Materiaaliopas: messinki
Sisustus
Materiaaliopas: messinki
Kuparin ja sinkin seoksena muodostuva messinki on noussut suureen suosioon. Ylellisen hohtavaa materiaalia käytetään niin käyttö- kuin koriste-esineidenkin valmistuksessa.
24.6.2015
 |
Avotakka

Mummon kynttilänjalat ja purjeveneen osat. Lämmin hohde mutta työläs puhdistaa. Messinkiin liittyy monenlaisia mielikuvia, mutta sisustuksessa materiaali on jäänyt suotta vuosikausiksi lähes unholaan. Nykyisin rautakaupassa törmää messinkisiin putkien liitososiin ja sisustusliikkeissä tyylikkäisiin tuikkulyhtyihin. Moderni muotoilu on antanut materiaalille aivan uuden ulottuvuuden. Tyylikkään pelkistetyt tuotteet ovat tuoneet messingin tähän päivään – melkein kuin materiaali olisi keksitty uudelleen.

Mikä messinki?

Messinki on kuparin ja sinkin seos. Kun sekoitussuhdetta muutetaan, saadaan ominaisuuksiltaan erilaisia messinkejä. Väri vaihtelee kuparin määrästä riippuen voimakkaanpunaisesta vihertävänkellertävään ja vaaleankeltaiseen.

Messingit jaetaan kolmeen pääryhmään: lyijytön, lyijyllinen ja erikoismessinki. Erikoismessingeissä kupari-sinkkiseokseen on lisätty myös muita aineita, kuten alumiinia, joka parantaa messingin ruosteenkestoa ja lujuutta. Veden ja hapen aiheuttamat vauriot muuttavat materiaalin ulkonäköä ja saattavat tehdä siitä vähitellen jopa käyttökelvottoman. Koriste-esineisiin tummuminen eli patinoituminen saattaa sopiakin.

Messingin käyttö sisustuksessa

Messinki on pitkäikäinen materiaali, jota on helppo muokata esimerkiksi hitsaamalla. Materiaali sopii niin rakennusteollisuuden tarpeisiin kuin käyttö- ja koriste-esineiden valmistukseenkin. Hyvin korroosiota kestävää messinkiä käytetään paikoissa, joissa vaaditaan kosteuden sietämistä, kuten purjeveneen osissa. Olemme tottuneet näkemään sitä myös ovenpainikkeissa, heloissa, valaisimissa ja soittimissa. Materiaalin ominaisuus on tietty ylellinen juhlavuus, ja siksi se onkin omimmillaan sisustuksen mausteena, pieninä piristyksinä, kuten valaisimena tai kynttilälyhtynä.

Messinki sopii sekä tummien että vaaleiden puulaatujen rinnalle. Kun käyttää sitä pieninä piristeinä, yhdistämiselle ei ole rajoituksia. Vaalean tilan voi kruunata lämpimällä, messinkisellä kattovalaisimella. Murrettuja ja lämpimiä sävyjä messinki syventää entisestään. Se sopii hienosti myös muiden metallien rinnalle, mutta pelkästään erivärisistä messinkiesineistäkin saa hauskan asetelman.

Messingin kiillotukseen tepsii etikan ja suolan seos, jossa esineen voi liottaa.

Messingin ominaisuudet

Plussat ja miinukset

+ parhaimmillaan vahva, luja materiaali

+ sietää hyvin kosteutta

+ helposti muokattava ja moneen käyttöön soveltuvaa

+ hyvin kierrätettävä materiaali

– vaatii aika ajoin puhdistusta pysyäkseen kirkkaana

Lue lisää:

1 kommentti