Marja Hintikan ja Ile Uusivuoren kesämökin huikea muutos: "Tämä on se, mikä pelastaa meidät", iloitsee Marja lasten leikkipaikasta
Piha ja puutarha
Marja Hintikan ja Ile Uusivuoren kesämökin huikea muutos: "Tämä on se, mikä pelastaa meidät", iloitsee Marja lasten leikkipaikasta
Maikkarin Kotoisa-ohjelman tiimi muutti toimittaja-juontajapariskunta Marja Hintikan ja Ile Uusivuoren kesämökin ilmeen täysin. Avotakan sisustustoimittajat Anna Aromaa ja Laura Brotherus kommentoivat muutosta. Poimi vinkit oman mökkisi sisustukseen!
1.3.2018
 |
Meillä kotona

Marja Hintikan ja Ile Uusivuoren ja heidän kolmen lapsensa rakas mökki saa ohjelmassa kokonaisvaltaisen valkopesun ja piha jaetaan erillisiin alueisiin. Pariskunta ei meinannut uskoa näkemäänsä: "En edes hahmota missä olen", huudahtaa Marja uudessa pihassaan.

Missio: mäntymökin valkopesu

Tästä lähdetään: Mökki koostuu parinkymmenen neliön tuvasta, matalasta yläkerrasta ja suihku- sekä saunatilasta. Marja ja Ile toivovat mäntymökkiinsä vaaleutta ja raikkautta.

– Tällaisia mökkejä on Suomi täynnä. Kun kaikki pinnat ovat mäntyä, tila näyttää helposti saunan pukuhuoneelta. Ulkoapäin harmaaksi maalattu rakennus näyttää raikkaalta, mutta sisällä männyn keltaisuus tukkoistaa tilaa, kommentoi sisustustoimittaja Anna Aromaa.

Tupa toimii niin keittiönä, ruokahuoneena, olohuoneena kuin lasten leikkitilana. Pieneen tilaan tarvitaan lisää säilytystilaa, esimerkiksi leluille.

Tupa ennen muutosta.

Tuvan muutos: Tiimi maalaa lähes koko mökin sisältä valkoiseksi ja uusii kaikki keittiön kaapistot.

– Mökistä tulee maalin myötä todella paljon valoisampi, mutta täysvalkoisuus tekee samalla hieman kliinisen vaikutelman, erityisesti kun kyse on mökistä. Ilmettä olisi voinut pehmentää käyttämällä vaaleaa puuta yhdessä valkoisen kanssa, miettii sisustustoimittaja Laura Brotherus.

Keittiön välitila kaakeloitiin trendikkäillä valkoisilla, suorakaiteenmuotoisilla laatoilla.

– Bistrokaakelointi ei oikein sovi hirsimökin tyyliin, kommentoi Aromaa.

– Yläkerrassa valkopesu on todella onnistunut. Matala tila on saatu näyttämään harmoniselta ja freesiltä kokonaisuudelta, sanoo Brotherus.

Tuvan ikkunan eteen tehty penkkisäilytyskaluste jakaa sisustustoimittajien mielipiteet.

– Hyvä ratkaisu! Lapset voivat istuskella penkillä ja katsella ikkunasta ulos, kommentoi Brotherus.

– Kolon olisi voinut hyödyntää myös keittiön laskutilana, jota ei ole koskaan liikaa, sanoo Aromaa.

Molempien mielestä keittiön ilme voisi olla yhtenäisempi.

– On tärkeää, että linjat suunnitellaan samaan tasoon. Kiinnitetään huomiota esimerkiksi siihen, että eri seinien avohyllyt asennetaan keskenään samalle tasolle ja ne ovat saman mittaisia työtason kanssa. Muuten ilme voi olla rikkonainen, sanoo Brotherus.

– Ja ylätila kannattaa ottaa hyötykäyttöön niin, että kaapit jatkuvat kattoon asti, toteaa Aromaa.

– Pimennysverho voi olla myös vaalea. Musta pimennysverho valkoisessa kokonaisuudessa luo aika kovan kontrastin, vinkkaa Brotherus.

Tuvan lattia on maalattu harmaalla, joka on pehmeämpi ja käytännöllisempi vaihtoehto kuin valkoinen.

Eroon takertuvasta suihkuverhosta

Tästä lähdetään: Pienen mökin sauna on perheelle hyvin tärkeä, sillä mökillä käydään erityisesti saunomassa. Ärsytyksen aiheena on pienessä tilassa kaikkeen tarttuva suihkuverho.

Muutos: Suihkuverho vaihdetaan lasiseen suihkuseinään. Pesutilat saavat uudet kaakelit, ja saunan seinät maalataan valkoiseksi. Myös lauteet uusitaan.

– Sauna on raikastunut todella paljon, siitä on otettu kaikki irti. Harmaa laatta on hyvä ja armollinen käytössä, ja sama laatta sekä suihku- että saunatilassa luo yhtenäisyyttä. Suihkun käännettävä lasiseinä on loistava ratkaisu. Se ei tuki tilaa ja sen saa ahtaassa tilassa aina pois tieltä, miettii Brotherus.

Sauna ennen muutosta.
Saunan uusi raikas ilme.

"Meidän kauhumetsä on raivattu"

Tästä lähdetään: Mökin piha on tyypillinen mökkipiha rantoineen, hieman hoitamaton ja jaottelematon. Marjan ja Ilen erityisenä toiveena on, että betonirengas, jossa he ovat paistaneet lasten kanssa makkaraa, voitaisiin säästää.

Muutos: Pihaan tehdään pitkä terassi, joka jatkuu laiturilta talolle asti. Lisäksi rakennetaan kankaalla katettu patio ja lapsille oma leikkialue.

– Pihaan on tehty hyviä toiminnallisia ratkaisuja: katettu kesäkeittiö ja terassi ruokailuryhmineen ovat mökin vieressä, lasten leikkipaikka ja temppurata ovat näköyhteyden päässä ja lisäksi on tehty erilliset lepopaikat sekä mökin terassille että laiturin tuntumaan. Ja ihanaa, että riippumatto on keskeisellä paikalla, eikä jossakin sivussa, sanoo Brotherus.

– Ja betonirengas, joka oli ihan yksinäinen juttu, on hienosti yhdistetty kokonaisuuteen! jatkaa Brotherus.

Piha ennen muutosta.
Grillauspaikka ennen muutosta.

Pihan tyyli muuttuu luonnollisesta rakennetun näköiseksi: hiekka-alueet, laudoitetut ja kaakelimaisella kivellä laatoitetut alueet sekä istutusalueet rajataan selvästi erikseen.

– Se on tämän hetken trendi Suomessa, että tehdään tällaisia rajattuja plänttejä, toteaa Aromaa.

– On makuasia, näyttääkö tarkasti rajattu piha enää mökiltä vai enemmän omakotitalolta, ja pitääkö niillä ylipäätään olla eroa, pohtii Brotherus.

Uusi katettu terassi hauskoine keinuineen.

Sen sijaan lasten leikkipaikalla vallitsee luonnollinen tunnelma.

– Kuorikatealusta on joustava jalan alla, tuoksuu hyvälle ja ennen kaikkea sulautuu mökkiympäristöön. Myös telineissä on hyödynnetty puuta ja muita materiaaleja, jotka uppoavat luontoon, toisin kuin yleensä leikkipuistoissa käytetyt kirkasväriset liukumäet ja kiipeilytelineet, sanoo Brotherus.

"Tää on se mikä pelastaa meidät", hihkuu kolmen pienen lapsen äiti Marja leikkialueen nähdessään.

Katso Kotoisa-ohjelman jakso MTV.fistä.

4 kommenttia