessa täytyy näkyä päivän päätteeksi: esimerkiksi pöydän pitää olla siisti tai maton näkyä kokonaan.

3. Käytä kuvakortteja

Nimeä tavaroille paikat. Kuvakortit ovat tähän mainio apu. Vaikka lapsi ei osaisi lukea, hän näkee kuvasta, mihin ponit tai palapelit kuuluvat.

4. Varmista säilytyskorien korkeus

Onhan lapsen helppo laittaa tavarat paikoilleen koreihin tai laatikkoihin? Varmista, että säilytyskokonaisuus ei ole liian korkealla tai muuten liian hankala lapselle.

5. Anna yksi ohje kerrallaan

Mitä pienempi lapsi on, sitä enemmän ohjausta hän tarvitsee. Pieni lapsi ei osaa hallita isoja kokonaisuuksia eikä hän välttämättä ymmärrä, mitä käsky "siivoa huoneesi" pitää sisällään. Anna yksi siivousvinkki kerralla – pyydä lasta vaikkapa keräämään legot niiden omaan laatikkoon tai kynät kynätelineeseen.

Jos lastenhuonee pursuaa leluja, on epätodennäköistä, että se pysyy järjestyksessä.

6. Toteuta myös leluissa sesonkiajattelua

Kuten talvi- ja kesävaatteet, myös lelujen kanssa voi toimia kuin sesonkivaatteiden kanssa. Huomioi itse lapsen tämänhetkisiä lempileikkejä – ne, joilla hän ei ole vähään aikaan leikkinyt, voi nostaa varastoon tai kaappiin. Kun esillä on tarpeeksi vähän leluja, siivoaminen on mieluisampaa. Kaiken lisäksi on hauskaa saada varastosta leluja, joiden olemassa oloa lapsi ei ole edes muistanut!

7. Kas, siivoaminen muuttuukin leikiksi

Laita munakello tikittämään ”siivouspommiksi”. Ehdittekö siivota lelut koriin ennen kuin "räjähtää"? Älä mielellään kilpailuta lapsia keskenään, vanhempi tai vanhemmat ovat parempi vastus. Näin siivousoperaatio pysyy hallinnassa ja lapsi saa hyviä kokemuksia sisarustensa kanssa.

8. Onko lapsella minä itse -vaihe? Hyvä!

Herkkyyskaudet kannattaa hyödyntää. Kun lapsi haluaa itse, anna hänen tehdä. Pääasia ei ole lopputulos vaan yritys ja tekeminen. Kehuminen ja onnistuminen luovat uskoa. Lapsi huomaa, että hän osaa ja pystyy.

9. Opeta tämä sääntö

Opeta lapselle yksi simppeli perussääntö: kun tulee uusi leikki, vanha kerätään pois.

10. Ota yksi sisään, kaksi ulos -periaate käyttöön

Opeta luopumista. Yksi sisään kaksi ulos -periaate on hyvä oppia jo pienenä. Uusia leluja voi saada vain vanhoista luopumalla. Motivoi lasta esimerkiksi taskurahojen tienaamisella, jos viette tavaroita kirpputorille.

11. Opeta lapsi arvostamaan muutakin kuin tavaralahjoja

Tavara on vain tavaraa, ja tätä periaatetta voi yrittää opettaa lapsellekin. Keskittykää elämysten kerryttämiseen: kannustakaa läheisiä antamaan tavaralahjan sijaan yhteistä tekemistä lapsen kanssa. Miten olisi elokuva? Tai uimahallikäyntejä? Nukkeateatteri? Rumpukurssi?

12. Palkinto motivoi pientä järjestelijää

Palkitse huoneensa siivonnut lapsi kehuilla, tarroilla tai taskurahalla. Pääasia on, että olet lasten kanssa samalla puolella ja tähtäätte samaan lopputulokseen: mukavan kodin ja ilmapiirin ylläpitoon.

Juttu on osa Kysy ammattijärjestäjältä -sarjaa. Aiemmissa osissa ammattijärjestäjä Laura Holmström on vastannut muun muassa kysymyksiin, miten säilyttää lasten piirustukset, mitä tehdä puolipitoisille vaatteille ja mitä tehdä perityille huonekaluille, jotka eivät sovi sisustukseen.

Julkaistu: 2.10.2019
Kommentoi »