Mattojen hoito-ohjeet
Sisustus
Mattojen hoito-ohjeet
Hoida matot päivittäin, niin vältyt suuremmalta urakalta. Mieti, mikä materiaali sopii omaan kotiisi ja kysy maton hoito-ohjeet myyjältä jo ostaessasi mattoa.
Julkaistu 8.4.2014
Kotivinkki

Hoida matot päivittäin

Kaikille matoille sopivat samat päivittäiset hoitotoimenpiteet:

  • Pysäytä ulkoa kulkeutuva lika hyvällä kynnys- ja eteismatolla sekä maton suoja-aineilla.
  • Imuroi matto säännöllisesti. Imuroi tuftatut, itämaiset ja muut arvokkaammat matot hellävaraisesti. Tiiviisti kudotut matot saa parhaiten puhtaaksi imurin moottoroidun tamppaussuulakkeen avulla.
  • Puhdista tahrat heti.
  • Tuuleta matot raikkaassa ulkoilmassa. Vaikka tamppaus julistettiin pannaan imuroinnin myötä, sopii se hyvin kudotuille matoille kuten räsy- ja kelimmatoille.

Räsy- vai nukkamatto?

Räsymatto

Räsymatto on nimensä mukaisesti kudottu kankaista leikatusta räsyistä eli kuteista. Räsymatto on useimmiten helppo pestä itse. Vaikka matto mahtuisikin pyykinpesukoneeseen, ei sille suositella konepesua. Linkouksen ja rajun konepesun seurauksena kuteen päät saattavat nousta pinnalle, jolloin maton pinta muuttuu epätasaiseksi. 

Räsymatto suositellaan pestäväksi tasolla. Liuota pesuaine hyvin veteen, kastele matto, mutta älä liota. Harjaa mattoa pehmeällä harjalla raitojen suuntaisesti. Huuhtele hyvin. Matto olisi hyvä myös kuivata tasolla ilmavasti. Koska se ei usein ole mahdollista, maton voi kuivattaa myös narulla siten, että vesi valuu raitojen suuntaisesti. Kesällä räsymatot voi pestä matonpesupaikoilla.  

Villamatto

Villa hylkii luonnostaan likaa ja on siksi helppohoitoinen materiaali myös koira- ja lapsiperheissä. Villamattoa ei kannata ryhtyä itse pesemään, vaan antaa ammattilaisen hoitaa pesu. Jos matto on niin iso, että sitä on hankala liikutella, sen voi pesettää myös kotona.

Pakkasella villamatto pitää lumipesusta. Anna maton jäähtyä hetki ulkona, ettei lumi sula mattoon. Ravistele ja kierittele mattoa lumessa. Ravista ja harjaa lopuksi lumet pois matosta. Nosta raikastunut matto sitten takaisin sisätiloihin.

Sisalmatto

Sisal on erittäin kestävä kuitu ja sopii siksi hyvin eteis- ja käytävätilojen mattojen materiaaliksi. Kääntele sisalmattoa aika ajoin, jotta se kuluu tasaisesti. 

Sisalmatot kannattaa suojata suoja-aineella. Sisal- tai muut luonnonkuitumatot pitävät vedestä, mutta niitä ei kannata ryhtyä itse pesemään, vaan antaa pesu ammattilaisen hoidettavaksi.

Nukkamatot

Nukkamatot voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: kudottuihin ja tuftattuihin. Kudotuissa matoissa nukka on kudottu tai solmittu mattoon. Tuftattujen mattojen nukka on ammuttu valmiiseen pohjaan, ja nukka pysyy matossa kiinni taustan laminoinnin ansiosta. 

Nukkamattoja ei suositella allergiaperhesiin, koska ne keräävät pölyä. Tätä mattoa ei myöskään kannata valita lemmikkiperheisiin. Jos mattoa ei imuroida säännöllisesti, eläinten karvat ja tassuissa kulkeva hiekka kulkeutuvat helposti maton nukkaan ja jäävät hiertämään nukkaa rikki. 

Mitä lyhyempi nukka, sitä helppohoitoisempi matto. Nukkamattoa ostettaessa nukkaa kannattaa hiukan nyppiä ja kokeilla, kuinka hyvin se pysyy matossa kiinni. Nukkaa irtoaa aluksi jonkin verran, mutta se loppuu ajan mittaan. Nukkamatot vaativat pesulapesun.

Eläimen talja

Taljaa imuroitaessa täytyy olla hellävarainen, jotta karvat eivät irtoa nahasta. Taljan pesu kannattaa antaa ammattilaisen hoidettavaksi. Jos pesuohjeessa niin luvataan, lampaantaljan voi pestä myös käsin villapesuaineella. 

Talja kannattaa kuivata aina ilmavasti tasolla. Nahka saattaa kovettua kuivuttuaan, mutta sen saa pehmeäksi puristelemalla. Karvaa voi myös kammatta ja harjata. 

Porontaljoja ei kannata tuoda sisälle matoiksi ollenkaan, sillä sisätiloissa porontalja kuivuu ja sen karvat irtoavat. Myös taljat pitävät lumipesusta, mutta niiden ei saa antaa kastua.

Kotivinkki 5/2014

Katso myös:

Kommentoi »