Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Juustobuumi!

Minnan koti-mozzarella syntyy kolmesta aineksesta häkellyttävän helposti – ”Rakenne oli täydellinen”

Mitä tehdä jääkaapissa lojuvasta maidosta, jonka parasta ennen -päiväs lähestyy? Minna Tilus inspiroitui kokeilemaan muutamasta keittiön perusaineksesta kotoisaa mozzarellaa. Nappaa hauska resepti jutun lopusta!

16.4.2024

Voiko mozzarellaa tehdä kotona? Ja maistuuko se hyvältä? Kun kokkolalainen Minna Tilus törmäsi ideaan kotitekoisesta mozzarellasta, hän innostui heti testaamaan sitä. Minna jakoi edullisesta juustosta kuvan myös Facebookin Säästäjät ja sentinvenyttäjät -ryhmään, jossa kokeilu herätti runsaasti kiinnostusta.

Mozzarellan kotiversio valmistuu yksinkertaisesti maidosta, etikasta ja ripauksesta suolaa. Lue alta Minnan huomiot ja nappaa jutun lopusta resepti!

Minna, mistä sait idean kotitekoiseen mozzarellaan?

Tykkään touhuta keittiössä, ja yhtenä iltana Tiktokissa tuli vastaan Kitchentool-tilin video, jossa valmistettiin mozzarellaa itse. Koska kaapissani oli litra ylipäiväysmaitoa, pakkohan se oli kokeilla. En ajatellut lähteä kauppaan, joten jouduin hieman muuntelemaan ohjetta. Alkuperäisen ohjeen mukaan esimerkiksi maitoa olisi pitänyt olla useampi litra, kun itselläni oli sitä vain yksi litra. Tutkin muutamia ohjeita ja päätin kokeilla niistä hieman muunneltua ja sekoitettua versiota.

”Tekemäni juuston paras puoli tuli esiin lämmitettynä.”
Minnan itse tehty mozzarella
Mozzarellan kotiversioon tarvitsee vain kolme raaka-ainetta. ”Yllättävää oli se, kuinka helppoa valmistus oli”, Minna kertoo. Kuva: Minna Tilus

Miltä juusto maistui? Oletko käyttänyt mozzarellaa kylmänä tai kokeillut lämmittää sitä?

Maku ja koostumus eivät olleet ihan samat kuin kaupan vastaavassa tuotteessa, mutta koostumuksen suhteen aion kyllä vielä ”jalostaa” juustoa. Ohjeessa käytettävä etikka ei maistunut juustossa lainkaan.

Tekemäni juuston paras puoli tuli esiin lämmitettynä. Tein airfryerissa lämpimiä leipiä, ja juuston koostumus yllätti positiivisesti. Rakenne oli oikeastaan mielestäni täydellinen! Juusto ei venynyt, vaan sitä oli helppo syödä polttamatta leukaa. Kylmänä juusto toimii kuten kaupankin mozzarella. Parasta se oli ihan perinteisessä mozzarellasalaatissa.

Oletko kokeillut tehdä itse kotona muita juustoja?

Aiemmin olen tehnyt uunijuustoa ja leipäjuustoa. Serkullani on maitotila, joten sieltä on ollut mahdollista saada tinkimaitoa ja ternimaitoa. Ensi viikolla olisikin sitten tarkoitus kokeilla, kuinka halloumin teko onnistuu tinkimaidosta.

Millaista mozzarellan valmistaminen oli? Oliko prosessissa jotakin yllättävää?

Mozzarellan valmistus on helppoa, eikä siihen tarvitse hurjaa määrää välineitä. Kattila, siivilä, reikäkauha ja lämpömittari riittävät. Aktiivinen työaika on reilut 10 minuuttia, joten tämä ei senkään puolesta vaadi ihmeitä. Pallon muotoilu ja venyttäminen, jolla siis saa massan sileäksi, vaati hieman testailua. Yllättävää oli kuitenkin se, kuinka helppoa valmistus oli.

Minnan mozzarella

  • 1l kulutusmaitoa
  • 3,5 rkl väkiviinaetikkaa
  • (suolaa)
  • jäävettä

Minnan mozzarella – ohje:

  1. Lämmitä maito 45-asteiseksi, lisää etikka ja sekoita. Anna seistä 10 minuuttia, ja nostele reikäkauhalla massa siivilään.
  2. Purista mahdollisimman paljon nestettä (heraa) pois.
  3. Lisää suolaa maun mukaan.
  4. Kuumenna massaa mikrossa (750W) noin 30 sekuntia. Venyttele massaa, kunnes siitä tulee sileää. Voit kuumentaa massaa mikrossa vielä toisen kerran (noin 15 sekuntia), jotta koostumuksesta tulee sopivaa.
  5. Muotoile massa palloksi.
  6. Laita jääveteen noin 15 minuutiksi.
Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt