Minne katosivat suukot ja elokuvaillat sylikkäin? Näin lisäät hellyyttä arkeesi ja vahvistat parisuhdettasi
Ihmiset
Minne katosivat suukot ja elokuvaillat sylikkäin? Näin lisäät hellyyttä arkeesi ja vahvistat parisuhdettasi
Älä väheksy pieniä eleitä. Klassinen töihinlähtöpusu vie vain sekunteja, mutta toimii pikavahvistuksena suhteelle, sanoo seksuaaliterapeutti.
2.1.2018
 |
Kotivinkki

1. Ymmärrä erot

Mieti ensin, millainen on suhteenne hellyyteen. Eritystason seksuaaliterapeutti Elina Tanskanen kertoo, että ihmiset tottuvat jo lapsena erilaisiin tapoihin. Toiselle riittää nopea halaus kerran päivässä, toinen kiehnäisi kainalossa koko illan. Jos toiveet ovat kovin erilaiset, täytyy tehdä kompromisseja.

2. Puhu suoraan

Jos kaipaat lisää kosketusta, oletko sanonut sen selvästi? Hellyyden suhteen toivomme helposti kumppanin lukevan ajatuksia.

– Hellyys on intiimiä, ja sen pyytämiseen liittyy mahdollisuus tulla torjutuksi. Siksi se voi tuntua vaikealta.

3. Jäljitä kadonnut

Jos hellyyttä oli enemmän suhteen alussa, mieti, mihin se katosi. Hellyys voikin kohdistua lapsiin, lapsenlapsiin tai lemmikkiin. Jäättekö vaille toistenne kosketusta, koska tankkaatte sitä muualta?

4. Muistele hellyyshetkiä

Palauta mieleesi jokin juttu, jota teitte suhteenne alussa: kun istuit kumppanisi sylissä kotibileissä tai kun makoilitte piknikillä kainalokkain. Muistele hyviä hellyyshetkiä ja hyödynnä niitä.

5. Näe olosuhteet

Jos arki on hässäkkää, ei hellyydelle ole aina aikaa ja tilaa. Stressaantuneena kosketuksen vastaanottaminen voi myös olla vaikeaa. Tanskanen neuvoo, että silloin halaamisesta voi tehdä pienen meditatiivisen hetken, tietoisen läsnäolon harjoituksen. Mieti, miltä halaus tuntuu, ja kerro se puolisollesi. Kaikki tuntemukset ovat sallittuja.

6. Tee sopimus

Ongelmia voi syntyä, jos halut ovat eri paria. Toinen kaipaa vain halailua, toinen tulkitsee sen johtavan seksiin. Pahimmillaan toinen vetäytyy kokonaan, koska hellyys luo paineita.

– Sopimus on vähän juhlallinen sana, mutta silti olisi hyvä sanoa ääneen, että ”voidaanko nyt vain pussailla”. Näin molemmille on selvää, mitä tapahtuu, Tanskanen neuvoo.

7. Ota kädestä

Älä väheksy pieniä eleitä. Kädestä ehtii pitää vaikka kauppamatkalla, ja myös siirtymätilanteet ovat hyviä kohtia hellyydelle. Klassinen töihinlähtöpusu vie vain sekunteja.

– Se on kuitenkin eräänlainen pikavahvistus suhteelle.

8. Hiero hartiat

Kosketus voi olla myös hoivaavaa: harjaan hiuksesi tai pesen selkäsi. Hieronta on hyvä tapa vaalia yhteyttä. Viidenkin minuutin hartiahieronta voi olla iso juttu, kun siihen keskittyy.

9. Sano nätisti

Osoita hellyyttä sanoilla. Käytä siirappisia hellittelynimiä ja ripottele viesteihin sydämiä ja hymiöitä. Kirjoita hammasharjan viereen lapulle jotain kivaa. Toivota aamulla mukavaa päivää ja illalla kysy, miten päivä meni – ja kuuntele aidosti.

10. Näytä teoilla

Hellyyttä on myös toisen huomioiminen. Keitä aamukahvi valmiiksi, raaputa jäät auton tuulilasista ja osta kaupasta puolison suosikki-irtokarkkeja. On tärkeää ja ainutlaatuista tuntea olevansa hellästi kohtelemisen arvoinen.

11. Hoivaa muuten

Jos kaikesta huolimatta jäät suhteessasi hellyysvajeeseen, mieti, onko sinulla muita tapoja hoivata itseäsi. Voisitko käydä hieronnassa, rapsuttaa lemmikkiä tai harrastaa kehon ja mielen yhteyttä vahvistavia lajeja?

12. Ei stressiä

Lähtökohtaisesti ihminen voi hyvin saadessaan kosketusta. Parhaimmillaan hellyys alkaa ruokkia itse itseään. Mutta jos hellyys ei ole itselle iso juttu, ei siinäkään ole mitään vikaa.

– On onnellisia pareja, joiden arkihellyys on minimissä, ja jatkuvasti lääppiviä ihmisiä, joiden tunteiden alla piilee vaikkapa mustasukkaisuutta, Tanskanen muistuttaa.

Lue myös nämä

1 kommentti