
Minna Canth oli suuri näytelmäkirjailija, toimittaja, yksinhuoltaja ja liikenainen. Canthin kotitalo Kanttila seisoo yhä Kuninkaankadun ja Minna Canthin kadun kulmassa Kuopiossa. Kanttila oli merkittävä kirjallinen ja kulttuurinen keskus, jossa vierailivat ajan merkittävät suomalaiset taiteilijat ja kulttuurivaikuttajat.
Canthin syntymäpäivän ja tasa-arvon päivän kunniaksi kurkistamme tämän edelläkävijän salonkiin, jossa vallitsee vahva porvarillinen charmi. Kurvikkaita uusrokokoosohvia ja nojatuoleja, vahvoja värejä, tummia tapetteja ja tekstiilejä, joissa on suuret kuviot – aivan kuten kirjailijan elämässäkin.
Salongissa keskusteltiin paljon kirjallisuudesta ja arvioitiin uusia teoksia. Ilmapiiri oli vapaamielinen, suorastaan siinä määrin, että kaupungin konservatiiviset tahot paheksuivat sitä. Paheksuntaan varmasti vaikutti se, että salongissa puhuttiin uusista kirjallisista ja aatteellisista virtauksista, kuten naisasialiikkeestä.
Canthin kirjakaappia vartioi J.L. Runebergin päästä tehty kipsiveistos. Kaapin päälle sijoitettu patsas katsoo kohti keinutuolia, jossa Canth kirjoitti kaikki merkkiteoksensa. Kerrotaan, että kun vieraita saapui kesken kirjoitustyön, Canth kätki paperinsa pöydällä olevan pöytäliinan alle ja tilasi keittiöstä kahvit seurueelle.
Kanttilan salonkiin voi tutustua Kuopion korttelimuseon Minna Canthin huoneessa, joka on sisustettu kirjailijalle kuuluneilla huonekaluilla. Museo toteutti huoneiden sisustukset alkuperäisestä salongista otettujen valokuvien mukaan. Työhuoneessa mainitaan olleen myös viherkasveja, kuten philadendron ja fiikus, jotka kuuluvat myös huoneen sisustukseen nykyäänkin.
Minna Canthin ja tasa-arvon päivää vietetään 19. maaliskuuta