Mitä yleiset pilvityypit lupaavat? Opi ennustamaan säätä pilvistä
Piha ja puutarha
Mitä yleiset pilvityypit lupaavat? Opi ennustamaan säätä pilvistä
Mitä pilvet ja taivas kertovat lähituntien säätilasta? Nosta katse ylös ja tarkkaile pilviä. Myös tuuli viestii säätilan muutoksista.
Julkaistu 21.2.2017
Viherpiha

Palleropilvi

Tuntomerkit: Cirrocumulus- eli palleropilvet sijaitsevat 5–10 kilometrin korkeudella. Varjottomia, joskus läpikuultavia hahtuvia tai palleroita, usein ohut pilvipeite. Pilvet muodostuvat jääkristalleista tai syväjäätyneistä vesipisaroista. Voivat tehdä koronan auringon tai kuun ympärille. Jonoiksi muodostuvat pilviryhmät muistuttavat toisinaan rantahiekan aaltokuvioita tai makrillin selän kuviota.

Sääennuste: Epävakaista säätä on tiedossa – ei kovin pitkään kuivaa, mutta ei välttämättä kovin pitkään sateistakaan.

Hahtuvapilvi

Tuntomerkit: Altocumulus- eli hahtuvapilvet muodostuvat vesipisaroista, ja ne sijaitsevat 2–6 kilometrin korkeudella. Hattaroita tai levymäisiä, muodostavat monesti ryhmiä, joskus yhdensuuntaisia aaltoilevia nauhoja. Pilvissä näkyy yleensä varjo.

Sääennuste: Kertovat yleensä epävakaasta säästä. Jos hahtuvapilvet lisääntyvät, tiedossa on sadetta. Kosteana ja lämpimänä kesäaamuna niiden esiintyminen ennustaa ukkosta. Hahtuvapilvet voivat myös haihtua, jolloin sää selkenee.

Harsopilvi

Tuntomerkit: Cirrostratus- eli harsopilvi muodostuu 5–10 km korkeudella valkoiseksi, utuiseksi pilvipeitteeksi, jonka läpi aurinko paistaa. Joskus pilvi muodostaa nauhoja, mutta nauhojen välissä on pilviharsoa. Monesti harsopilvi peittää taivaan lähes kokonaan, jolloin auringon ympärille voi muodostua halo. Harsopilvipeitteessä voi myös nähdä muita pilviä.

Sääennuste: Tietää yleensä lämmintä ja kosteaa ilmaa. Varsinkin kun harsopilvi tihenee ja sen alle muodostuu muita pilviä, luvassa voi olla sadetta 8–24 tunnin sisällä.

Untuvapilvi

Tuntomerkit: Cirrus- eli untuvapilvet kuuluvat maapallon korkeimpiin pilviin. Ne sijaitsevat yli kuuden kilometrin korkeudella. Ohuet kuitumaiset pilvet muodostuvat syväjäätyneistä vesipisaroista, joista on tullut jääkristalleja. Pitkät pilvet voivat olla höyhenen tai koukun näköisiä tai suoria raitoja.

Sääennuste: Yksittäisiä pilviä näkee yleensä hyvällä säällä. Ne osoittavat suuntaan, mihin tuulet ilmakehän korkeuksissa puhaltavat. Jos pilvet muodostavat paksun ja laajan alueen, tiedossa voi olla matalapainetta. 

Aamu- ja iltarusko

Tuntomerkit: Aamulla ja illalla aurinko paistaa matalalla, ja auringonsäteet joutuvat kulkemaan pisimmän matkan ilmakehän läpi. Taivas näyttää punaiselta, koska muu näkyvä valo sirottuu pois ilmakehässä ja jäljelle jäävät punaiset sävyt. Mitä puhtaampaa ilmakehä on ja mitä lyhyemmän matkan auringonsäteet joutuvat kulkemaan, sitä kellertävämpää valo on. Illalla ilmakehässä voi olla tuulten seurauksena hiukkasia sirottamassa valoa, mikä saa taivaan näyttämään punertavalta. Aamulla valoa sen sijaan sirottaa kosteus, mikä ennustaa lännestä saapuvia sateita.

Sääennuste: Sanonta ”iltarusko aamun usko, aamurusko hatun kastaa” pätee yleensä hyvin.

Tuulisääntö

Seiso niin, että tuuli puhaltaa selkääsi. Tarkkaile taivaan ylimpiä pilviä ja ylätuulta. Jos ne lähestyvät sinua vasemmalta, voit odottaa huononevaa säätä. Jos ne lähestyvät oikealta, luvassa on paranevaa säätä. Kun pilvet ja ylätuuli liikkuvat samansuuntaisesti kuin tuuli maan pinnalla, säähän ei ole tiedossa nopeita muutoksia.

Huom! Sääntö pätee yleisesti pohjoisella pallonpuoliskolla, joskaan se ei ole täydellinen. Eteläisellä pallonpuoliskolla on seistävä niin, että tuuli puhaltaa suoraan kasvoihin.

Lue lisää:

Kommentoi »