
Macaron on pieni pyöreä leivos, jossa kaksi rapeaa, mutta sisältä sitkoa marenkikuorta kätkee väliinsä herkullisen kreemikerroksen. Sen tutuimmat makuvaihtoehdot ovat suklaa, vanilja, kahvi ja mansikka, joita tapaa lähes kaikista ranskalaispâtisseriesta. Macaroneja löytyy niin sormin syötävässä minikoossa, kuin myös hieman kookkaampana, ravintolassa aina haarukalla ja veitsellä tarjoiltavana jälkiruokana.
Macaron on erittäin pariisilainen herkku. Alkuperäisillä macaroneilla, mantelijauhoista, munanvalkuaisesta ja tomusokerista valmistetuilla yksinkertaisilla paksuilla kekomaisilla kekseillä, voivat ylpeillä sellaiset kaupungit kuin Nancy tai Lusignan, mutta modernista macaronista on kiittäminen pariisilaista La Maison Laduréetä. Sen perustajan Louis Ernest Laduréen tyttärenpoika Pierre Desfontaines keksi kerrosmaisen kahden marengin ja kreemin yhdistelmän. Ladurée on edelleen Ranskan tunnetuin macaronien valmistaja, ja sen valikoimat lienevät myös maan laajimmat, eri makuja kun löytyy parisenkymmentä limetti-basilikasta orvokkiin, tummanvioletista herukasta mustaan lakritsiin. Laduréen valikoimiin kuuluu myös sesonkimacaroneja, mm. vapun korvilla myytävä kielon makuiseksi aromatisoitu macaron. Joulun alla Pariisissa tunnettu herkkukauppaketju Lenôtre puolestaan maistatti viskikreemitäytteisiä kookosmacaroneja. Lenôtren valikoimiin kuuluu myös hanhenmaksamacaroneja – edelleen makeissa marenkikuorissa.
Macaronien uskotaan kulkeutuneen Ranskaan Italiasta 1530-luvulla Katarina di Medicin ja Ranskan kuningas Henrik II:n avioliiton myötä. Itse sanalle macaron ei puolestaan löydy yhtä kattavaa selitystä. Italiankielen tietynlaista taikinaa tarkoittavan maccheróne-sanan taustalla kun on kreikkalainen alkuperä makaria, joka puolestaan viittaa ohraan, josta keskiajalla tehtiin macaron-nimistä keittoa.
Frambois tekee macaroneja Suomessa
Macaroneja on saanut Suomesta viime lokakuusta lähtien, kun Suomessa asuvat ranskalaiset kondiittorimestarit William Richard ja Marc Mulard keksivät perustaa ranskalaiseen leivostaiteeseen keskittyvän yrityksen. Syntyi Frambois, jossa tehdään paitsi macaroneja, myös leivoksia ja kakkuja. Macaroneja saa tällä haavaa kuutta erilaista makua: suklaa, kahvi, edellisten yhdistelmä, karamelli-suolankukka, pistaasi sekä ruusu-litsi. Macaron-leivoksia myyvät Helsingissä jo ainakin Stockmann, Ekberg sekä Hongisto Wanhassa Kauppahallissa.
Mulardilla on vuosien kokemus elintarviketoiminnasta Suomessa, Richard on puolestaan työskennellyt jälkiruoista vastaavana kokkina mm. Kämpissä, SAS Radisson Plazassa sekä Vaakunassa. Alunperin kokiksi kouluttautunut Richard siirtyi leivosalalle oppipoikakoulutuksessa Lounais-Ranskassa Pau’ssa, jonka jälkeen hän työskenteli mm. Lontoon kuulun tavaratalon Harrodsin ravintoloiden leivoksista vastaten. Englannista löytyi myös tie Suomeen, sillä Richard tapasi tulevan vaimonsa, Camillan Manchesterissa.