Valjasta leppäkertut puutarhureiksi & muut vinkit, joilla otat luonnon avuksi puutarhanhoitoon
Piha ja puutarha
Valjasta leppäkertut puutarhureiksi & muut vinkit, joilla otat luonnon avuksi puutarhanhoitoon
Nokkonen on tehokas lannoite ja minttu mainio kirvankarkoitin. Näillä vinkeillä valjastat eläimet ja kasvit avuksesi puutarhatöihin.
22.5.2012
 |
Meidän Mökki

Lannoita nokkosella ja rohtorauniolla

Nokkonen on erinomainen ravinnekasvi. Poimi kilo tuoreita tai hyödynnä neljänneskilo aiemmin kuivattuja. Laita kasvit ämpäriin ja kaada päälle noin 20-asteista vettä. Anna seistä muhimassa vuorokauden, ja saat siivilöitynä laimentamatonta ruiskutetta kirvojen torjuntaan. Jos seos seisoo jopa pari viikkoa, saat erittäin typpipitoista mutta voimakkaan hajuista nestettä. Siivilöi, jos seoksessa on vielä siivilöitävää, ja käytä laimennettuna lannoitteena. Hyvä laimennussuhde on 1:10.

Valmista tuoreista (1 kg) tai kuivatuista (250 g) rohtoraunioyrteistä hyvää typpi- ja kaliumpitoista lannoitetta tomaateille ja marjoville kasveille. Uuta kasvit ämpärissä viiteen litraan vettä ja anna seistä 4–5 vuorokautta. Käytä laimennoksena 1:10. Liuos aktivoi pieneliötoimintaa ja edistää kasvua.

Valjasta leppäkertut puutarhureiksi

Suosi sarjakukkaisia luonnonkasveja, kuten koiranputkea. Ne houkuttelevat leppäkerttuja pihapiiriin. Leppäkertut toimivat hyvinä hyöty- ja koristekasvien kirvantorjujina. Niiden toukat voivat syödä jopa 200–400 kirvaa ennen koteloitumistaan.

Tuoksuta hyttyset pois pelargonilla ja tomaatilla

Ulko-ovien vieressä tai oleskelupaikoilla voit kasvattaa ruukussa tuoksupelargonia tai tomaattia. Tuoksullaan ne karkottavat inisijät pois. Tuoksupelargoneja on erilaisia. On esimerkiksi kaunislehtinen lajike, joka tuoksuu sitruunalle. Kasvi viihtyy auringossa tai puolivarjossa.

Häädä tuholaiset mintulla ja raparperilla

Poimi lasillinen tuoreita mintun lehtiä ja lisää päälle hieman vettä. Soseuta lehdet ja vesi tehosekoittimessa. Lisää seokseen runsaat kolme lasillista vettä ja siivilöi. Käytä vihannesmaalla ruiskutteena kirvoja ja tuholaisten toukkia vastaan. Hyvä laimennussuhde on 1:4.

Raparperistä voi hyödyntää myös lehdet. Varaa niitä runsas puoli kiloa, laita teräskattilaan ja kaada päälle viisi litraa vettä. Keitä lehtiä puolisen tuntia ja siivilöi neste. Ruiskuta sellaisenaan kirvoja vastaan.

Käy peltokortteella hometta vastaan

Peltokortteesta voi keittää sienitautien, kuten homeen, ruton, ruosteen ja härmän torjuntaan liuosta. Varaa noin kilo tuoreita tai 150 grammaa kuivattuja peltokortteita. Lisää ne teräskattilaan ja kaada päälle 10 litraa vettä. Keitä seosta noin puolisen tuntia. Käytä liuosta torjunnassa 1:5 laimennoksena.

Houkuttele pikkulinnut talkoisiin

Asenna puihin pönttöjä pikkulinnuille. Linnut syövät hyönteisiä pitkin kesää ja auttavat luonnon ekosysteemiä pihapiirissä. Hyöty- ja koristekasveissa on vähemmän tuhohyönteisiä, kun lähellä elää niitä ravinnokseen käyttäviä lintuja.

Kompostoi uutta virtaa

Palauta eloperäisen aineksen ravinteet takaisin luontoon kompostoimalla kaikki eloperäiset jätteet. Käytä seosaineena kariketta, pudonneita lehtiä, olkea ja oksasilppua.

Estä rikkakasvit katteilla

Käytä katteita istutusalueilla ja kasvimaalla. Kate estää rikkakasvien kasvua pensaiden alla, perennamaalle ei suositella katteita. Katteet vähentävät kasvualustan haihdutusta ja samalla kastelutarvetta. Maan pieneliöstö saa hyvin ravinteita, ja ne tuottavat runsaasti hiilidioksidia kasvien käyttöön. Hyödynnä nurmikon leikkuusta tuleva ruohosilppu ravinteikkaana katteena. Myös olkea voi käyttää katteena.

Asiantuntijat: toiminnanjohtaja Anu Ranta, Hyötykasviyhdistys ja puutarhaneuvoja, hortonomi Kirsi Tuominen, Puutarhamyymälä Muhevainen

Lue lisää:

Kommentoi »