
Merjan käsissä tylsäkin välipala muuttuu taianomaiseksi – "Harvoin pilkon hedelmistä tavallisia palasia"
Ruotsinsuomalainen Merja Erkstam sommittelee ja kaivertaa arkisista raaka-aineista mielikuvituksellista ruokataidetta. Hänen lempimateriaalinsa on täydellisen pyöreä meloni.
Kuinka usein harrastat ruokataidetta?
Jos en nyt ei ihan joka päivä, niin ainakin melkein! Harvoin pilkon hedelmistä tai vihanneksista ihan tavallisia palasia, vaan haluan luoda niistä jotain erikoisempaa. En ole mikään auringonpalvoja, joten lomamatkoillakin kaiverran ruokataidetta eväshedelmistä sillä aikaa, kun muu perhe nauttii rantaelämästä.

Mikä on lempiaineksesi?
Vesimeloni on ehdoton ykkönen, koska se on niin helposti työstettävä ja kaunis. Lähes kaikki vesimeloniteokset näyttävät minusta paljon vaativammilta kuin oikeasti ovatkaan. Syksyllä rakastan kurpitsalyhtyjen kaivertamista.


Mikä on tärkein työvälineesi?
Kaiverruksia tehdessä pitää olla pieni, terävä veitsi. Mutta tärkein kaikista on vilkas mielikuvitus ja juuri oikeanlaiset hedelmät ja vihannekset – kauniin pyöreä meloni tai punakylkinen omena. Sopivia aineksia etsiessä kulutan ruokakaupassa käydessäni yhtä paljon aikaa hedelmä- ja vihannesosastolla kuin muilla osastoilla yhteensä.
"Joskus hedelmä tai vihannes on niin inspiroiva, että tiedän heti, mitä haluan siitä tehdä."
Onnistuvatko kokeilusi aina?
En todellakaan ole aina tyytyväinen, ja näen töissäni vain virheitä. Toisaalta olen huomannut, että lipsahdukset voivat johtaa myös onnistumisiin ja uusiin ideoihin. Jos satun viiltämään liian syvälle, yritän joko peittää mokani jollakin konstilla tai sitten muuttaa suunnitelmaani sen verran, että kaikki näyttääkin tarkoitukselliselta.


Mistä löydät inspiraatiota?
Käytän eniten Pinterestiä, mutta kauniita kuvia tulee usein vastaan myös Instagramissa tai lehtien sivuilla. Youtubesta löytyy esimerkiksi meloninkaiverrusvideoita jo niin paljon, että niiden katsomiseen ei ihmisikä riitä. Muutan näkemiäni ideoita aina mieleisekseni, en halua kopioida suoraan toisten töitä. Joskus hedelmä tai vihannes on niin inspiroiva, että tiedän heti, mitä haluan siitä tehdä.