Meidän Mökki

Marja Hintikka ja Ilkka Uusivuori valittiin vuoden mökkiläisiksi – ”Hartiani laskevat heti kymmenen senttiä, kun ajamme mökin pihaan”

Marja Hintikka ja Ilkka Uusivuori valittiin vuoden mökkiläisiksi – ”Hartiani laskevat heti kymmenen senttiä, kun ajamme mökin pihaan”
Kanta-Hämeessä sijaitseva mökki on juontajapariskunta Marja Hintikalle ja Ilkka Uusivuorelle rakas paikka, jossa myös perheen kolme pientä lasta keksivät vaikka mitä tekemistä. Hintikka kertoo pitävänsä mökillä puuhastelusta: "Minusta onni elämässä tulee siitä, että tekee asioita eikä siitä, että pyrkii välttämään vaivannäköä."
Julkaistu 28.3.2022

Vapaa-ajan asukkaiden liitto ja Messukeskus ovat valinneet Marja Hintikan ja Ilkka Uusivuoren vuoden 2022 mökkiläisiksi. Arvonimi myönnetään taholle, joka on julkisuudessa puhunut arvostavasti mökkiläisyydestä ja mökillä olemisesta. Hintikka sanoo olevansa todella iloinen palkinnosta.

– Tämä on hienoimpia tunnustuksia, mitä olemme saaneet. Tuntuu todella mahtavalta, jos olemme pystyneet ilmentämään mökkeilyn syvintä olemusta. Arvostan mökkeilyä ja siihen liittyvää luonnonrauhaa tosi paljon.

Hintikka ja Uusivuori olivat molemmat mökkeilleet jo ennen yhteistä taivaltaan: Marja useammilla eri mökeillä, Ilkan perhe vuokramökeillä. Kun pariskunta alkoi haaveilla omasta mökistä, yksi kriteereistä oli se, että tontti sopii lapsille. Toinen oli, ettei perille ole liian pitkä matka.

Kuusi vuotta sitten he löysivät sopivan: Hintikan ja Uusivuoren mökille ajaa kotoa reilun tunnin. Kanta-Hämeessä sijaitseva mökkipaikka, johon kuuluvat saunarakennus, makuuaitta ja lisärakennus, on perheelle tärkeä paikka.

Hintikan ja Uusivuoren mökki remontoitiin osana MTV:n Kotoisa-ohjelmaa vuonna 2018. Muutoksessa pariskunnalle tärkeintä oli saada piha-alue toimivaksi ja ranta sekä tontti lapsille turvalliseksi. "Odotamme jo mökkikesää, sillä vietämme mökillä pitkiä aikoja", Marja sanoo. Lue juttu mökin muutoksesta täältä.

”Onni tulee siitä, että tekee asioita”

Hintikka tietää, että mökin ostoa harkitsevalla voi olla myös pelkoja siitä, osaako hoitaa kaiken, mitä pitää. Hänestä mökki ei ole työleiri ja puuhailu on kivaakin.

– Minusta onni elämässä tulee siitä, että tekee asioita eikä siitä, että pyrkii välttämään vaivannäköä. Onhan mökillä työtäkin, mutta se on hyvin käytännönläheistä ja palkitsevaa.

Uusivuori on samaa mieltä: mökki huolletaan yhdessä ja siitä nautitaan yhdessä.

Pariskunnan hankkima mökki uudistettiin vuonna 2018 MTV:n Kotoisa-ohjelmassa, jolloin sekä sisätiloista että piha-alueista tuli toimivampia. Makuuaitan ansiosta mökille mahtuu myös yökylään vieraita, joita perheellä käy paljon.

Mökin tupa ennen Kotoisa-ohjelmassa toteutettua muutosta.
Tupa muutoksen jälkeen. Hintikan ja Uusivuoren mökki on kesäasuttava, mutta heidän unelmanaan on rakentaa talviasuttava päämökki.

”Parhaita ovat pitkät rantapäivät”

Saunomiseen Hintikka ei kyllästy koskaan, ja kesällä hän käy uimassa joka päivä jo ennen aamiaista. Tähtihetkiä mökillä ovat ne, kun näkee kaikkien nauttivan olostaan.

– Parhaita ovat pitkät rantapäivät, kun on kavereita kylässä ja tehdään jotain lasten kanssa. Ja se kun lähdetään torille veneellä lauantaiaamuna. Se on todellista kesäidylliä.

”Olen sielultani maalainen, ja vietin lapsuuteni maalla. Lapsuuden unelma-ammattini olikin maatalon emäntä.”
Marja Hintikka

Uusivuori kertoo, että arkisten työkiireiden keskelläkin hänen mielessään ovat usein kesäpäivien ”laiturikaffet”.

–Ne ovat elämäni parasta aikaa. Mökillä löydän sen miehen ja isän, joka työarjen kakofoniasta huolimatta todellisuudessa olen.

Lasten leikkipaikalla on myös mukava loikoilla auringossa. Uuden, katetun terassin alle sijoitettiin myös lapsille keinut. ”Mökkeily kehittää lasten luontosuhdetta”, Marja sanoo.

Käpylehmiä ja majanrakennusta

Myös pariskunnan kolme lasta viihtyvät mökillä. Hintikka kertoo, että sisätiloja on niin vähän, että kaikki ovat koko ajan ulkona.

– Ainahan toivotaan, että lapset eivät tuijottaisi ruutua vaan vaikka leikkisivät käpylehmillä. Siellä se todella tapahtuu. Viime kesänä he rakensivat majaa.

"Mökkeilyn hienous koostuu lukemattomista pienistä hetkistä."
Ilkka Uusivuori

Uusivuori komppaa: hänestä mökki mahdollistaa perheen oman ”kulta-ajan”. Mökkeily on heille yhdistelmä uusia yllätyksiä ja perinteitä.

– Se on paljain jaloin kävelyä märällä nurmikolla, kilpajuoksua saunasta järveen lasten kanssa, marjojen keräämistä pensaasta aamupuuroon ja puumajan rakentamista poikien kanssa. Mökkeilyn hienous koostuu tällaisista lukemattomista pienistä hetkistä, jotka nivoutuvat niiksi kuuluisiksi lapsuuden loppumattomiksi kesäpäiviksi, Ilkka kuvaa.

Maailman kivoimmat naapurit

Hintikka sanoo, että nyt mökki olisi varmaankin materiaalisista asioista viimeinen, josta hän luopuisi. Niin tärkeäksi se on tullut.

– Hartiani laskevat heti kymmenen senttiä, kun ajamme mökin pihaan. Ja meillä on siellä myös maailman kivoimmat naapurit! He toivat vastapaistettuja sämpylöitä mukanaan jo silloin, kun tulivat ensimmäistä kertaa meitä tervehtimään.

Vuoden mökkiläinen -palkinto jaetaan 8.4. kello 11.30 Kevätmessuilla Messukeskuksessa.

4 kommenttia