Kotivinkki

Maton oston aakkoset

Maton oston aakkoset
Kaupassa matto näyttää kivalta, mutta ovatko sen koko, väri ja materiaali sittenkään omaan kotiin sopivat?
Julkaistu: 8.4.2014

Matto viimeistelee sisustuksen. Sillä voi rajata tilaa, koota huonekaluryhmiä ja luoda kodikkuutta. Matto myös suojaa lattiaa ja vähentää kaikua asunnossa. Matto on usein kallis investointi. Siksi valintavaiheessa on hyvä pysähtyä miettimään, minkälainen matto sopii omaan kotiin ja sen eri tiloihin. Mattoa ostettaessa ei kannata säästää laadussa eikä koossa.

Miten valitset maton? 

Aloita maton hankinta miettimällä, minkälaista kulutusta matto joutuu päivittäin kestämään. Onko taloudessa lapsia tai kotieläimiä? Onko perheessä allergioita? Kuljetaanko asunnossa usein kengät jalassa? Mihin huoneeseen matto tulee? Sijoituspaikka asettaa matolle erilaisia vaatimuksia. 

Lapsi- ja koiraperheen kannattaa valita kulutusta kestävät ja helposti hoidettavat ja pestävät matot. Erityisesti eteisessä matto joutuu kovaan käyttöön, kun ulkoa kantautuu jalkineiden mukana kuraa, hiekkaa, lunta ja vettä. Makuuhuoneeseen voi valita pehmeämmästä materiaalista valmistetun maton, koska siellä tassutellaan usein paljain jaloin.

Tarkista myyjältä hoito-ohjeet, ja varmista samalla maton materiaali ja pesutapa. Helppohoitoisimpia ovat pestävät matot. Vesipesussa lika lähtee yleensä parhaiten.

Minkä kokoisen maton tarvitset?

Mittaa maton pituus ja leveys tarkasti, varsinkin, jos tilaat maton tietyn kokoiseen paikkaan, esimerkiksi tuulikaappiin tai käytävään. Mittaustulos kannattaa tarkistaa muutaman kerran ennen tilauksen tekemistä. Mittaajalle jää vastuu siitä, että maton koko on oikea. 

Harkitse muidenkin tilojen kohdalla tarkkaan maton kokoa. Liian pieni matto näyttää postimerkiltä. Liian suuri matto voi aiheuttaa lattialämmityksen päällä ongelmia: lämpö ei pääse maton alta huonetilaan, vaan jää muhimaan maton alle ja voi vioittaa maton nurjalla puolella olevaa laminointia, kumipohjaa tai liimausta. 

Tarpeeksi suuri matto tuo tilaan lämpöä ja kodikkuutta. Jos maton koon arvioiminen tuntuu vaikealta, pyydä mattoliikkeestä muutama erikokoinen matto kotiin sovitettavaksi. Kokeilemalla voit selvittää myös asuntoosi parhaiten sopivan maton värisävyn.

Kotivinkki 5/2014

Teksti Hanna Haavisto

Kuvat Martti Järvi Katso myös:

Kommentoi »