Kotivinkki

Mattojen pesu

Mattojen pesu

Ennen muinoin matot hinkattiin puhtaaksi mattolaiturilla mäntysuovalla ja juuriharjalla. Nyt ei ole lähellä mattolaituria, eikä pesuainevesien päästäminen suoraan vesistöön ole kovin ekologistakaan. Miten matot siis pitäisi pestä? Miten erilaiset matot tulisi puhdistaa?
Teksti Kotivinkki
Mainos

Myytävissä matoissa on hoito-ohjeet, joihin kannattaa ­tutustua. Pesutapaa kuvaavat merkinnät ovat käsinpesu, taso­pesu, rumpupesu, kuivaus, kemial­linen pesu, joko sallittuina tai kiellettyinä­. Palkki pesusoikon tai ympyrän alla kuvaa lievennettyä käsittelyä. Kotikutoiset räsymatot kestävät yleensä vesipesun.

Vesipestävien mattojen pesu käy kunnallisella matonpesupaikalla. Vesi tulee hanasta, työasento on ergonominen, ja jätevedet menevät viemäriin. Pesuvälineeksi sopii pehmeä harja ja pesuaineeksi mäntynestesaippua tai neutraali astianpesuaine. Pesupaikalla saattaa olla käsikäyttöinen mattomankeli, joka keventää mattojen käsittelyä.

Mattoja voi pestä myös pesuhuoneen lattialla tai taloyhtiön pesu­tuvalla, jos se on sallittua. ­Levitä matto lattialle ja kastele. ­Valitse ­veden lämpötila maton ­mukaan. Tee mäntynestesaippuasta tai pyykinpesuaineesta pesuaineliuos­. Käytä pitkävartista pesuharjaa ja harjaa kuteiden suuntaisesti. Huuhtele matto hyvin. Kuivauslasta on hyvä vedenkeräykseen.

Painepesurilla matot puhdistuvat helposti, mutta noudata sen käytössä matonpesuohjeita. Aloita varovasti, sillä kaikki matot eivät kestä voimakasta veden painetta­. Matot voi pestä myös raskaalle pyykille tarkoitetussa kiinteistö­pesulakoneessa.

Kuivaa matot usean pyykki­narun päällä, neliönmuotoiset matot vinottain. Poikkiraitaiset, värjäävät matot kuivatetaan siten, että vesi valuu raitoja pitkin. Helpointa on pesettää matot pesulassa.

Kotivinkin asiantuntija Tarja Marjomaa

Kuvitus Markus Pyörälä

Kotivinkki 11/2013

Julkaistu: 26.6.2013