Ostoskori

Ostoskorissasi ei ole tuotteita.

Jatka ostoksia
Suosittelemme
Kolumni

Luulin, että joulua pitää tehdä viikkoja – nyt tiedän, että joulu voi valmistua päivässä

Joulu on jännä juhla. Siihen voi valmistautua huolellisesti leipoen ja kokaten, mutta jos ei ehdi, täydellisen joulutunnelman takia ei todellakaan tarvitse seistä viikkoja lieden ääressä, kirjoittaa päätoimittaja Jenny Brandt

20.12.2024

Vuonna 2015 aaton aattona joulupuu ei ollut rakennettu eikä joulu todellakaan ollut ovella. Olin viimeisilläni raskaana ja esikoisella oli todettu influenssa. Joulun kyläilyt ja käytännössä koko joulu oli peruttu. Ei ollut suurempia koristeluja eikä jouluruokia, sillä olin kuvitellut viettäväni joulun muualla ja syöväni kaikki ateriat valmiissa pöydissä.

Kuin joulun ihme, juhlatunnelma laskeutui kotiimme Lumiukon tunnussävelmän alkaessa. Puoliso oli hankkinut kaupasta kinkun ja kalat sekä graavannut lohen. Hyvin varustautunut mummi toi meille laatikot pakastimestaan, minä leivoin tortut ja tein luumurahkan jälkkäriksi. Suklaarasiat ja Mariskooliin ladotut vihreät kuulat julistivat joulun alkaneeksi.

Jos aloitat jouluvalmistelut vasta viime metreillä, ota avuksi vartissa valmiit jälkkärit, tuunatut laatikot sekä muut nopeat ratkaisut.

Joulun suunnitteleminen ja valmisteleminen on ihanaa. Moni viettääkin joulua niin sanotusti pitkän kaavan mukaan; keittelee glögit syyskuussa, leipoo kakut pakastimeen lokakuussa ja nauttii ensimmäiset jouluherkut jo marraskuussa. Itsekin rakastan joulun valmistelua ja aloitan sen normaalisti hyvissä ajoin, mutta tuona jouluna huomasin, kuinka yksinkertaisista aineksista joulun tunnelma lopulta muodostuu. Jos ei halua, joulun takia ei todellakaan tarvitse seistä viikkoja ja päiviä lieden ääressä.

Jos aloitat jouluvalmistelut vasta viime metreillä, ota avuksi vartissa valmiit jälkkärit, tuunatut laatikot sekä muut helpot ja nopeat ratkaisut (linkin helppoihin jouluruokaideoihin löydät alta!).

Viime hetkillä ehtii myös ”leipoa”! Kokeile esimerkiksi kaupan mutakakuista loihdittua helppoa suklaamoussekakkua josta saa jouluisen vaikkapa konvehdeilla koristellen, pyöräytä suolaiset lohitortut tai tuuppaa uuniin perinteiset makeat joulutortut jollain uudella tavalla taitellen.

Jenny Brandt on Viherpiha- ja Maku-lehtien päätoimittaja.

Kommentit
Ei kommentteja vielä
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirje tästä

Parhaat poiminnat suoraan sähköpostiisi.

terve
KäyttöehdotTietosuojaselosteEvästekäytännöt