Maisema-arkkitehti vaalii atriumpihallallaan 1960-luvun tyyliä: ”Vanhan pihan ostaminen oli myös ajan ostamista”
Ammattilaisen puutarha
Maisema-arkkitehti vaalii atriumpihallallaan 1960-luvun tyyliä: ”Vanhan pihan ostaminen oli myös ajan ostamista”
Maisema-arkkitehti Jussi Luomasen puutarha on kiehtova yhdistelmä 1960-luvun suoraviivaista muotokieltä ja moderneja rehevän kerroksellisia istutuksia.
Julkaistu 1.9.2023
Viherpiha

Kuuma kesäpäivä on kääntymässä viileään iltaan. Maisema-arkkitehti Jussi Luomanen on juuri palannut kävelylenkiltä Rekku-koiransa kanssa, ja tapaamme hänen rivitalokotinsa edustalla merellisessä Laajasalossa Helsingissä. Rauhallisen asuin­alueen yllä leijuvan hiljaisuuden rikkoo talon takaa voimistuva ja pian taas hiljenevä puheensorina. Jussi kertoo sen kuuluvan taaempana ohiajavasta risteilyaluksesta.

– Laivaliikenteen äänet ovat osa pihamme kesätunnelmaa.

Jussin tasakattoinen rivitalokoti autokatoksineen ja atriumpihoineen edustaa tyylipuhdasta 1960-luvun arkkitehtuuria. Ajan henki on säilynyt hyvin taloyhtiön pihojen istutuksissa, joissa näkyy paljon vuorimäntyjä ja alppiruusuja.

– Taloyhtiömme osakkaat ovat alun perin suunnitelleet omat pihansa. Istutukset ovat olleet oman aikansa muodin mukaisia, selkeitä ja konstailemattomia. Niissä on tunnetun maisema-arkkitehdin Maj-Lis Rosen­bröijerin (1926–2003) suosimaa modernistista henkeä, Jussi selittää.

Jussi Luomanen haluaa vaalia 1960-luvun henkeä pihallaan. Atriumpihan kuunliljat ovat pihan alku- peräisiä perennoja. Talon paahteisella edustalla viihtyvät mirrinminttu, laventeli ja salvia.

Jussi perheineen on asunut rivitalossa vuodesta 2014.

– Muutimme talvella, mutta puutarhasta näki heti, että siinä oli hyvä rakenne. Vanhan pihan ostaminen oli myös ajan ostamista, sillä saimme valmiina monta jo isoiksi varttunutta puuta ja pensasta.

Ensimmäisenä kesänä pihan haltuunotto vaati kuitenkin lyhytpinnaiselta Jussilta hermoja.

– Sormeni syyhysivät, että pääsisin muokkaamaan puutarhaa mieleisekseni, mutta ensin oli maltettava katsoa, mitä maasta nousee esiin.

Lumen alta ei paljastunut ikäviä yllätyksiä. Tontin mikrobeja ja kastematoja kuhiseva kasvualusta sen sijaan oli mukava löytö.

– Ammattilaisena tiedän, mitä kunnon kasvualusta maksaa ja miten hyvää se tekee kasveille. Ne juurtuvatkin nopeammin.

Jussilla ja hänen perheellään ei oikeastaan ole yhtä puutarhaa vaan kolme erillistä piha-aluetta. Sisääntulon yhteydessä sijaitsee kadulle avautuva pieni etupiha. Autotalli talon edessä peittää suljetun atriumpihan, jonne kuljetaan kapeaa solamaista polkua pitkin. Suurin – ja vehrein – puutarha sijaitsee rinteeseen rakennetun talon takana ja rajautuu merenrannan tervalepikköön.

– Olen muokannut pihoja oman makuni mukaisiksi, mutta samalla pyrkinyt säilyttämään niiden alkuperäisen hengen. Istutusalueet ovat 60-luvun tyyliin geometrisen suoraviivaisia, mutta runsas, kerroksellinen istutustyyli ja kasvivalinnat ovat minun lisäyksiäni.

Jussin kädenjälki näkyy heti etupihalla, jossa vanha vuorimänty sekä alkuperäiset vuorenkilvet ja maksaruohot ovat saaneet seurakseen pikkutalvion, tarhakurtturuusu ’Blanc Double de Coubertin’ ja satoaan jo tarjoavan ’Pepi’-päärynäpuun. Penkkiä reunustavalla muurilla kiipeilee perinteinen ja varma köynnösruusu ’New Dawn’, jonka kerrannaiset kukat levittävät hedelmäistä tuoksuaan keskikesällä.

Etupihan geometrinen muoto on uskollinen 1960-luvulle, mutta istutukset ovat monipuolistuneet Jussin käsissä. Vanhojen vuorimäntyjen, vuoren­kilpien ja maksaruohojen seuraan on päässyt mm. päärynäpuu ’Pepi’ ja tarhakurtturuusu ’Blanc Double de Coubert’.

– Tänne etupihalle paistaa aurinko jo maaliskuussa todella lämpimästi. Talon edessä voi istuskella omassa rauhassa ja seurata kasvien lomasta kadun elämää, Jussi kuvailee.

Rekku johtaa meidät puuportin kautta atriumpihalle, jonka sisäänkäyntiä koristaa komeaksi röyhähtänyt lumikärhö ’Paul Farges’. Portin toista puolta elävöittää ruukussa kasvava elefanttiheinä ’Dronning Ingrid’.

Atriumpihalle kuljetaan pienen portin kautta. Keveyttä sisääntuloon tuo ruukkuun istutettu elefanttiheinä ’Dronning Ingrid’.

– Istutan heiniä tai pensaita aina keväisin ruukkuihin ja jätän ne vahvistumaan kesäksi. Syksyllä siirrän ne maahan.

50 neliön suojaisa atriumpiha on perheen ulkoilmaolohuone, jossa nautitaan kesäisin aamiaista. Koko pihan pituisessa kohopenkissä jättipoimulehdet, kuunliljat, kurjenpolvet ja jaloangervot kasvavat tiiviinä mattona luumupuiden alla.

– Aurinkoinen ja lämmin sisäpiha on ihanteellinen paikka hedelmäpuille. Viime vuonna nuoret luumupuut tuottivat jokainen sangollisen luumuja.

Suojaisalla atriumpihalla viihdytään etenkin kesäaamuisin. Puukansi kätkee allaan olevat vanhat sadevesikaivot. Piharemontissa isoin istutusalue reunustettiin puupölleillä.

Atriumpihan muutaman vuoden takaista remonttia Jussi kuvailee puutarhansa isoimmaksi työmaaksi. Sen yhteydessä istutusalueen huonokuntoiset alppiruusut saivat lähtöpassit ja hedelmäpuut tulivat niiden tilalle. Kirjavalehtiset kuunliljat ja norjanangervot Jussi siirsi takapihalle ja vuorenkilvet sisääntulon yhteyteen siellä jo aiemmin kasvaneiden lajitovereidensa joukkoon.

Jussi on täydentänyt atriumpihan näkyvimmällä paikalla olevaa penkkiä istuttamalla puiden juurille runsaasti kukkasipuleita. Lumikellot ja talventähdet avaavat kukkansa heti lumien sulettua, ja tulppaanien ja pallolaukkojen myötä sipulikukkien kukinta jatkuu kesäkuulle saakka.

– Olen istuttanut penkin hyvin tiiviisti. Sipulikukkien lakastuvat varret peittyvät kesän edetessä perennojen lehtien alle.

Atriumin kuumimmalle paikalle, keittiönoven viereen, Jussi on koonnut erillisen ryhmän mirrinmintusta, laventelista ja salviasta, jotka talvehtivat paikallaan ilman suojausta.

– Tässä on riittävästi välimatkaa vastakkaisen seinustan rehevään istutukseen, jotta nämä kuivan maan kasvit eivät näytä hoopoilta.

Ulko-oven edessä odottava Rekku vilahtaa sisälle, kun Jussi avaa sille oven.

– Rekun lempipaikka on takapihalla oleva kansituoli, jonne se nytkin varmasti meni makoilemaan.

Rekun lempipaikka on takapihan aurinkotuoli. Oleskelupaikkaa on laajennettu etupihalta siirretyillä betonilaatoilla. Taustalla on puistoalppi­ruusu ’Catawbiense Grandiflorum’.

Takapihalle laskeudutaan olohuoneesta ulkoportaikkoa pitkin. Ylhäältä näkyy hyvin, miten vehreät ja rehevät istutukset kehystävät pihan suojaisaksi keitaaksi. Takaa kohoavat tervaleppämetsikön komeat jykevät puut.

– Minulle puutarha on paikka, jonne saavutaan. Haluan, että se on rajattu mutta samalla myös osa ympäröivää maisemaa.

Olohuoneesta laskeudutaan takapihalle ulkoportaikkoa pitkin. Rehevä kivikkoalvejuuri tuo lähes viidakkomaista tunnelmaa.

Pihalle tultaessa huomion varastaa talon edessä kukkiva majesteettinen syyshortensia. Viisi metriä korkeaksi puuksi kasvanut valkoinen kukkapilvi on pihan alkuperäisiä istutuksia 50 vuoden takaa. Sen juurella rönsyilevät kuunliljat ja tuoksukurjenpolvi ’Spessart’ sen sijaan ovat uudempia tulokkaita, Jussin istuttamia.

Takapihan kasvillisuus on runsasta ja kerroksellista. Syyshortensian juurella kasvaa muun muassa ’Spessart’-tuoksu­kurjenpolvea. Oikealla käytävän yli kurottaa kaartuva­oksainen katsura.
Takapihan sisäänkäynnissä kohoavan syyshortensian juurella rehottavat tuoksukurjenpolvi ’Spessart’ ja kivikko­alvejuuri.

Ryhmän vieressä, käytävän toisella puolella, oksiaan kurottaa eksoottinen katsura. Siro puu aloittaa tumma- ja moniväristen perennojen istutuksen, johon kuuluvat muun muassa sulkavaleangervo ’Superba’, sinikuunlilja ’Frances Williams’ ja tarhakielo.

Toinen erikoinen puulaji on takapihan portin vieressä kasvava raitarunkoinen amurinvaahtera. Jussi on hankkinut sen taimena Mustilan arboretumista. Hän kuvailee, miten puun uusien latvojen hennon punertava sävy tuo hienosti väriä talviseen puutarhaan.

Rekun valtaaman kansituolin takana 40 vuotta vanha uhkea puistoalppiruusu ’Catawbiense Grandiflorum’ tarjoaa ympärivuotista väriä sekä suojaa naapuriin.

Takapihan oleskelupaikalla 40 vuotta vanha puistoalppiruusu antaa suojaa naapuriin. Sitä vastapäätä soihtunauhus tuo mukavasti väriä loppukesän puutarhaan. Ruukuissa kasvavan kellohyasintin sipulit Jussi talvettaa jääkaapin vihanneslokerossa.
Takapihan portin vieressä kasvaa amurinvaahtera Acer tegmentosum, jolla on koristeellinen pystyraidallinen runko. Punertava latvus tuo pihaan kivasti väriä talvella. Portin oikealla puolella kohoaa talvenkestävä tarhaojukkaviini 'Zilga'.

– Lehto on suosikkiluontotyyppini. Olen istuttanut pihalleni runsaasti lajeja, sillä haluan tännekin lehtomaista rehevyyttä.

Avaruutta ja vastapainoa runsaalle kasvillisuudelle tuo pihan keskiosan pieni nurmimatto. Jussi kertoo, että nurmikosta nousee keväisin yli 2 000 tähtisahramia sekä sinililjoja ja tuhatkaunoja.

– Leikkaan nurmikon ensimmäisen kerran vasta, kun kevätkukkijat ovat siementäneet.

Jussille kontrastit puutarhassa ovat tärkeitä – villit ja hoidetut alueet saavat vuorotella.

Uusinta villiä aluetta edustaa nurmikon laidalla rehottava Jussin kokeilu: pieni niitty.

– Yritän luoda puutarhaani mahdollisimman monipuolisen pieneliöstön. Suosin syysmaitiaista, siankärsämöä, voikukkaa ja muita yksinkertaisia kukkia, jotka ovat pölyttäjille takuuvarmoja, Jussi sanoo.

Suunnittelijan mielestä yksi oman pihan parhaita puolia on se, että siellä saa vapaasti kokeilla, testata ja leikitellä.

– Puutarha on pitkä prosessi, joka ei ole koskaan valmis.

Täplikäslehtisen ja valkokukkaisen ’Sissinghurst White’ -imikän seuraksi Jussi on istuttanut herkän tuoksumataran.
Sulkavaleangervo ’Superban’ suuret sormimaiset lehdet sopivati hienosti yhteen tarhakielon, tuoksukurjenpolven ja sinikuunlilja ’Frances Williamsin’ kanssa.
Elokuun alussa kukkivan pallerolaukan kukinnot ovat graafisen selkeät.

Jussin vinkit

1. Istuta monilajisesti

Istuta perennat tiiviiksi, monilajiseksi ja kerrokselliseksi ryhmäksi. Suosi maanpeitekasveja. Jos joku istutuksen kasveista kuolee, vierustoveri ottaa sen paikan eikä penkkiin jää tyhjää aukkoa. Tiiviissä istutuksessa myös rikkaruohot pysyvät loitolla.

2. Yhdistä talo ja piha

Suosi talon rakennusajankohdan mukaisia pinta- ja materiaaliratkaisuja puutarhassa, niin kokonaisuus säilyy yhtenäisenä. 1960-luvun rivitalopihaan sopivat sileät betonilaatat, puuterassit ja toisinaan myös liuskekivi. Hyödynnä esimerkiksi oleskelupaikan laajennukseen jo olemassa olevia materiaaleja.

3. Vaali vanhoja puita

Hyödynnä vanhan puutarhan uudistamisessa jo olemassa olevia isoja puita ja pensaita, jos ne ovat sopivissa paikoissa. Jos kasvit eivät ole suosikkejasi tai eivät sovi sommitelmaan, älä heitä niitä pois, vaan lahjoita eteenpäin.

4. Hae uusia näkökulmia

Pienessä pihassa pienikin siirtymä tarjoaa uuden näkökulman puutarhaan. Sijoita eri puolille pihaa isoja ja pieniä oleskelupaikkoja, niin saat runsaasti mahdollisuuksia eri tilojen tutkimiseen. Istuinpaikka voi olla suojaisa, rauhoittumisen ja yksinolon soppi tai suurempi seurusteluun houkutteleva alue.

2 kommenttia