Mattojen pesu – asiantuntijan parhaat vinkit
Sisustus
Mattojen pesu – asiantuntijan parhaat vinkit
Mattojen pesu hoidettiin perinteiseen tyyliin mattolaiturilla mäntysuovalla ja juuriharjalla. Vieläkö tämä pesutapa toimii? Miten matot pitäisi pestä? Kestävätkö kaikki materiaalit käsipesun? Katso asiantuntijan vinkit mattojen pesuun täältä!
23.7.2018
 |
Kotivinkki

Mattojen pesu hoituu sutjakasti matonpesupaikalla tai kotikylppärissä. Mitään erityisiä välineitä ei välttämättä tarvita, vaan useissa tapauksissa mattojen pesuun sopiva pesuaine ja juuriharja riittävät.

Matot voi pestä myös raskaalle pyykille tarkoitetussa kiinteistö­pesulakoneessa. Kaikista helpoin tapa on pesettää matot pesulassa. Hinta määräytyy materiaalin ja pestävien mattoneliöiden mukaan. Mikäli matossa on erikoisia tahroja, niistä on syytä mainita erikseen.

Vinkki!

Jos aika on kortilla, tee matoille pikaraikastus. Imuroi matosta ensin roskat, ripottele sitten maton päälle ruokasoodaa ja anna vaikuttaa puolisen tuntia. Tämän jälkeen imuroi matto puhtaaksi. Sooda imaisee itseensä mattoon pinttyneitä hajuja, minkä ansiosta mattoa ei tarvitse välttämättä pestä. Käsittelyn voi tehdä maton molemmille puolille.

Miten matot pitäisi pestä?

  • Tutustu maton hoito-ohjemerkintöihin jo ostotilanteessa, jotta kotona ei tule yllätyksiä esimerkiksi vesipesu kielletty -merkinnän suhteen.
  • Hoito-ohjemerkin pesutapaa kuvaavat merkinnät ovat käsinpesu, taso­pesu, rumpupesu, kuivaus ja kemial­linen pesu, joko sallittuina tai kiellettyinä­. Palkki pesusoikon tai ympyrän alla tarkoittaa hellävaraista käsittelyä.
  • Kotikutoiset räsymatot kestävät yleensä vesipesun.

Mattojen pesu matonpesupaikalla

Voit pestä vesipestävät matot kunnallisella matonpesupaikalla. Vesi tulee hanasta, työasento on ergonominen ja jätevedet menevät viemäriin. Pesupaikalla saattaa olla käsikäyttöinen mattomankeli, joka keventää mattojen käsittelyä.

Kun peset matot matonpesupaikalla, pesuvälineeksi sopii pehmeä harja ja pesuaineeksi mäntynestesaippua tai neutraali astianpesuaine.

Näin peset matot:

  1. Kastele matot ja levitä pesuaine.
  2. Harjaa matot puhtaiksi kuteiden suuntaisesti, maton molemmin puolin.
  3. Nosta matot telineelle ja huuhtele vesiletkulla tai huljuttele altaassa, maton koosta riippuen.

Muista!

Painepesurilla matot puhdistuvat helposti, mutta noudata sen käytössä matonpesuohjeita. Aloita varovasti, sillä kaikki matot eivät kestä voimakasta veden painetta­.

Mattojen pesu pesuhuoneen lattialla

Voit pestä mattoja myös pesuhuoneen lattialla tai taloyhtiön pesu­tuvalla, jos se on sallittua.

Näin peset matot:

  1. Levitä matto lattialle ja kastele. ­Valitse ­veden lämpötila maton ­mukaan.
  2. Tee mäntynestesaippuasta tai pyykinpesuaineesta pesuaineliuos­. Levitä liuosta maton pinnalle.
  3. Käytä pitkävartista pesuharjaa ja harjaa kuteiden suuntaisesti maton molemmin puolin.
  4. Huuhtele matto hyvin. Kuivauslasta on hyvä vedenkeräykseen.

Muista!

Jos käytät mäntysuopaa, huuhtele se huolellisesti pois, ettei mattoihin jää raitoja.

Mattojen kuivaus

Kuivaa matot useamman pyykki­narun tai puupölkkyjen päällä, neliönmuotoiset matot hieman vinoittain.

Poikkiraitaiset, värjäävät matot kuivatetaan joko vaakatasossa tai pitkittäin niin, että vesi valuu raitoja pitkin eivätkä värit pääse sekoittumaan.

Vinkki!

Tuulisella säällä matot kuivuvat nopeammin, ja pilvipouta suojelee värejä haalistumiselta.

Asiantuntija: Tarja Marjomaa

1 kommentti